Грађани БиХ у сефове остављају и играчке

 У вријеме годишњих одмора повећан је број грађана Босне и Херцеговине који своје драгоцјености остављају у сефове у банкама.

Република Српска 12.07.2013 | 08:45
Грађани БиХ у сефове остављају и играчке

 У вријеме годишњих одмора повећан је број грађана Босне и Херцеговине који своје драгоцјености остављају у сефове у банкама. Како су потврдили из банака, нико не контролира садржаје сефова, али има појединаца који  остављају чак и новац, што је дозвољено.

- Полагање вриједности и документације у сеф врши сам корисник сефа без присуства радника банке, тако да се не провјерава садржај сефа нити врши контрола вриједности и документације која је похрањене – потврдили су у "УниЦредит банци". Аида Пашић из "УниЦредит банке" рекла је за "Аваз" да они имају довољан број сефова, а да се они могу користити за чување драгоцјености, докумената, вриједносних папира... - У њима се не могу чувати предмети који су кварљиви, експлозивни, запаљиви, радиоактивни или законом забрањени материјали. Приликом информативног разговора с тражитељем сефа, они се упознају са стварима и вриједностима које могу похранити у сеф, односно шта не могу похранити у сеф на чување - каже Пашић.

Она је даље казала да банка не контролише нити води евиденцију о предметима који се остављају у сефовима и да то није дозвољено банци као финансијској институцији која изнајмљује сефове на кориштење грађанима.

Недавно су у Србији ухапшене двије особе због кријумчарења дроге, а полиција је код једног нашла и кључ сефа у банци. У том сефу нађени су пиштољ, пола килограма пластичног експлозива, злато и алат за обијање. - Због таквих ствари важно је успоставити неку контролу. Иако, у принципу, банке могу знати шта се одлаже у сефове. Ево, ми смо имали клијенте који су у сефове остављали чак и играчке, јер су били емотивно везани уз дјецу која су боравила у иностранству. Због тога нису жељели рискирати да играчке неко украде – рекао је радник банке. Ако грађани одлуче своје вриједности оставити у сефу, мјесечно ће платити од 10 до 30 КМ, у зависности о томе коју величину сефа користе, а годишње похрањивање кошта од 60 до 130 марака. Елмира Омеровић из "Спаркассе банке" каже да су својим клијентима ставили на располагање око 1.000 сефова различитих димензија у пословницама у Сарајеву и Високом. - С обзиром на љетне празнике, број изнајмљених сефова је повећан. Просторије са сефовима опремљене су по врхунским сигурносним стандардима како би клијенти били што сигурнији - напоменула је Омеровић. Из "Раиффеисен банке" појаснили су да је приступ могућ само у радно вријеме, уз обавезно присуство службеника банке. - Сеф има двије сигурносне браве. Кључ једне браве држи корисник сефа, а кључ друге сигурносне браве у посједу је банке, тако да се сеф може отворити само заједнички. Сеф је могуће отворити само уз истовремено отварање обје браве. Службеник банке присуствује самом чину отварања и затварања сефа и онда одлази ради приватности - додали су из "Раиффеисена".

130 КМ највиша цијена закупа сефа на годину 100 КМ највиша цијена закупа сефа на шест мјесеци 70 КМ највиша цијена закупа сефа на три мјесеца

Коментари / 0

Оставите коментар