Građani BiH u sefove ostavljaju i igračke

 U vrijeme godišnjih odmora povećan je broj građana Bosne i Hercegovine koji svoje dragocjenosti ostavljaju u sefove u bankama.

Republika Srpska 12.07.2013 | 08:45
Građani BiH u sefove ostavljaju i igračke

 U vrijeme godišnjih odmora povećan je broj građana Bosne i Hercegovine koji svoje dragocjenosti ostavljaju u sefove u bankama. Kako su potvrdili iz banaka, niko ne kontrolira sadržaje sefova, ali ima pojedinaca koji  ostavljaju čak i novac, što je dozvoljeno.

- Polaganje vrijednosti i dokumentacije u sef vrši sam korisnik sefa bez prisustva radnika banke, tako da se ne provjerava sadržaj sefa niti vrši kontrola vrijednosti i dokumentacije koja je pohranjene – potvrdili su u "UniCredit banci". Aida Pašić iz "UniCredit banke" rekla je za "Avaz" da oni imaju dovoljan broj sefova, a da se oni mogu koristiti za čuvanje dragocjenosti, dokumenata, vrijednosnih papira... - U njima se ne mogu čuvati predmeti koji su kvarljivi, eksplozivni, zapaljivi, radioaktivni ili zakonom zabranjeni materijali. Prilikom informativnog razgovora s tražiteljem sefa, oni se upoznaju sa stvarima i vrijednostima koje mogu pohraniti u sef, odnosno šta ne mogu pohraniti u sef na čuvanje - kaže Pašić.

Ona je dalje kazala da banka ne kontroliše niti vodi evidenciju o predmetima koji se ostavljaju u sefovima i da to nije dozvoljeno banci kao finansijskoj instituciji koja iznajmljuje sefove na korištenje građanima.

Nedavno su u Srbiji uhapšene dvije osobe zbog krijumčarenja droge, a policija je kod jednog našla i ključ sefa u banci. U tom sefu nađeni su pištolj, pola kilograma plastičnog eksploziva, zlato i alat za obijanje. - Zbog takvih stvari važno je uspostaviti neku kontrolu. Iako, u principu, banke mogu znati šta se odlaže u sefove. Evo, mi smo imali klijente koji su u sefove ostavljali čak i igračke, jer su bili emotivno vezani uz djecu koja su boravila u inostranstvu. Zbog toga nisu željeli riskirati da igračke neko ukrade – rekao je radnik banke. Ako građani odluče svoje vrijednosti ostaviti u sefu, mjesečno će platiti od 10 do 30 KM, u zavisnosti o tome koju veličinu sefa koriste, a godišnje pohranjivanje košta od 60 do 130 maraka. Elmira Omerović iz "Sparkasse banke" kaže da su svojim klijentima stavili na raspolaganje oko 1.000 sefova različitih dimenzija u poslovnicama u Sarajevu i Visokom. - S obzirom na ljetne praznike, broj iznajmljenih sefova je povećan. Prostorije sa sefovima opremljene su po vrhunskim sigurnosnim standardima kako bi klijenti bili što sigurniji - napomenula je Omerović. Iz "Raiffeisen banke" pojasnili su da je pristup moguć samo u radno vrijeme, uz obavezno prisustvo službenika banke. - Sef ima dvije sigurnosne brave. Ključ jedne brave drži korisnik sefa, a ključ druge sigurnosne brave u posjedu je banke, tako da se sef može otvoriti samo zajednički. Sef je moguće otvoriti samo uz istovremeno otvaranje obje brave. Službenik banke prisustvuje samom činu otvaranja i zatvaranja sefa i onda odlazi radi privatnosti - dodali su iz "Raiffeisena".

130 KM najviša cijena zakupa sefa na godinu 100 KM najviša cijena zakupa sefa na šest mjeseci 70 KM najviša cijena zakupa sefa na tri mjeseca

Komentari / 0

Ostavite komentar