BiH može da dobije 14 milijardi KM, ali ako ispuni uslove

Ispunjavanje reformi u BiH, neophodnih za proces pridruživanja EU, sa sobom donosi mogućnost korištenja dijela od 6 milijardi evra iz Plana rasta za zapadni Balkan, kao i gotovo milijardu evra iz IPARD fonda.

Bosna i Hercegovina 23.03.2024 | 17:42
BiH može da dobije 14 milijardi KM, ali ako ispuni uslove

Nakon što je Evropski savjet dao “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora s BiH, uz naglasak kako će pregovarački okvir biti usvojen i dostavljen BiH onoga trenutka kada se ispune preporuke koje je Evropska komisija uputila još ranije, otvara se prostor optimizmu kada je riječ o finansijskim prednostima.

Naime, jedna od preporuka je i osigurati rezultate u funkcionisanju na svim novoima Mehanizma koordinacije o pitanjima EU-a, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU, a što bi otvorilo prostor za brže usvajanje reformi od kojih zavisi i povlačenje sredstava iz nekoliko značajnijih financijskih izvora Evropske unije.

Plan rasta za zapadni Balkan

Plan rasta za zapadni Balkan, koji će u mjesecima, ali i godinama koje dolaze možda biti ključni izvor financiranja za BiH, moći će se početi realizovati tek onoga trenutka kada se usvoje potrebne reforme, a koje, uvažavajući ustavnu strukturu BiH, moraju biti produkt kompromisa i međusobnog uvažavanja.

Plan rasta donosi novi instrument vrijedan 6 milijardi evra, a od toga 2 milijarde evra bespovratne pomoći i 4 milijarde evra povoljnih kredita, pri čemu je isplata uslovljena time da partneri na zapadnom Balkanu provedu određene socioekonomske i temeljne reforme.

Već je prije najavljeno i kako bi BiH od tog iznosa sredstava mogla u sljedeće tri i po godine od Evropske unije dobiti oko milijardu evra.

Zato raduje što je prije nešto više od dva mjeseca Savjet ministara BiH donio odluku o imenovanju članova Radnog tima u BiH za izradu plana reformi za provođenje Plana rasta za zapadni Balkan, kojim će predsjedavati Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara. U timu su predstavnici svih nivoa vlasti, od BiH, preko entiteta do kantona.

Uz direktne novčane prednosti, ispunjavanje uslova za Plan rasta donosi i pogodnosti u obliku novih investicija, saradnje na projektima, integracije u tržišta, otvaranja novih poslovnih prilika.

Jedan od stubova je i jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem Evropske unije, pod uslovom da se zapadni Balkan uskladi s pravilima jedinstvenog tržišta i otvori odgovarajuće sektore te oblasti svim svojim komšijama istovremeno, u skladu sa zajedničkim regionalnim tržištem.

U tom kontekstu predlaže se sedam prioritetnih aktivnosti: slobodno kretanje roba, slobodno kretanja usluga i radnika, pristup jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), olakšavanje drumskog prevoza, integracija i dekarbonizacija energetskih tržišta, jedinstveno digitalno tržište, kao i integracija u industrijske lance snabdjvanja.

Poljoprivreda i ruralni razvoj

Drugi po vrijednosti fond na koji BiH, sada kada je dobila prijeko potreban podsticaj za ubrzanje reformi, je mehanizam pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj (IPARD III) za razdoblje od 2021. do 2027., u okviru kojeg je za programe dodijeljeno 990 miliona evra sredstava EU.

Ukupni iznos potrošen na projekte finansirane u okviru IPARD mehanizma biće veći, jer i svaka zemlja korisnica doprinosi ukupnoj podršci u okviru IPARD kroz nacionalne doprinose.

Za razliku od Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske, koje koriste ovaj mehanizam, BiH još uvijek nije dio ove uspješne priče. Razlog je činjenica da nije uspostavljena potrebna arhitektura, odnosno institucionalno okruženje, kako bi se navedena sredstva mogla koristiti.

Novi Savjet ministara, ali i vlasti u entitetima, ozbiljno su krenuli u proces ispunjavanja toh preduslova.

Kada je pak riječ o najaktualnijem mehanizmu pretpristupne pomoći – IPA III mehanizmu, BiH ga već koristi, ali IPA III je konkurentnija u smislu da nagrađuje države koje rade više na ispunjavanju reformi.

BiH je, isto tako, korisnica pomoći pružene kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF), a koji se takođe finansira kroz IPA III.

Prema podacima iz jula prošle godine, kroz IPA III za BiH su do tada bila odobrena i izdvojena ukupno 715,2 miliona evra, i to u decembru 2021. godine 404,7 miliona evra, u junu 2022. godine 6,9 miliona evra, te u junu prošle godine 303,6 miona eura

(Večernjilist)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Milan

23.03.2024 18:01

Dzaba, mi vise volimo Ruse i Dodika. Bolje trobojke nego bolji standardi.

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

23.03.2024 21:14

Proda vjeru za veceru. Trobojku.

Name

re

23.03.2024 18:02

A tak uslov je da im predaju sve prirdne resurse, raznim Arkorima, Likosima, Mitalima itd. Resurse vredne više stotima milijardi evra da ih eksploatišu dok god ima šta da eksploatišu, To je milion puta gore od autrougarske okupacije. Ovi su se dosetili da nas sistematski unište. Posle čega neće ostati ništa. Norodu ispranog mozga se servira priča o pristupnim fondovima, o dobrobiti ulaska u EU, a to je samo namamljivanje da preotmu sve naše resurs, Tada će sva struja proizvedena u EPRS ići na jedinstveno evropsko tržušte i berzu i tamo biti prodavana, tako da ćemo našu struju u EPRS kupovati po evropskim cenama.

ODGOVORITE
Name

RE

23.03.2024 21:18

Pa zar vam nije Dodik predo sve resurse...????

Name

Problem

23.03.2024 18:04

Nasranjcati a trebaju im sitovine i gotovi proizvodi kada oni prelaze na ratnu industriju.... I jos ucjene ispunjavti a dugove vracati.... Petoduplo golo.

ODGOVORITE
Name

Da

23.03.2024 18:09

Samo bez opstrukcija moze ici sve bolje. Interes svakog gradanja je da djci ostavimo bezbjednu buducnost. Ovi sto nas truju su od danas do sutra

ODGOVORITE
Name

AR

23.03.2024 18:10

Da li je rudonja cuo za ovu ponudu Ako jest ja unaprijed znam odgovor Mi sve prihvatamo I sve potpisujemo Samo nam novce dajde skinucemo I gace ako treba

ODGOVORITE
Name

Србо

23.03.2024 18:43

Миле ће све потписати само да се дочепа пара а то Игору и Горици вјероватно би било мало, цјели свјет кад би им дао њима је мало.

ODGOVORITE
Name

Pa

23.03.2024 18:50

Gdje završiše te pare?

ODGOVORITE
Name

Bajke i basne

23.03.2024 20:17

E majko moja, pa jel moguce sta nam serviraju.Kakvi pristupni fondovi kakvi bakraci.Srbija je vec 12 godina u pregovorima i nikakve vajde.Turska 40 godina i nista.Jel vjerujete u bajke i vile da neko nesto dzaba daje, pa nisu ovo bajke.Daju oni a uzimaju 100 puta vise.Sume, rude, vode, struja sve resurse i onda nemas nista.Evo da sad udjemo u EU nikakve koristi ne bi imali

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

23.03.2024 21:18

EU do ljeta, potom ...

Name

RE

23.03.2024 21:22

Burazeru nemas ti pojma, pa sta je Srbiju podiglo nego Evropske pare i fondovi....dali ti znas da je sada u Srbiji manja nezaposlenost nego u Svedskoj.... Vi takvi lupate ko maksim ...lupajte samo lupajte i cekajte kad ce vam Dodik dati 50 maraka za glas....jadno je to...!!!

Name

Imali bi

23.03.2024 22:12

Evropske zakone i sve institucije drzavne a ne pokrivene lopovima pljackasima iznad zakona pola naroda je otislo u Evropu jis ovo kolektivno iseliti i dati lopovima domacim i bjrlisvjetskim da prave Privatno vlastite gubetnije u 21 vijeku!

Name

Milan

23.03.2024 21:21

Ma kakvi 14 milijardi! Dobiće sigurno 400 milijardi! A možda i 500 milijardi! Možda i 600 milijardi!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

24.03.2024 09:45

Des magare rezimsko?

Name

Re Milan

24.03.2024 11:15

To magare,lupi i ti nesta.

Name

Zdrave

24.03.2024 08:40

Al su proklete ove milijarde

ODGOVORITE
Name

Grada

24.03.2024 10:07

Koliko vredi imovina RS

ODGOVORITE
Name

Šemsa

26.03.2024 17:14

Haha, zelenö svjetlo?! A gdje je DATUM početka pregovora?

ODGOVORITE