RS, FBiH i Srbija grade sedam hidroelektrana

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović kaže da postoji politička volja i saglasnost iz Federacije BiH da zajedno sa Republikom Srpskom i Srbijom gradi sedam hidroelektrana u okviru projekata Srednja i Donja Drina.

Republika Srpska 20.03.2024 | 18:44
RS, FBiH i Srbija grade sedam hidroelektrana

„Drina, prije svega donji i srednji sliv je granična rijeka. Iznjedrila se ideja da Republika Srpska i Federacija BiH učestvuju sa istim procentima, a da Republika Srbija, odnosno Elektroprivreda Srbije ima drugu polovicu. Postoji politička volja i saglasnost da se to radi“, rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, dogovor je da sjednu tri strane, odnosno RS i FBiH s jedne i Srbija s druge strane i da traže rješenje gdje registrovati kompaniju koja bi zajedno gradila tih sedam elektrana.

„Naše je da vidimo da li prvo raditi samo Srednju Drinu na kojoj imamo tri elektrane, pa kasnije Donju Drinu na kojoj imamo četiri elektrane. Treba rješavati projektnu dokumentaciju, imovinske odnose, ekološke dozvole, građevinske dozvole, priključke na mrežu, saradnju sa lokalnim zajednicama… To je ozbiljan posao gdje ćemo sigurno ostati nekoliko godina na njihovom razvoju“, precizirao je Petrović.

Znajući kako sve to teče, istakao je on, trebaće nam od pet do sedam godina za razvoj projekta, a nakon toga se može izgraditi za par godina.

„Ovo je potencijal koji je neiskorišten decenijama i sigurno će biti benefit za sve lokalne zajednice, za zapošljavanje, benefit za sve tri Elektroprivrede i vjerujem da će to biti budućnost. Mi ćemo čim prije inicirati zajedničke sastanke i praviti protokole o realizaciji ovog projekta koji će trajati nekoliko godina“, poručio je Petrović.

Na pitanje da li saglasnost iz Federacije BiH za ovaj projekat može da otkoči i izgradnju HE Buk Bijela, Petrović kaže da Buk Bijela nije vezana za ovaj projekat zato što se nalazi na teritoriji Republike Srpske, dok se ovaj projekat nalazi na granici BiH i Srbije.

„Bolje je da pričamo o budućnosti i o novim instalisanim megavatima, nego o problematici. Mislim da će nas ovo sve na neki način zbližiti i da će ovaj integracioni projekat podržati i evropske finansijske institucije kao što su EIB i EBRD, jer ćemo napraviti regionalnu saradnju“, ocijenio je direktor ERS.

Govoreći o najavi Hrvatske elektroprivrede i mogućnosti arbitražnog spora u vezi sa sredstvima koja je bivša Socijalistička republika Hrvatska uložila u izgradnju RiTE Gacko, Petrović je rekao da je arbitraža posljednji stepen regulisanja pravnih problema.

„Prije toga imamo mirni način rješavanja, odnosno medijaciju, druga faza su lokalni sudovi i treća faza je arbitraža. Vjerujem da ćemo na miran način tu prošlost staviti na sto, ali vjerujem da ćemo u isto vrijeme i budućnost staviti na sto. Mi sa Hrvatskom imamo dvije kontaktne tačke, to su HE Dubrovnik koja je napravljena u hidrosistemu Trebišnjica i RiTE Gacko koja je napravljena i sredstvima današnje Hrvatske elektroprivrede. Ako i jedni i drugi imamo međusobna potraživanja, Vlade kao većinski vlasnici svih objekata treba da imenuju radne timove koji će da analiziraju probleme“, rekao je Petrović, piše Capital.

On je dodao da je HE Dubrovnik napravljena 1965. godine, a RiTE Gacko 1984. godine, ističući da je sve manje ljudi koji su upoznati sa legislativom bivše SFRJ.

„To se ne može iskopirati na današnji politički sistem i na današnje zakone i prilike u našim državama. Međutim, siguran sam da ćemo mirnim putem riješiti sve teme iz prošlosti i definisati budućnost. Imamo mi zajedničkih projekata koje možemo da radimo i da kreiramo novi ambijent“, poručio je Petrović nakon prvog panela na ovogodišnjem Samitu energetike u Trebinju.

(BN) Foto: Srna

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Idealno

20.03.2024 18:57

Otkud sad Federacija u igri a do sad se govorilo da oni s tim nemaju nista? Da nije doslo, kako to Zeljka kaze, do sinergije? Aaa, da sad se sjetio sta genijalac Luka rece ,,iznjedrila se ideja"... Mos to misliti!

ODGOVORITE
Name

Milenko

20.03.2024 19:52

Ima li Republika Srpska udjela u nekoj od elektrana u Federaciji?

Name

Normalan

20.03.2024 20:41

Čista zamjena teza, svjesno lažu narod. Hodroelektranu prave držane BH i SRB a podjela zarade ide na FBH i RS. A to su svjesno izostavili da kažu. Međunarodni ugovor o izgradnji mogu potpisati smao državni organi zato oni navode RS i FBH da bi ispalo da su te dvije administrativne jedinice države. Svjesvo lažu.

Name

Struja

20.03.2024 21:11

Pogresno! Bih I Srbija grade a ne federacija i RS. Trebamo vec jednom nauciti i prihvatiti realnost.

Name

Re Normalno

20.03.2024 22:17

Svaka ĉast za komentar. Stručno i jednostavno objašnjenje .

Name

betoven

20.03.2024 19:00

Sada će Petrović da investcionom ciklusu koji je pokrenuo dodati novih 6 milijardi. Svaka ideja kod Petrovića je pokrenuti investicioni ciklus za jednu milijardu.

ODGOVORITE
Name

!!!

20.03.2024 19:07

Grade 7 hidroelektrana pa ovo je cirkus! Materijal i oprema će stizati vjerovatno preko aerodroma Trebinje pošto puteva nema. Eeeeeeee kukala nam majka s vama

ODGOVORITE
Name

Re!!!

20.03.2024 22:09

Ma ne aerodrom Trebinje čekaj dok se sjete a evo im ideja može jedan aerodrom i u Zvorniku šta je problem

Name

Bojan

20.03.2024 23:19

Gradi se zajednički aerodrom u Ljuboviji, nedaleko od triju elektrana.

Name

Opet

20.03.2024 19:25

šuplja predizborna priča svake dvije godine isto! A đe je aerodrom u Trebinju aaa?!?

ODGOVORITE
Name

TITO

20.03.2024 19:35

Znate li šta ie rekao kad su se ugasile kamere?

ODGOVORITE
Name

Re tito

20.03.2024 20:59

NEMA OD TOG NIŠTA!

Name

Milan

20.03.2024 19:39

Gdje je tu "država BiH"! Sad će neki plakati!

ODGOVORITE
Name

😂😂😂

20.03.2024 20:27

Grohotom se smijem 🤣🤣🤣🤣

Name

Miki

20.03.2024 20:52

Pa zar ti nije jasno. Redakcija je napisala FBiH i RS da nebi napisali drzava BiH. Jer na drzavnoj granici (Drina) moze da gradi samo BiH i s druge strane Srbija. Tačka.

Name

Skemlija

20.03.2024 22:08

Samo BiH može graditi i ulagati u ovakve projekte, a ne nekakvi entiteti, kantoni, distrikti....

Name

Re Miki

20.03.2024 22:19

Bravo Miki!

Name

Milan za Miki

21.03.2024 06:23

Pa neki dan i Nermin Nikšić premijer Federacije BiH rekao da će graditi elektroprivrede FBiH, Republike Srpske, i Srbije, a ti sad veliš drugačije! Miki, Miki, Mićo, imaš osebujnu maštu! Ahahahahahaha!

Name

Letimo

20.03.2024 20:07

Daj da zajedno izgradimo taj trebinjskog aerodrom pa da letimo do Moskve.

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

20.03.2024 20:26

Ово шиљеже и преварант је срамота не Херцеговине или Српске, но љуцког рода. Зато и ваља вучићима, додицима. И Алија да се дигне из табута, био би први међу требињанима до њега. Овај вакат на овим просторима је вакат оваквије' го.ана.

ODGOVORITE
Name

Danijel

20.03.2024 21:24

Zasto komplikujete stvar, zasto petljate. Elektrane grade BiH i Srbija. Elektroprivtede FBiH i RS ce dijeliti dobit. Samo drzave a to su BiH i Srbija mogu graditi bilo sta na granicnoj rijeci a Drina je granica izmedju BiH i Srbije a ne entiteta u BiH i nekih dijelova Srbije. Zasto ne pisete istinu???

ODGOVORITE
Name

Da

20.03.2024 23:33

Kada su u pitanju granicne jer Srbija postuje teritotijalni integtitet BiH i Dejtonski sporazum kojeg je i potpisnica, a postuje li BiH Srbije ili se samo RS unutar BiH bori za to?!

Name

Idealno

21.03.2024 00:00

Drzava, drzava, drzava! Sta ste se uhvatili drzave ko da se to jede, ko da imamo neke koristi od drzave... Ako si procitao tekst ovo nisu pisali i izmislili novinari ovog portala, nego su izjave i obracanje Don Luke Lucijana Petrovica, kako ga Vukan oslobljava... Ne mogu novinari njegove izjave popravljati i ispravljati...

Name

Cico

21.03.2024 06:43

BiH je gradila luku Ploče pa zato može tužiti R. Hvatsku is tražiti odštetu.

ODGOVORITE