РС, ФБиХ и Србија граде седам хидроелектрана

Генерални директор Електропривреде Републике Српске (ЕРС) Лука Петровић каже да постоји политичка воља и сагласност из Федерације БиХ да заједно са Републиком Српском и Србијом гради седам хидроелектрана у оквиру пројеката Средња и Доња Дрина.

Република Српска 20.03.2024 | 18:44
РС, ФБиХ и Србија граде седам хидроелектрана

„Дрина, прије свега доњи и средњи слив је гранична ријека. Изњедрила се идеја да Република Српска и Федерација БиХ учествују са истим процентима, а да Република Србија, односно Електропривреда Србије има другу половицу. Постоји политичка воља и сагласност да се то ради“, рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, договор је да сједну три стране, односно РС и ФБиХ с једне и Србија с друге стране и да траже рјешење гдје регистровати компанију која би заједно градила тих седам електрана.

„Наше је да видимо да ли прво радити само Средњу Дрину на којој имамо три електране, па касније Доњу Дрину на којој имамо четири електране. Треба рјешавати пројектну документацију, имовинске односе, еколошке дозволе, грађевинске дозволе, прикључке на мрежу, сарадњу са локалним заједницама… То је озбиљан посао гдје ћемо сигурно остати неколико година на њиховом развоју“, прецизирао је Петровић.

Знајући како све то тече, истакао је он, требаће нам од пет до седам година за развој пројекта, а након тога се може изградити за пар година.

„Ово је потенцијал који је неискориштен деценијама и сигурно ће бити бенефит за све локалне заједнице, за запошљавање, бенефит за све три Електропривреде и вјерујем да ће то бити будућност. Ми ћемо чим прије иницирати заједничке састанке и правити протоколе о реализацији овог пројекта који ће трајати неколико година“, поручио је Петровић.

На питање да ли сагласност из Федерације БиХ за овај пројекат може да откочи и изградњу ХЕ Бук Бијела, Петровић каже да Бук Бијела није везана за овај пројекат зато што се налази на територији Републике Српске, док се овај пројекат налази на граници БиХ и Србије.

„Боље је да причамо о будућности и о новим инсталисаним мегаватима, него о проблематици. Мислим да ће нас ово све на неки начин зближити и да ће овај интеграциони пројекат подржати и европске финансијске институције као што су ЕИБ и ЕБРД, јер ћемо направити регионалну сарадњу“, оцијенио је директор ЕРС.

Говорећи о најави Хрватске електропривреде и могућности арбитражног спора у вези са средствима која је бивша Социјалистичка република Хрватска уложила у изградњу РиТЕ Гацко, Петровић је рекао да је арбитража посљедњи степен регулисања правних проблема.

„Прије тога имамо мирни начин рјешавања, односно медијацију, друга фаза су локални судови и трећа фаза је арбитража. Вјерујем да ћемо на миран начин ту прошлост ставити на сто, али вјерујем да ћемо у исто вријеме и будућност ставити на сто. Ми са Хрватском имамо двије контактне тачке, то су ХЕ Дубровник која је направљена у хидросистему Требишњица и РиТЕ Гацко која је направљена и средствима данашње Хрватске електропривреде. Ако и једни и други имамо међусобна потраживања, Владе као већински власници свих објеката треба да именују радне тимове који ће да анализирају проблеме“, рекао је Петровић, пише Цапитал.

Он је додао да је ХЕ Дубровник направљена 1965. године, а РиТЕ Гацко 1984. године, истичући да је све мање људи који су упознати са легислативом бивше СФРЈ.

„То се не може ископирати на данашњи политички систем и на данашње законе и прилике у нашим државама. Међутим, сигуран сам да ћемо мирним путем ријешити све теме из прошлости и дефинисати будућност. Имамо ми заједничких пројеката које можемо да радимо и да креирамо нови амбијент“, поручио је Петровић након првог панела на овогодишњем Самиту енергетике у Требињу.

(БН) Фото: Срна

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Идеално

20.03.2024 18:57

Откуд сад Федерација у игри а до сад се говорило да они с тим немају ниста? Да није досло, како то Зељка казе, до синергије? Ааа, да сад се сјетио ста генијалац Лука реце ,,изњедрила се идеја"... Мос то мислити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

20.03.2024 19:52

Има ли Република Српска удјела у некој од електрана у Федерацији?

Name

Нормалан

20.03.2024 20:41

Чиста замјена теза, свјесно лажу народ. Ходроелектрану праве држане БХ и СРБ а подјела зараде иде на ФБХ и РС. А то су свјесно изоставили да кажу. Међународни уговор о изградњи могу потписати смао државни органи зато они наводе РС и ФБХ да би испало да су те двије административне јединице државе. Свјесво лажу.

Name

Струја

20.03.2024 21:11

Погресно! Бих И Србија граде а не федерација и РС. Требамо вец једном науцити и прихватити реалност.

Name

Ре Нормално

20.03.2024 22:17

Свака ĉаст за коментар. Стручно и једноставно објашњење .

Name

бетовен

20.03.2024 19:00

Сада ће Петровић да инвестционом циклусу који је покренуо додати нових 6 милијарди. Свака идеја код Петровића је покренути инвестициони циклус за једну милијарду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

20.03.2024 19:07

Граде 7 хидроелектрана па ово је циркус! Материјал и опрема ће стизати вјероватно преко аеродрома Требиње пошто путева нема. Ееееееее кукала нам мајка с вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре!!!

20.03.2024 22:09

Ма не аеродром Требиње чекај док се сјете а ево им идеја може један аеродром и у Зворнику шта је проблем

Name

Бојан

20.03.2024 23:19

Гради се заједнички аеродром у Љубовији, недалеко од трију електрана.

Name

Опет

20.03.2024 19:25

шупља предизборна прича сваке двије године исто! А ђе је аеродром у Требињу ааа?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

20.03.2024 19:35

Знате ли шта ие рекао кад су се угасиле камере?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре тито

20.03.2024 20:59

НЕМА ОД ТОГ НИШТА!

Name

Милан

20.03.2024 19:39

Гдје је ту "држава БиХ"! Сад ће неки плакати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

😂😂😂

20.03.2024 20:27

Грохотом се смијем 🤣🤣🤣🤣

Name

Мики

20.03.2024 20:52

Па зар ти није јасно. Редакција је написала ФБиХ и РС да неби написали дрзава БиХ. Јер на дрзавној граници (Дрина) мозе да гради само БиХ и с друге стране Србија. Тачка.

Name

Скемлија

20.03.2024 22:08

Само БиХ може градити и улагати у овакве пројекте, а не некакви ентитети, кантони, дистрикти....

Name

Ре Мики

20.03.2024 22:19

Браво Мики!

Name

Милан за Мики

21.03.2024 06:23

Па неки дан и Нермин Никшић премијер Федерације БиХ рекао да ће градити електропривреде ФБиХ, Републике Српске, и Србије, а ти сад велиш другачије! Мики, Мики, Мићо, имаш осебујну машту! Ахахахахахаха!

Name

Летимо

20.03.2024 20:07

Дај да заједно изградимо тај требињског аеродром па да летимо до Москве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

20.03.2024 20:26

Ово шиљеже и преварант је срамота не Херцеговине или Српске, но љуцког рода. Зато и ваља вучићима, додицима. И Алија да се дигне из табута, био би први међу требињанима до њега. Овај вакат на овим просторима је вакат оваквије' го.ана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

20.03.2024 21:24

Засто компликујете ствар, засто петљате. Електране граде БиХ и Србија. Електропривтеде ФБиХ и РС це дијелити добит. Само дрзаве а то су БиХ и Србија могу градити било ста на границној ријеци а Дрина је граница измедју БиХ и Србије а не ентитета у БиХ и неких дијелова Србије. Засто не писете истину???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

20.03.2024 23:33

Када су у питању границне јер Србија постује теритотијални интегтитет БиХ и Дејтонски споразум којег је и потписница, а постује ли БиХ Србије или се само РС унутар БиХ бори за то?!

Name

Идеално

21.03.2024 00:00

Дрзава, дрзава, дрзава! Ста сте се ухватили дрзаве ко да се то једе, ко да имамо неке користи од дрзаве... Ако си процитао текст ово нису писали и измислили новинари овог портала, него су изјаве и обрацање Дон Луке Луцијана Петровица, како га Вукан ослобљава... Не могу новинари његове изјаве поправљати и исправљати...

Name

Цицо

21.03.2024 06:43

БиХ је градила луку Плоче па зато може тужити Р. Хватску ис тражити одштету.

ОДГОВОРИТЕ