Rusi su se prvog dana izbora borili sa ovim problemom

Više od 90.000 sajber napada na ruske izborne resurse osujećeno je prvog dana predsjedničkih izbora u zemlji, rekao je viši potpredsjednik "Rostelekoma" za informacionu bezbjednost Igor Lapunov putem video-konferencije u Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/.

Svijet 16.03.2024 | 15:48
Rusi su se prvog dana izbora borili sa ovim problemom

Sajber napadi se mogu pratiti do Ukrajine i IP adresa zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, precizirao je Lapunov. "Izvedeno je preko 90.000 sajber napada na izborne veb portale, resurse CIK-a i onlajn glasanja i na portal javnih usluga `Gosuslugi`.

Ovo je veliki broj, koji osam puta premašuje broj sajber napada registrovanih na Dan jedinstvenog glasanja prošle godine. Svi napadi su odbijeni", rekao je on. Lapunov je istakao da sudeći po profesionalizmu sajber napada, može se reći da to rade profesionalne, specijalne grupe.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije, do 14.00 časova glasalo je 51,77 odsto birača, prenose agencije.

Od početka glasanja na sistem za onlajn glasanje izvedeno je 160.000 hakerskih napada, izjavila je predsjednik CIK-a Ela Pamfilova.

Ona je dodala da je na sajt CIK-a izvedeno 18.000 napada, od toga 141 se može klasifikovati kao visoko rizičan. Prema podacima CIK-a 1. januara ove godine broj birača u Rusiji je preko 112 miliona, a van granica zemlje više od 1.890.000 ljudi.  

Šta kaže Zaharova?

Zapadni protivnici Moskve aktivno su tokom prošle godine pokušavali da ometu ruske predsjedničke izbore, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Naši protivnici su se angažovali ne samo prije sedam ili mjesec dana. Čini mi se da su u proteklih godinu dana učinili sve da ili poremete predsjedničke izbore ili spriječe njihovo održavanje ili na različite načine iskrive koncepciju izbora", rekla je Zaharova agenciji TASS.

Prema njenim riječima, Zapad je organizovao kampanje dezinformacija i uticaja u sajber sferi: od širenja odgovarajućeg sadržaja do blokiranja aplikacija ruskih organizacija na digitalnim platformama, što je takođe "veoma ozbiljan element uticaja".

"Zapad je, takođe, koristio plaćenu opoziciju za koju se pokazalo da su agenti uticaja i jednostavno najamnici. U stvari, korišćene su sve metode, ali to Zapadu ništa ne pomaže", istakla je Zaharova.

Ona je ocijenila da jedinstvo ruskih građana usred predsjedničkih izbora u zemlji izaziva bijes Zapada. "Zemlja se konsolidovala i predstavlja jedinstvenu cjelinu. Štaviše, ovo je jedinstvo pred očiglednim prijetnjama i jedinstvo, što je posebno važno, za rješavanje zadataka sa kojima se suočavamo. Ovo izaziva divlji bijes, mržnju i agresiju", rekla je Zaharova.

U Ruskoj Federaciji danas je drugi dan predsjedničkih izbora koji traju od 15. do 17. marta. Četiri kandidata se bore za najvišu funkciju, a to je kandidat stranke Novi narod Vladislav Davankov, aktuelni predsjednik Vladimir Putin, kandidat Liberalno-demokratske partije Rusije /LDPR/ Leonid Slucki i kandidat Komunističke partije Ruske Federacije /KPRF/ Nikolaj Haritonov.

(Agencije) Foto: TASS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kim

16.03.2024 17:11

Samo diktatori stvaraju fame i propagande. Uvek su uspjesno odbili napade 🤣 pa svi znaju da ce Putko pobjediti 99% glasova

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2024 22:21

Vole ga Rusi. A ako nema ljubavi ili lete ili udahni duboko

Name

neznam

16.03.2024 18:29

Cemu napadi pa glasanje je kao kod nas zna se ko pobjedjuje i to mnogo unaprijed.

ODGOVORITE
Name

Ne znam (je pravilno)

17.03.2024 09:58

Naravno, Ruska propaganda sama može da napravi da izgleda da imaju sajber napade sa Zapada. Za takve stvari se u zemljama poput Rusije ulažu milijarde dolara/evra/rubalja. Takve stvari moraju u tim i takbim državama da funkcionišu a ostalo ne mora.

Name

Budala kao i ti

16.03.2024 23:25

Napeto i neizvjesnosti do kraja izbora na izvoz.Ko li će pobijediti?Cirkus ko u p.c. od izbora.

ODGOVORITE