Руси су се првог дана избора борили са овим проблемом

Више од 90.000 сајбер напада на руске изборне ресурсе осујећено је првог дана предсједничких избора у земљи, рекао је виши потпредсједник "Ростелекома" за информациону безбједност Игор Лапунов путем видео-конференције у Централној изборној комисији /ЦИК/.

Свијет 16.03.2024 | 15:48
Руси су се првог дана избора борили са овим проблемом

Сајбер напади се могу пратити до Украјине и ИП адреса западне Европе и Сјеверне Америке, прецизирао је Лапунов. "Изведено је преко 90.000 сајбер напада на изборне веб портале, ресурсе ЦИК-а и онлајн гласања и на портал јавних услуга `Госуслуги`.

Ово је велики број, који осам пута премашује број сајбер напада регистрованих на Дан јединственог гласања прошле године. Сви напади су одбијени", рекао је он. Лапунов је истакао да судећи по професионализму сајбер напада, може се рећи да то раде професионалне, специјалне групе.

Према посљедњим подацима Централне изборне комисије, до 14.00 часова гласало је 51,77 одсто бирача, преносе агенције.

Од почетка гласања на систем за онлајн гласање изведено је 160.000 хакерских напада, изјавила је предсједник ЦИК-а Ела Памфилова.

Она је додала да је на сајт ЦИК-а изведено 18.000 напада, од тога 141 се може класификовати као високо ризичан. Према подацима ЦИК-а 1. јануара ове године број бирача у Русији је преко 112 милиона, а ван граница земље више од 1.890.000 људи.  

Шта каже Захарова?

Западни противници Москве активно су током прошле године покушавали да омету руске предсједничке изборе, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Наши противници су се ангажовали не само прије седам или мјесец дана. Чини ми се да су у протеклих годину дана учинили све да или поремете предсједничке изборе или спријече њихово одржавање или на различите начине искриве концепцију избора", рекла је Захарова агенцији ТАСС.

Према њеним ријечима, Запад је организовао кампање дезинформација и утицаја у сајбер сфери: од ширења одговарајућег садржаја до блокирања апликација руских организација на дигиталним платформама, што је такође "веома озбиљан елемент утицаја".

"Запад је, такође, користио плаћену опозицију за коју се показало да су агенти утицаја и једноставно најамници. У ствари, коришћене су све методе, али то Западу ништа не помаже", истакла је Захарова.

Она је оцијенила да јединство руских грађана усред предсједничких избора у земљи изазива бијес Запада. "Земља се консолидовала и представља јединствену цјелину. Штавише, ово је јединство пред очигледним пријетњама и јединство, што је посебно важно, за рјешавање задатака са којима се суочавамо. Ово изазива дивљи бијес, мржњу и агресију", рекла је Захарова.

У Руској Федерацији данас је други дан предсједничких избора који трају од 15. до 17. марта. Четири кандидата се боре за највишу функцију, а то је кандидат странке Нови народ Владислав Даванков, актуелни предсједник Владимир Путин, кандидат Либерално-демократске партије Русије /ЛДПР/ Леонид Слуцки и кандидат Комунистичке партије Руске Федерације /КПРФ/ Николај Харитонов.

(Агенције) Фото: ТАСС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ким

16.03.2024 17:11

Само диктатори стварају фаме и пропаганде. Увек су успјесно одбили нападе 🤣 па сви знају да це Путко побједити 99% гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2024 22:21

Воле га Руси. А ако нема љубави или лете или удахни дубоко

Name

незнам

16.03.2024 18:29

Цему напади па гласање је као код нас зна се ко побједјује и то много унапријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не знам (је правилно)

17.03.2024 09:58

Наравно, Руска пропаганда сама може да направи да изгледа да имају сајбер нападе са Запада. За такве ствари се у земљама попут Русије улажу милијарде долара/евра/рубаља. Такве ствари морају у тим и такбим државама да функционишу а остало не мора.

Name

Будала као и ти

16.03.2024 23:25

Напето и неизвјесности до краја избора на извоз.Ко ли ће побиједити?Циркус ко у п.ц. од избора.

ОДГОВОРИТЕ