"Vode" poslovni prostor iznajmile od zaposlene

Na javni poziv za zakup poslovnog prostora u Bijeljini za potrebe Odjeljenja za prikupljanje i praćenje vodnih naknada stigla jedna ponuda od grupe ponuđača koje su činili Mladen Trišić i Mladenka Milivojević, koja je ujedno i uposlenica JU "Vode Srpske" Bijeljina.

Republika Srpska 09.03.2024 | 12:23
"Vode" poslovni prostor iznajmile od zaposlene

Iz ove javne ustanove navode da u javnom pozivu nisu postavljena nikakva ograničenja u pogledu lica koja mogu učestvovati u predmetnom javnom pozivu, dok eksperti za javne nabavke upozoravaju da samo jedna ponuda u postupku i to ona od osobe koja je zaposlena u ugovornom organu ukazuje na rizik od mogućih zloupotreba.

Javna ustanova „Vode Srpske“ Bijeljina za potrebe Odjeljenja za prikupljanje i praćenje vodnih naknada u Bijeljini iznajmila je poslovni prostor od Mladena Trišića i Mladenke Milivojević za mjesečnu kiriju od 2.350 KM, bez PDV-a. 

Rok realizacije je na tri godine od dana zaključenja ugovora, a to je 1. februar. Ukupna cijena zakupa, bez PDV-a, iznosi 84.600 KM.

Ovo je ujedno bila i jedina ponuda koja je pristigla na javni poziv za zakup poslovnog prostora u Bijeljini.

Zanimljivo je da se u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača navodi da je komisija konstatovala da grupa ponuđača (koju čine ova dva fizička lica) dostavila svu potrebnu dokumentaciju i da ispunjava uslove po javnom pozivu, da bi već u sljedećoj tački naveli da „komisija nije u mogućnosti da da ocjenu navedene grupe ponuđača iz razloga što je fizičko lice kao ponuđač zaposleni radnik JU „Vode Srpske“ Bijeljina“.

Radi se o Mladenki Milivojević koja je, inače, u stalnom radnom odnosu u JU „Vode Srpske“ Bijeljina.

Iz „Vode Srpske“ su to i potvrdili navodeći da u samom tekstu javnog poziva nisu postavljena nikakva ograničenja u pogledu lica koja mogu učestvovati u predmetnom javnom pozivu koji je, prema njihovim riječima, bio javan, transparentan i sproveden po propisima koji regulišu ovu oblast.

„Eliminatorni faktor koji navodite u vašem upitu za našeg radnika ne podliježe primjeni člana 52. stav 3. Zakona o javnim nabavkama, niti je propisan nekim drugim pravnim aktom na osnovu čega je i prihvaćena predmetna ponuda i zaključen ugovor“, navode iz Vode Srpske.

Spomenuli su i to da u tekstu javnog poziva nisu navedena ni ograničenja u pogledu broja pristiglih ponuda, te napominju da je i po postupanju po odredbama Zakona o javnim nabavkama dovoljna jedna kvalifikovana ponuda za izbor ponuđača.

Podsjetimo, zakupi poslovnih prostorija su inače izuzeti od Zakona o javnim nabavkama, što je prema riječima urednika portala PratimoTendere Slobodana Golubovića, generalno standard u javnim nabavkama, a posebno je standard u EU.

„To svakako ima svoje pozitivne i negativne strane. Pozitivne strane su praktične prirode jer za neke ugovorne organe nije svejedno gdje će se poslovne prostorije nalaziti, a takođe postoje i izazovi vezani za preseljenje i slično. Kad su u pitanju negativne strane, tu je svakako primaran manjak transparentnosti koji uzrokuje zloupotrebe u vidu nedopuštenog pogodovanja određenim ponuđačima.

Pa tako, na primjer, poziv za dostavljanje ponuda se objavljuje na službenoj internet stranici ugovornog organa, postavlja se pitanje njegove vidljivosti, te da li je rok za dostavu ponuda adekvatan“, pojašnjava Golubović.

Dodao je da jedna pristigla ponuda nije razlog da se postupak poništi, ali je „svakako ozbiljna indicija da je u postupku bilo nekih zloupotreba“. Što se tiče konkretnog slučaja, Golubović smatra da se možemo voditi poznatom krilaticom „sve je po zakonu“.

„Međutim, jedna ponuda u postupku i to ponuda od osobe koja je zaposlena u ugovornom organu ukazuju na rizik od mogućih zloupotreba, i pokreću se brojna pitanja: Da li je u samom pozivu ograničen prostor na kome su se tražile poslovne prostorije? Da li postoji još poslovnih prostorija u okolini koje ispunjavaju uslove? Zašto se oni nisu prijavili? Da li je bilo nedopuštenih kontakata sa drugim potencijalnim ponuđačima?...“, zaključuje Slobodan Golubović.

Podsjetimo, JU „Vode Srpske“ Bijeljina su kao ugovorni organ u javnom pozivu kao neke od uslova koje bi poslovni prostor treba da zadovoljava naveli da je „lokacija maksimalno udaljena do jednog kilometra od upravne zgrade JU „Vode Srpske“ u ulici Miloša Obilića 51.“, da je zakup poslovnog prostora minimalne površine 60 kvadratnih metara koji je pogodan, svrsishodan za kancelarijsko poslovanje i arhiviranje dokumentacije, te da je kancelarijski prostor namješten sa minimalno dva radna stola i četiri stolice i da treba da sadrži minimalno dvije zasebne kancelarije i mokri čvor. Kancelarije treba da se nalaze u prizemlju objekta ili na prvom spratu. 

Dalje su naveli da prostor treba da posjeduje mogućnost zagrijavanja i hlađenja prostorija i da  kancelarijski namještaj može biti korišten pod uslovom da je u dobrom stanju, očuvan i funkcionalan. Kriterijum za odabir najpovoljnije ponude bila je najniža ponuđena ukupna cijena kvalifikovanog ponuđača. 

(Žurnal) Foto: Agencije

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pa

09.03.2024 12:59

gadovi prokleti sektaški! FUJ!!!

ODGOVORITE
Name

Borac

09.03.2024 14:35

Jel misko sledeci za hapsenje?

Name

Bijeljina

09.03.2024 13:07

Vozi, Miško!

ODGOVORITE
Name

Milan

09.03.2024 14:32

Dabgda vam malo bilo cijeli život dok sa djeca liječe sm poeukama penzioneri u javnim kuhinjama borci po kontejnerima vi se bahatite imal ste od koga naučiti sve ce doci na naplatu

Name

Marko

09.03.2024 13:13

A Suprug Mladenke Milivojević je Savetnik direktora puteva Republike Srpske-Cvijetin Milivojevic

ODGOVORITE
Name

Gazda

09.03.2024 13:31

Pa za toliko para su mogli gotov i kupit poslovni prostor.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

09.03.2024 13:32

U čemu je problem ako zaposlena ima prostor za iznajmiti a njima treba. Trgovina ko trgovina. E ako je sekta u pitanju i marifetluci onda je pitanje šta se trguje.

ODGOVORITE
Name

Xy

09.03.2024 14:15

DABOGDA SE NAHELI SEKTASI,OD PROKLETINJE DOCI CE DAN KAD NECETE MOCI PROGUTATI NI ONO STO VAM JE NAJPOTREBNIJE DA PREZIVITE.

Name

Sve

09.03.2024 14:14

Ljakse do ljakseta...Jedina drzava na svijetu đe seljak vlada i vidiš kako je...

ODGOVORITE
Name

neznam

09.03.2024 15:36

i sta je tu sporno

ODGOVORITE
Name

darko

09.03.2024 15:57

Realno ovo je smiješna priča šta se inače rade u Vodama Srpske i da se namještaju tenderi koji vrijede desetine miliona KM ortačkim firmama, par hiljada maraka je sitno raskusurivanje koje oni i ne registruju kao krivično djelo isto kao i uzimanje para za zaposlenje.

ODGOVORITE
Name

Paja

09.03.2024 16:17

Pa i MILE je iznajmio drzavu za sebe

ODGOVORITE
Name

SNSD

09.03.2024 17:26

Miskova posla , krade gdje stigne, veceras ima sastanak sa direktorima i Igorom Dodikom da im prijeti kako da organizuju glasacku masinu. Ima li neko da kaze ovima iz BL da Semberija nevoli i nece Miska

ODGOVORITE
Name

Semberac

09.03.2024 22:04

Milovanovic - direktor VODA SRPSKE je namjestio ovaj tender na tako banalan nacin , vise se ni ne kriju ...Misko , ko je tvoja ljubavnica u vodama srpske ? da li se zove Dinka mozda ? Da li ti Dinka dolazi cesce u kancelariju nego i jedna druga osoba ? Koliko ti i tvoji saradnici imate stanova u Bijeljini , Zlatiboru , Beogradu ? Koliko stanova krijete pod imenima zena,ljubavnica,rodjaka ? Kakvi su planovi za pravljenje zgrade u Dvorovima ?

ODGOVORITE
Name

Bane

10.03.2024 10:31

Otimaj, pljačkaj, razvaljuj, uništavaj, raseljavaj, siluj, grabi, voli srpski narod svoje age i begove, paše i sultane, samo što se više ne zovu Mujo, Huso, Haso, Husein i slično, sada su to sultan Burlo, beg Papak, aga Miško Vepar, hanuma Željka, paša Dispečer, aga Neđeljko i mnogi drugi, koji otimaju više nego što su Turci otimali ....

ODGOVORITE