"Воде" пословни простор изнајмиле од запослене

На јавни позив за закуп пословног простора у Бијељини за потребе Одјељења за прикупљање и праћење водних накнада стигла једна понуда од групе понуђача које су чинили Младен Тришић и Младенка Миливојевић, која је уједно и упосленица ЈУ "Воде Српске" Бијељина.

Република Српска 09.03.2024 | 12:23
"Воде" пословни простор изнајмиле од запослене

Из ове јавне установе наводе да у јавном позиву нису постављена никаква ограничења у погледу лица која могу учествовати у предметном јавном позиву, док експерти за јавне набавке упозоравају да само једна понуда у поступку и то она од особе која је запослена у уговорном органу указује на ризик од могућих злоупотреба.

Јавна установа „Воде Српске“ Бијељина за потребе Одјељења за прикупљање и праћење водних накнада у Бијељини изнајмила је пословни простор од Младена Тришића и Младенке Миливојевић за мјесечну кирију од 2.350 КМ, без ПДВ-а. 

Рок реализације је на три године од дана закључења уговора, а то је 1. фебруар. Укупна цијена закупа, без ПДВ-а, износи 84.600 КМ.

Ово је уједно била и једина понуда која је пристигла на јавни позив за закуп пословног простора у Бијељини.

Занимљиво је да се у одлуци о избору најповољнијег понуђача наводи да је комисија констатовала да група понуђача (коју чине ова два физичка лица) доставила сву потребну документацију и да испуњава услове по јавном позиву, да би већ у сљедећој тачки навели да „комисија није у могућности да да оцјену наведене групе понуђача из разлога што је физичко лице као понуђач запослени радник ЈУ „Воде Српске“ Бијељина“.

Ради се о Младенки Миливојевић која је, иначе, у сталном радном односу у ЈУ „Воде Српске“ Бијељина.

Из „Воде Српске“ су то и потврдили наводећи да у самом тексту јавног позива нису постављена никаква ограничења у погледу лица која могу учествовати у предметном јавном позиву који је, према њиховим ријечима, био јаван, транспарентан и спроведен по прописима који регулишу ову област.

„Елиминаторни фактор који наводите у вашем упиту за нашег радника не подлијеже примјени члана 52. став 3. Закона о јавним набавкама, нити је прописан неким другим правним актом на основу чега је и прихваћена предметна понуда и закључен уговор“, наводе из Воде Српске.

Споменули су и то да у тексту јавног позива нису наведена ни ограничења у погледу броја пристиглих понуда, те напомињу да је и по поступању по одредбама Закона о јавним набавкама довољна једна квалификована понуда за избор понуђача.

Подсјетимо, закупи пословних просторија су иначе изузети од Закона о јавним набавкама, што је према ријечима уредника портала ПратимоТендере Слободана Голубовића, генерално стандард у јавним набавкама, а посебно је стандард у ЕУ.

„То свакако има своје позитивне и негативне стране. Позитивне стране су практичне природе јер за неке уговорне органе није свеједно гдје ће се пословне просторије налазити, а такође постоје и изазови везани за пресељење и слично. Кад су у питању негативне стране, ту је свакако примаран мањак транспарентности који узрокује злоупотребе у виду недопуштеног погодовања одређеним понуђачима.

Па тако, на примјер, позив за достављање понуда се објављује на службеној интернет страници уговорног органа, поставља се питање његове видљивости, те да ли је рок за доставу понуда адекватан“, појашњава Голубовић.

Додао је да једна пристигла понуда није разлог да се поступак поништи, али је „свакако озбиљна индиција да је у поступку било неких злоупотреба“. Што се тиче конкретног случаја, Голубовић сматра да се можемо водити познатом крилатицом „све је по закону“.

„Међутим, једна понуда у поступку и то понуда од особе која је запослена у уговорном органу указују на ризик од могућих злоупотреба, и покрећу се бројна питања: Да ли је у самом позиву ограничен простор на коме су се тражиле пословне просторије? Да ли постоји још пословних просторија у околини које испуњавају услове? Зашто се они нису пријавили? Да ли је било недопуштених контаката са другим потенцијалним понуђачима?...“, закључује Слободан Голубовић.

Подсјетимо, ЈУ „Воде Српске“ Бијељина су као уговорни орган у јавном позиву као неке од услова које би пословни простор треба да задовољава навели да је „локација максимално удаљена до једног километра од управне зграде ЈУ „Воде Српске“ у улици Милоша Обилића 51.“, да је закуп пословног простора минималне површине 60 квадратних метара који је погодан, сврсисходан за канцеларијско пословање и архивирање документације, те да је канцеларијски простор намјештен са минимално два радна стола и четири столице и да треба да садржи минимално двије засебне канцеларије и мокри чвор. Канцеларије треба да се налазе у приземљу објекта или на првом спрату. 

Даље су навели да простор треба да посједује могућност загријавања и хлађења просторија и да  канцеларијски намјештај може бити кориштен под условом да је у добром стању, очуван и функционалан. Критеријум за одабир најповољније понуде била је најнижа понуђена укупна цијена квалификованог понуђача. 

(Журнал) Фото: Агенције

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Па

09.03.2024 12:59

гадови проклети секташки! ФУЈ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.03.2024 14:35

Јел миско следеци за хапсење?

Name

Бијељина

09.03.2024 13:07

Вози, Мишко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.03.2024 14:32

Дабгда вам мало било цијели живот док са дјеца лијече см поеукама пензионери у јавним кухињама борци по контејнерима ви се бахатите имал сте од кога научити све це доци на наплату

Name

Марко

09.03.2024 13:13

А Супруг Младенке Миливојевић је Саветник директора путева Републике Српске-Цвијетин Миливојевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Газда

09.03.2024 13:31

Па за толико пара су могли готов и купит пословни простор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

09.03.2024 13:32

У чему је проблем ако запослена има простор за изнајмити а њима треба. Трговина ко трговина. Е ако је секта у питању и марифетлуци онда је питање шта се тргује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

09.03.2024 14:15

ДАБОГДА СЕ НАХЕЛИ СЕКТАСИ,ОД ПРОКЛЕТИЊЕ ДОЦИ ЦЕ ДАН КАД НЕЦЕТЕ МОЦИ ПРОГУТАТИ НИ ОНО СТО ВАМ ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ ДА ПРЕЗИВИТЕ.

Name

Све

09.03.2024 14:14

Љаксе до љаксета...Једина дрзава на свијету ђе сељак влада и видиш како је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

09.03.2024 15:36

и ста је ту спорно

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

09.03.2024 15:57

Реално ово је смијешна прича шта се иначе раде у Водама Српске и да се намјештају тендери који вриједе десетине милиона КМ ортачким фирмама, пар хиљада марака је ситно раскусуривање које они и не региструју као кривично дјело исто као и узимање пара за запослење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

09.03.2024 16:17

Па и МИЛЕ је изнајмио дрзаву за себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

09.03.2024 17:26

Мискова посла , краде гдје стигне, вецерас има састанак са директорима и Игором Додиком да им пријети како да организују гласацку масину. Има ли неко да казе овима из БЛ да Семберија неволи и неце Миска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

09.03.2024 22:04

Миловановиц - директор ВОДА СРПСКЕ је намјестио овај тендер на тако баналан нацин , висе се ни не крију ...Миско , ко је твоја љубавница у водама српске ? да ли се зове Динка мозда ? Да ли ти Динка долази цесце у канцеларију него и једна друга особа ? Колико ти и твоји сарадници имате станова у Бијељини , Златибору , Београду ? Колико станова кријете под именима зена,љубавница,родјака ? Какви су планови за прављење зграде у Дворовима ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

10.03.2024 10:31

Отимај, пљачкај, разваљуј, уништавај, расељавај, силуј, граби, воли српски народ своје аге и бегове, паше и султане, само што се више не зову Мујо, Хусо, Хасо, Хусеин и слично, сада су то султан Бурло, бег Папак, ага Мишко Вепар, ханума Жељка, паша Диспечер, ага Неђељко и многи други, који отимају више него што су Турци отимали ....

ОДГОВОРИТЕ