Kinezima dodatni novac za izgradnju bolnice u Doboju

Bolnica u Doboju još nije završena, a izvođači radova, kineske kompanije Sinopharm i njegov partner Shanxi Construction Investment Group dobiće dodatnih 878.798 maraka za završetak projekta. Projekat je započet još 2019. međutim bolnica još nije u funkciji, a cijena radova sada prelazi 104 miliona maraka. 

Republika Srpska 15.02.2024 | 21:18
Kinezima dodatni novac za izgradnju bolnice u Doboju

Rokovi se pomjeraju, radovi poskupljuju, u ugovor se dodaju nove stavke, tako izgleda izgradnja bolnice Sveti Luka u Doboju, koja traje još do 2019. godine.

U prvobitni ugovor dodata je nova stavka, a resorni ministar Alen Šeranić to pravda potrebom.

Ugovor sa kineskim kompanijama potpisan je 2019. godine, a bolnica je trebalo da bude završena za 36 mjeseci, prvobitno po cijeni od 103,5 miliona maraka.

„Ja ne znam odakle vam informacija da su pomjereni rokovi, pošto to nije tačna informacija. Informacija koja je posljednja i koja jeste takva, to jeste da je rok za izvođača za završetak radova 30.3.2024. godine. Što se tiče dodatnih sredstava, to su dodatna sredstva za dodatne radove", kaže ministar Šeranić.

Dodaje da je to jedinica intenzivne njege za nehiruško liječenje za koju se ukazala potreba nakon korone, kao i sistem razvoda mrežnog karbon-dioksida u samoj bolnici, nisu bili projektovani projektom samim, u okviru projektovanja, a prethodno iskustvo je pokazalo da su to stvari koje su neophodne.

Sam projekat bolnice urađen je sa mnogim nedostacima, pa se sada dodatnim radovima ispravljaju greške, poput nedostatka sistema za sterilizaciju, obavezna dva sistema grijanja, ili sistema za preradu otpadnih voda, kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

„Milsim da je kineski partner dobio taj projekat, vidio njegove manjkavosti, vidio da odstupa od evropskih standarda. Prema mojim saznanjima, njima je  to prva bolnica koju rade na području Evrope, koja će sutra njima biti pokazna bolnica, i da oni nisu željeli to da urade tako, a mogli su uraditi prema projektu pa da cijena ostane ista, već su išli na prilagodbu evropskim standardima, što je i ministarstvo shvatilo", tvrdi Stanić.

On navodi da se ministarstvo pravdalo da je koronom uvidjelo neke stvari, recimo kažu – vidjeli smo da je potrebna intenzivna njega za neinvazivne bolesti.

"Mislim to je čista izmišljotina, jer i današnja bolnica, koja je paviljonskog tipa, što je skupo za održavanje ima tu intenzivnu njegu za nehiruške slučajeve“, tvrdi Stanić.

Resorni ministar ističe da će bolnica biti izgrađena do 30. marta, što i nije tako daleko. Ono što bi moglo usporiti otvaranje, ističe ministar, jeste sređivanje dokumentacije.

Više u prilogu BN TV:

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Dario Djapa

15.02.2024 21:50

Bravo za nase i vase prijatelje Kineze

ODGOVORITE
Name

Bimbo

15.02.2024 22:57

Nije to dodatno da Kineze to je dodatno za stan u Dubajiju da naseg mafijoza Dodika.

Name

Re

16.02.2024 10:10

Sta drugo ocekivati od seranica. Samo kada se setim sta nam je radio u korona nabavkama i cadjinim kisikom.

Name

Milan

16.02.2024 14:07

Da je pravne drzave seranic bi bio na sudu za korona nabavke i najvecu smrtnost.

Name

Ma šta bravo!?

15.02.2024 22:26

Trebali su nam sve izgrade za džaba!

ODGOVORITE
Name

Idealno

15.02.2024 23:09

Ja neznam cemu sluze tenderi, kàd to na kraju ispadne ko na pijaci...

ODGOVORITE
Name

A&B

15.02.2024 23:57

Pred izbori ide otvaranje da se pokaze narodu kako su ulozili milione odnosno da zamazubiracima oci.

ODGOVORITE
Name

Abudabu

16.02.2024 03:53

Pola meni pola mom bratu lazovu

Name

Obrenistan

16.02.2024 07:32

Sad moraju najmanje šest mjeseci mutiti vodu da je otvore pred izbore iz razloga što rekonstrukcija Centra za kulturu i obrazovanje Doboj kasni dvije, a izgradnja sportske dvorane pune tri godine! U toku je razaranje i sistematski urbicid u Doboju. Kupili su ruiniranu zgradu od Pavgorda za 12 miliona, istovremeno prodali zemlju i srušili administrativni centar, lokalni tajkuni mijenjaju regulacione planove preko noći i najavljuju nova rušenja u strogom centru grada. I ovu su bonicu eksploatisali maksimalno kada je riječ o predizbornom marketingu. Prvu ploču su obilježili vašarskom feštom i pečenim volom, a Dodik, Cvijanović, Višković, Šeranić su se svaka dva-tri mjeseca prethodne dvije godine slikali na gradilištu...

ODGOVORITE
Name

Ja

16.02.2024 07:51

Koliko fali za "garažu"?

ODGOVORITE
Name

Mislim

16.02.2024 11:50

Al nam braca kinezi zavlace,e glupi narode,svu bagru svijeta smo stavili na budzet rs

ODGOVORITE
Name

Zvono

16.02.2024 12:31

Zar stvarno nemate ništa drugo naći Dr Alenu, nego izmišljate gluposti i dajete prostora ovim opskurnim likovima kao sto je Stanić, Maran, onaj likus iz Trebinja, klovn Droljak i ostali ini koji nisu ministru ni do nokta?! Kad i malo pročačkam po tome sto objavite, shvatim, ali svaki put, sve je površno, poluniformacija, ili čak potpuna neistina kao sto je ovo sad. Zanemarim komentare na sajtu jer po pismenosti, to nije ni osnovnu završilo.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

16.02.2024 12:34

Kaže Stanić, odjel za neinvazivne bolesti, hahaha, oooo živote !

ODGOVORITE
Name

Milan

16.02.2024 23:11

Ništa tu ne dobijaju kinezi kako se na prvi mah pokušava perfidno predstaviti u javnosti, samo da bi se obezvrijedio jedan strateški projekat! Tu dobija Republika Srpska, i to u jednom Doboju koji pokriva područje od 15-tak opština iz Republike Srpske pa čak i iz Federacije BiH gdje se svi pacijenti otuda liječe u Dobojskoj bolnici!

ODGOVORITE