Počelo suđenje za ratne zločine u Jošanici kod Foče

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo je suđenje trinaestorici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča od augusta 1992. do februara 1993. godine.

Bosna i Hercegovina 13.02.2024 | 18:49
Počelo suđenje za ratne zločine u Jošanici kod Foče

Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo se terete za zločine u Jošanici, gdje je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Buljubašić je optužen u svojstvu komandanta Istočno-bosanske operativne grupe (IBOG), Ahmet Sejdić u svojstvu člana Štaba oružanih snaga i komandanta brigade oružanih snaga Teritorijalne odbrane Višegrad, Sobo i Kustura u svojstvu načelnika i pomoćnika načelnika štaba Prve višegradske brigade, Glušac u svojstvu komandanta Drugog bataljona 43. Drinske brigade, Jamak u svojstvu komandanta bataljona “Čole“, a Liska, Čakar, Izet Sejdić i Nalo kao pripadnici ove jedinice. Muhić, Fehrić i Poljo su optuženi u svojstvu komandira četa bataljona “Vatra”.

Prema optužnici koju je pročitao tužilac Vladimir Simović, optuženi su – svjesni posljedica – naredili i provodili ubijanje mahom srpskog civilnog stanovništva, iako nije postojao niti jedan vojni cilj.

“Ferid Buljubašić, kao komadant IBOG-a, organizovao je grupu njemu podređenih komandanata brigada, te od kraja novembra do 19. decembra 1992. – u okviru planiranja, pripreme i izvršenja vojne akcije ‘Laufer’, kao šire akcije radi proširenja koridora iz Goražda prema Sarajevu – izvršili protivpravni napad na civilna lica srpske nacionalnosti mjesne zajednice Jošanica, te njihove kuće i objekte“, navodi se u optužnici.

Ahmet Sejdić je, u svojstvu komandanta brigade oružanih snaga TO-a Višegrad, optužen za napade ne sela Klisure, Bursići i Hadroviću na području Višegrada, gdje je ubijeno osam civila, a nekoliko njih zarobljeno i odvedeno u Međeđu, te zatvoreno u magacin Zadružnog doma, gdje su držani oko tri mjeseca.

Buljubašić se tereti da je sredinom februara 1993. naredio napad na položaje Vojske Republike Srpske na području Čajniča, prilikom čega su, kako se navodi u optužnici, pripadnici 43. Drinske brigade u selima Šapići, Trpinje i Trojan iz automatskog naoružanja ubili 11 civila srpske nacionalnosti.

Tokom uvodne riječi tužilac Simović je rekao da će navode optužnice dokazivati saslušanjem 428 svjedoka i predočavanjem 15 registratora materijalnih dokaza.

“Nije postojao vojni cilj, optuženi čak nisu ni teritoriju zauzimali, već je namjera bila da se pobije srpsko stanovništvo“, rekao je Simović.

Iako nisu željeli iznositi koncept odbrane, Buljubašićev branilac Nermin Mulalić rekao je da će Odbrana, na osnovu dokaza Tužilaštva, dokazivati da su ova dešavanja “dio drugih okolnosti i kompleksnije slike”.

“Kontradiktornosti činjeničnog opisa i pravne kvalifikacije krivičnog djela su ovdje presedan, kao što je to i ova optužnica“, kazao je Mulalić.

Na početku ročišta Odbrane su zatražile od Suda da naloži Tužilaštvu da im dostavi sve dokaze koji su navedeni u optužnici.

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Ćosić Dedović naložila je tužiocu Simoviću da odgovori na zahtjeve Odbrana do 16. februara.

Nastavak suđenja je 20. februara, kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva.

(Detektor.ba) Foto: BIRN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Xx

13.02.2024 19:15

Oslobađajuca presuda to se zna

ODGOVORITE
Name

Хм

13.02.2024 19:27

10 пута су им досад судили а 20 пута их ослобађали. Ко још верује у то срање од суда?

ODGOVORITE
Name

Obespeavljeni

13.02.2024 22:40

Sud i tuzilastvo treba da se pokaze u ovom procesu. Nemamo povjerenha. Zasto se cekalo 30 godina, je li da pomru svjedici. To je bio genocid jer su pobijene zene i djeca, svi.

Name

A

13.02.2024 19:31

Kazne ko god je uprljo ruke na neduznom narodu , svima bilo ko je i sto je i koje je vjere, i dozivotne kazne ,!!! I svu mu fameliarnu imovinu oduzeti i to do 10 koljena!!! Ubice i pljackarosi,!!!

ODGOVORITE
Name

Joco

13.02.2024 19:46

Oslobodjeni uslijed nedostatka dokaza...neki ce umrijeti prirodnom smrcu, jer se cekalo 29 g da im se sudi, a znalo se odmah ko je to uradio. Uglavnom, nista od toga kao i dosad. Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

13.02.2024 21:33

Dal su još živi ovi što je podignuta optužnica protiv njih. Kad će doć na red lopovi što su opljačkali bosnu i Hercegovini.

ODGOVORITE