Sami određuju cijenu: Fiskalni sistem u Srpskoj održavaće „Sirius“ i „Mikroelektronika“

Konzorcijum firmi „Sirius 2010“, „Aero Centar Krila“ i „Mikroelektronika“ izabran je za operatora fiskalnog sistema RS. Ove firme ubuduće će biti zadužene za servis i podršku poreskim obveznicima koji imaju fiskalne kase, a po cijeni koju će, uz saglasnost Ministarstva finansija RS, sami određivati.

Republika Srpska 09.12.2023 | 08:50
Sami određuju cijenu: Fiskalni sistem u Srpskoj održavaće „Sirius“ i „Mikroelektronika“

Poreska uprava RS obavila je Registar odobrenih operatera fiskalnog sistema u kojem se trenutno nalazi samo ovaj konzorcijum.

Prethodno je Ministarstvo finansija i trezora donijelo Pravilnik o odobravanju operatera fiskalnog sistema prema kojem operater može biti jedna ili više firmi koji omogućuju fukncionisanje sistema za fiskalizaciju.

Status im odobrava Poreska uprava Republike Srpske, a na osnovu javnog poziva.

Operater mora imati sjedište u Republici Srpskoj, baviti se programiranjem i elektronskom opremom, ali i imati iskustvo u sličnom poslu koji nije vrijedan manje od 1,3 miliona maraka.

Mora imati i iskustvo u stavljanju u promet fiskalnih sistema kao i kompetencije da vrši ispitivanje i kalibracije uređaja, kao i kadrovsku i tehničku opremljenost.

Takođe, od njega se traži da ima integrisan sistem sastavljen od najmanje pet servisa za elektronske transakcije sa godišnjim prometom od najmanje 200 miliona maraka.

Pored toga zahtjev je bio da budući operater ima poslovnice u svim gradovima u kojima Poreska uprava ima područne centre, da nema neizmirenih poreskih obaveza kao i da ima razrađen program saradnje sa nadležnim institucijama i poreskim obveznicima.

Uslov da ima poslovnice u gradovima u kojima PURS ima područne centre „Sirius“ je ispunio mnogo prije javnog poziva, dok je „Mikroelektronika“ i do sada bila glavni igrač kada je u pitanju nabavka i održavanje fiskalnih kasa u Srpskoj.

„Osnovna obaveza operatera je da svakom poreskom obvezniku obezbijedi funkcionalan elektronski fiskalni uređaj, te servis i podršku kako bi poreski obveznik realizovao poslovne procese u skladu sa Zakonom“, navodi se u pravilniku.

Njegov posao je da vrši isporuku, instalaciju i puštanje u rad fiskalnih uređaja, da ih servisira, nadgleda i vrši obuku onih koji će ih koristiti.

Zanimljivo je da operater utvrđuje cijenu za svoj rad, s tim da će troškovnik morati da odobri resorno ministarstvo.

„Jedinstvena cijena se utvrđuje na bazi tržišnih parametara, a na osnovu analize svih elemenata cijena“, stoji u dokumentu.

Podsjećamo, prije ovog procesa, Poreska uprava Republike Srpske je kompaniji „Prointer“ dodijelila 36,9 miliona maraka vrijedan tender za uspostavljanje informacionog sistema za fiskalizaciju.

Sistem za upravljanje fiskalizacijom definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa.

Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Istina

09.12.2023 09:00

Opa evo je i AC Krila...Jelenko Lolic i pogodite ko jos sa njim....

ODGOVORITE
Name

Njegoš

09.12.2023 09:42

"Vuk na ovcu, svoje pravo ima, ka' tiranin na slaba čovjeka." Šta da radimo kada smo ovce, da blejimo i travu pasemo, da nam Burlići gule kožu i pljačkaju milijarde. Za to smo se borili 4 godine.

ODGOVORITE
Name

Roki

09.12.2023 09:52

Dali će biti operatori i u "Alumini" da kradu sami od sebe, nečuvene lopine opelješiše R.S I ovaj narod

ODGOVORITE
Name

Bramzer

09.12.2023 10:51

Ovo su oni koji su opljačkali privrednike naplaćuju fiskalne kase troduplo od nabavne cijene istih.

ODGOVORITE
Name

+

09.12.2023 11:01

Bilo je to od rata. Male trgovine morale kupiti fiskalne kase 800 km. Bilo im preskupo. Uvoznik zaradi. A opet se priča o sivoj ekonomiji.

ODGOVORITE
Name

Mario

09.12.2023 11:37

Može li neka firma dobiti posao koja nije režimska,podavili se dabogda?

ODGOVORITE
Name

Rambo

09.12.2023 12:41

Samo Siva Ekonomija, ništa drugo za nas ne dolazi u obzir! Tajkunima se opraštaju Milionski Poreski Dugovi a Inspekcije zatvaraju male Granape zbog 30km Duga ! Ko god plaća Porez podržava Korupciju i kriminal ! I ruke su mu krvave !

ODGOVORITE
Name

Maja

09.12.2023 14:41

Šta je sa pričom da će, po ugledu na Srbiju, i RS tj ministarstvo finasija obezbijediti besplatne fiskalne uređaje i instalaciju istih, a sve sa ciljem sprečavanja pranja novca?

ODGOVORITE
Name

Re Rambo

09.12.2023 14:58

Pa mora plaćati porez. Sam kažeš male zatvaraju za sitnicu. Milijarderi i milioneri prolaze los.

ODGOVORITE