Opštine nisu stručne: Vlada uklanja prepreke za istraživanje ruda

Novim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske za odobravanje istraživanja mineralnih sirovina neće biti potrebna saglasnost lokalne samouprave, kao ni mišljenje o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Republika Srpska 02.12.2023 | 13:39
Opštine nisu stručne: Vlada uklanja prepreke za istraživanje ruda

Nacrtom izmjena zakona o kojima će poslanici raspravljati na predstojećoj 7. sjednici NSRS 12. decembra iz člana 33 u potpunosti je izbrisan stav da je za odobravanje istraživanja potrebna saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi istražni prostor.

Obrazloženje je da u opštinama nema dovoljno stručnih ljudi koji bi mogli odlučiti o istraživanjima.

"Postojanje ove odredbe ostavlja mogućnost jedinicama lokalne samouprave da bez pravnog osnova daju negativna mišljenja na istraživanja. Veliki broj jedinica lokalne samouprave ne posjeduju lica koja imaju stručna zvanja na osnovu kojih bi odlučivala da li neko može ili ne može istraživati na prostoru. Nosilac prava na istraživanje će biti dužan da se informiše kod jedinice lokalne samouprave o eventualnim ograničenjima za geološka istraživanja u odnosu na prostorni plan jedinice lokalne samouprave", piše u obrazloženju izmjena zakona.

Za odobravanje geološkog istraživanja takođe više neće biti potrebno mišljenje nadležnog organa o potrebi sprovođenja procjene uticaja na životnu sredinu, odnosno o potrebi pribavljanja lokacijskih uslova za planirane radove.

"U konkretnom slučaju radi se o istražnim radovima koji su privremenog karaktera, a čiji je rezultat potpuno neizvjestan. Ukoliko se utvrde rezerve mineralne sirovine na odobrenom istražnom prostoru i ukoliko se dodijeli koncesija za eksploataciju, pravno lice koje dobije to pravo u skladu sa propisima iz oblasti uređenja prostora i zaštite životne sredine pribavlja lokacijske uslove i ekološku dozvolu. Prema propisima iz oblasti zaštite životne sredine procjena uticaja na životnu sredinu sprovodi se tek nakon što se dodijeli koncesija za eksploataciju, a prije nego što onaj ko dobije to pravo otpočne sa eksploatacijom mineralne sredine", obrazloženo je u prijedlogu Nacrta.

Ako zakon u ovom obliku bude usvojen mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u pogledu obaveze sprovođenja procjene uticaja na životnu sredinu i izdavanje lokacijskih uslova pribavljaće po dobijanju odobrenja za eksploataciju.

U odnosu na rješenja do sada utvrđena Zakonom, iz dokumentacije koja je propisana da se prilaže uz zahtjev za odobravanje detaljnih geoloških istraživanja mineralnih sirovina, brisani su i akti koji se odnose na dokaz o riješenim imovinsko-pravnim odnosima za parcele na kojima će se izvoditi projektovani istražni radovi i kopija katastarskog plana.

(Mondo.ba) Foto: SCREEENSHOT

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Mi

02.12.2023 13:48

Bez obzira na životnu sredinu? Dakle narod mora trpit buku i nepogode uzrokovane rudnikom, direktna šteta sile prema ljudima. Svako organizovanje protiv amera je uzaludno, ćeraće vas s ognjišta, prekopat sve gde ima, u budžet ništa, kolonijalna dobit pljačka

ODGOVORITE
Name

Re mi

02.12.2023 16:19

Ameri? Gdje ti vidiš neku američku kompaniju da investira ovde? Pa njih Dodik i Ðokić otjeraju u startu kad zatraže par miliona za sebe. Ali tu su braća Rusi u rafineriji i Kinezi u Stanarima. Kopaju, plaćaju mito i ćute. Kad iskopaju, narodu će ostati velika rupa koja se može pretvoriti u jezero.

Name

re

02.12.2023 16:53

Samo se kolonijalni zakoni preko marionetske vlade donose da mogu da im daju sve prirodne resurse kao što su im dali rudnik Stanare.

Name

Re

02.12.2023 17:46

Bato nevidljivo je mnogo vece on nevidljivog, indirektno ne direktno, ti dok vidis nema te jer oci ako nemas u glavi dzaba ti na glavi

Name

Rudnik uglja MEDNA

02.12.2023 17:55

Srpska ognjišta ispod rudnika nisu zatrpali Ameri nego "srbi"🙃

Name

Ipe

02.12.2023 13:58

Samo "stručnjaci" od Burleta,mogu donositi odluke.Stručnjaci poput Vulićke,Stevandića,Balvana,Šulića i da ne nabrajam dalje stručni sektaški kadar.

ODGOVORITE
Name

Suza

02.12.2023 14:33

Petra Đokića ste zaboravili, on je ekspert za radna bogatstva, obućar i pendrekaš, školovati čoek u engleskoj

Name

Re

02.12.2023 16:32

Rekao je čovek da ne nabraja ostale intelektualce poput Ćorića, Špirketa jad i čemer ali će prodati Majevicu dok kažeš keks.

Name

Pedja

02.12.2023 14:35

Gospodo vlastodršci, ovaj zakon ako ga usvojite,u rangu je ratnog zločina koji ne zastarjeva. Tako da, kad god padnete sa vlasti, zna vam se. Zato, u pamet se!!!

ODGOVORITE
Name

Prika bn

02.12.2023 21:52

Pa ovo će da bude novo etničko čišćenje preostalog naroda sa ovih prostora. Po predhodnom zakonu vlasnik zemlje je bio 40cm u dubinu. A po ovome mogu ga isterati kad hoće. Pitao bih ove naše stručnjake, šta je sa gasovod om od Šepka do Bijeljine što je proglašen od na. Interesa i kad će bit pušten u rad

Name

Maki

02.12.2023 14:48

Snsd i satrapi su KUGA ..pacove sto prije poslati tamo gdje im je mjesto i spasiti RS

ODGOVORITE
Name

!

02.12.2023 15:07

Šta će još svjetski monstrumi tražiti od ovih "naših" ucjenjenih bezmozgovića? Čuj nema na lokolau stručnjaka?! Pa nema ih nigdje,sklonili ste sve što razmišlja svojom glavom i doveli ucjenjenje amebe da usvajaju zakone po mjeri svjetskih monstruma

ODGOVORITE
Name

Pacov iz rova

02.12.2023 15:14

Hmmm opet njegova naredba....DJE SI LOOOPOVE???

ODGOVORITE
Name

Ma

02.12.2023 15:24

Vlast za poželit! Srbi, nek vam je sa srećom!

ODGOVORITE
Name

Хх

02.12.2023 16:42

Слушајте лудаке. Нико њима ништа незна само они за све знају а конобари и полицајци били.

Name

Tacno

02.12.2023 19:08

Tako ,vlast brani i stiti srpske interese,al malo sutra,al ovaj narod bolje nije ni zasluzio kad bira nenarodnu vlast kojoj su preci tajkuni nego gradani zato sto od tajkuna imaju vecu korist

Name

Iskreno

02.12.2023 16:51

Jednom riječi, kriminal. Svaki komentar je suvišan.

ODGOVORITE
Name

Mo

02.12.2023 17:08

Nevjerovatno. Ako ne treba ni potvrda o rijesenim imovinsko pravnim odnosima, je li to znaci da kome god padne na pamet moze doci u tudje dvoriste i kopati?... Da li je ovo moguce??

ODGOVORITE
Name

Branci

02.12.2023 20:32

Slijedi otimačina i uništavanje ovo malo preostalog zdravog životnog prostora. Pohlepa i glad nezasitih moćnika je sad i zakonom zaštićena. Do kada će bahatost vladati zavisi od ovo malo preostalog naroda koji je totalno izludjen.

ODGOVORITE
Name

Realan

02.12.2023 21:32

Bogami će narod morati ustati na noge inače će nam ova elita na vrhu države zabraniti i da dišemo. Njima je važan novac a zdravlje naroda i sam narod njh ne zanima. Ovaj zakon hoće da usvoje sve radi ove situacije u Loparama oko litijum. Mislim da ovo narod mora zaustaviti ili nas neće biti na ovim prostorima za koju godinu ako se bude dozvolilo da se neko igra ljudskim životima a to rade vlasti iz RS. Narod mora biti jedinstven i odlučan i reći ovoj bagri stop svemu.

ODGOVORITE
Name

Realan

02.12.2023 21:35

Tebi Viškoviću treba konfiskovati svu imovinu i proterati i tebe i sve tvoje saradnike sa ovih prostora.

ODGOVORITE
Name

XOXO

03.12.2023 07:10

Ovakvu diktaturu može da prihvati ovaj maloumni Narod koji vjeruje SEKTI neka vas truju

ODGOVORITE
Name

Trebali su

03.12.2023 10:27

jos dodati,da nema ni u vladi strucnih ljudi,vec samo predsjednik zna sve o svemu,i moze da izdaje dozvole za sve u RS.

ODGOVORITE