Општине нису стручне: Влада уклања препреке за истраживање руда

Новим Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима Републике Српске за одобравање истраживања минералних сировина неће бити потребна сагласност локалне самоуправе, као ни мишљење о процјени утицаја на животну средину.

Република Српска 02.12.2023 | 13:39
Општине нису стручне: Влада уклања препреке за истраживање руда

Нацртом измјена закона о којима ће посланици расправљати на предстојећој 7. сједници НСРС 12. децембра из члана 33 у потпуности је избрисан став да је за одобравање истраживања потребна сагласност јединице локалне самоуправе на чијој територији се налази истражни простор.

Образложење је да у општинама нема довољно стручних људи који би могли одлучити о истраживањима.

"Постојање ове одредбе оставља могућност јединицама локалне самоуправе да без правног основа дају негативна мишљења на истраживања. Велики број јединица локалне самоуправе не посједују лица која имају стручна звања на основу којих би одлучивала да ли неко може или не може истраживати на простору. Носилац права на истраживање ће бити дужан да се информише код јединице локалне самоуправе о евентуалним ограничењима за геолошка истраживања у односу на просторни план јединице локалне самоуправе", пише у образложењу измјена закона.

За одобравање геолошког истраживања такође више неће бити потребно мишљење надлежног органа о потреби спровођења процјене утицаја на животну средину, односно о потреби прибављања локацијских услова за планиране радове.

"У конкретном случају ради се о истражним радовима који су привременог карактера, а чији је резултат потпуно неизвјестан. Уколико се утврде резерве минералне сировине на одобреном истражном простору и уколико се додијели концесија за експлоатацију, правно лице које добије то право у складу са прописима из области уређења простора и заштите животне средине прибавља локацијске услове и еколошку дозволу. Према прописима из области заштите животне средине процјена утицаја на животну средину спроводи се тек након што се додијели концесија за експлоатацију, а прије него што онај ко добије то право отпочне са експлоатацијом минералне средине", образложено је у приједлогу Нацрта.

Ако закон у овом облику буде усвојен мишљење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у погледу обавезе спровођења процјене утицаја на животну средину и издавање локацијских услова прибављаће по добијању одобрења за експлоатацију.

У односу на рјешења до сада утврђена Законом, из документације која је прописана да се прилаже уз захтјев за одобравање детаљних геолошких истраживања минералних сировина, брисани су и акти који се односе на доказ о ријешеним имовинско-правним односима за парцеле на којима ће се изводити пројектовани истражни радови и копија катастарског плана.

(Мондо.ба) Фото: СЦРЕЕЕНСХОТ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ми

02.12.2023 13:48

Без обзира на животну средину? Дакле народ мора трпит буку и непогоде узроковане рудником, директна штета силе према људима. Свако организовање против амера је узалудно, ћераће вас с огњишта, прекопат све где има, у буџет ништа, колонијална добит пљачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ми

02.12.2023 16:19

Амери? Гдје ти видиш неку америчку компанију да инвестира овде? Па њих Додик и Ðокић отјерају у старту кад затраже пар милиона за себе. Али ту су браћа Руси у рафинерији и Кинези у Станарима. Копају, плаћају мито и ћуте. Кад ископају, народу ће остати велика рупа која се може претворити у језеро.

Name

ре

02.12.2023 16:53

Само се колонијални закони преко марионетске владе доносе да могу да им дају све природне ресурсе као што су им дали рудник Станаре.

Name

Ре

02.12.2023 17:46

Бато невидљиво је много веце он невидљивог, индиректно не директно, ти док видис нема те јер оци ако немас у глави дзаба ти на глави

Name

Рудник угља МЕДНА

02.12.2023 17:55

Српска огњишта испод рудника нису затрпали Амери него "срби"🙃

Name

Ипе

02.12.2023 13:58

Само "стручњаци" од Бурлета,могу доносити одлуке.Стручњаци попут Вулићке,Стевандића,Балвана,Шулића и да не набрајам даље стручни секташки кадар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суза

02.12.2023 14:33

Петра Ђокића сте заборавили, он је експерт за радна богатства, обућар и пендрекаш, школовати чоек у енглеској

Name

Ре

02.12.2023 16:32

Рекао је човек да не набраја остале интелектуалце попут Ћорића, Шпиркета јад и чемер али ће продати Мајевицу док кажеш кекс.

Name

Педја

02.12.2023 14:35

Господо властодршци, овај закон ако га усвојите,у рангу је ратног злочина који не застарјева. Тако да, кад год паднете са власти, зна вам се. Зато, у памет се!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

02.12.2023 21:52

Па ово ће да буде ново етничко чишћење преосталог народа са ових простора. По предходном закону власник земље је био 40цм у дубину. А по овоме могу га истерати кад хоће. Питао бих ове наше стручњаке, шта је са гасовод ом од Шепка до Бијељине што је проглашен од на. Интереса и кад ће бит пуштен у рад

Name

Маки

02.12.2023 14:48

Снсд и сатрапи су КУГА ..пацове сто прије послати тамо гдје им је мјесто и спасити РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

02.12.2023 15:07

Шта ће још свјетски монструми тражити од ових "наших" уцјењених безмозговића? Чуј нема на локолау стручњака?! Па нема их нигдје,склонили сте све што размишља својом главом и довели уцјењење амебе да усвајају законе по мјери свјетских монструма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

02.12.2023 15:14

Хммм опет његова наредба....ДЈЕ СИ ЛОООПОВЕ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

02.12.2023 15:24

Власт за пожелит! Срби, нек вам је са срећом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хх

02.12.2023 16:42

Слушајте лудаке. Нико њима ништа незна само они за све знају а конобари и полицајци били.

Name

Тацно

02.12.2023 19:08

Тако ,власт брани и стити српске интересе,ал мало сутра,ал овај народ боље није ни заслузио кад бира ненародну власт којој су преци тајкуни него градани зато сто од тајкуна имају вецу корист

Name

Искрено

02.12.2023 16:51

Једном ријечи, криминал. Сваки коментар је сувишан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

02.12.2023 17:08

Невјероватно. Ако не треба ни потврда о ријесеним имовинско правним односима, је ли то знаци да коме год падне на памет мозе доци у тудје двористе и копати?... Да ли је ово могуце??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

02.12.2023 20:32

Слиједи отимачина и уништавање ово мало преосталог здравог животног простора. Похлепа и глад незаситих моћника је сад и законом заштићена. До када ће бахатост владати зависи од ово мало преосталог народа који је тотално излудјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

02.12.2023 21:32

Богами ће народ морати устати на ноге иначе ће нам ова елита на врху државе забранити и да дишемо. Њима је важан новац а здравље народа и сам народ њх не занима. Овај закон хоће да усвоје све ради ове ситуације у Лопарама око литијум. Мислим да ово народ мора зауставити или нас неће бити на овим просторима за коју годину ако се буде дозволило да се неко игра људским животима а то раде власти из РС. Народ мора бити јединствен и одлучан и рећи овој багри стоп свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

02.12.2023 21:35

Теби Вишковићу треба конфисковати сву имовину и протерати и тебе и све твоје сараднике са ових простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

03.12.2023 07:10

Овакву диктатуру може да прихвати овај малоумни Народ који вјерује СЕКТИ нека вас трују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требали су

03.12.2023 10:27

јос додати,да нема ни у влади струцних људи,вец само предсједник зна све о свему,и мозе да издаје дозволе за све у РС.

ОДГОВОРИТЕ