Za pravoslavne vjernike počeo Božićni post

Za pravoslavne vjernike danas je počeo šestonedjeljni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom - Božiću.

Republika Srpska 28.11.2023 | 07:25
Za pravoslavne vjernike počeo Božićni post

Priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vjernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovijesti, pokajanja i pričešća.

Post je temelj hrišćanskog puta i prva neophodnost na putu spasenja, pa ga smatra veoma značajnim za duhovni život svojih vjernika, ali i moćnim sredstvo za postizanje punog spasenja.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, očišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja.

Post se zasniva na primjeru samog Isusa Hrista, koji je na hljebu i vodi postio 40 dana prije nego što se suočio sa Satanom.

Tokom ovog posta upotreba ulja je dozvoljena svim danima, osim srijede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi.

Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedjelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice /4. decembra/, Svetog Nikole /19. decembra/ i Svetog Ignjatija Bogonosca /2. januara/, čak i ako praznik padne u srijedu ili petak.

Posljednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove - Božićni, Vaskršnji ili Časni uoči Vaskrsenja Hristovog, Petrovski pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu /12. jula/ i Gospojinski uoči Uspenija Presvete Bogorodice /28. avgusta/.

Jednodnevni postovi su na Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja /11. septembra/, Vozdviženje Časnog krsta - Krstovdan /27. septembra/, Krstovdan /18. januara/ uoči Bogojavljenja, kao i svake srijede i petka, osim takozvanih trapavih sedmica.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ajmo dovući sa sela

28.11.2023 08:07

Sve moguće srednjevjekovne i paganske običaje, i onda se čuditi što nam propada ekonomija gradovima i narod se iseljava?!

ODGOVORITE
Name

re ajmo..

28.11.2023 15:25

Nikada mi nije bilo jasno,zasto neki uporno zele da javno pokazu svoju bruku.Mozda je bolje ne napisati ono sto mislis da je mudro.

Name

Re Ajmo

28.11.2023 20:10

Čuti,bolje za tebe! Vidi se da u tvojoj porodici nema vjernika iskrenih,ni u selu,ni u gradu. Da ih ima ,postojala bi i u tebi klica vjere ,ispravnosti,morala. Po ovoj tvojoj izjavi se vidi kako ti shvataš vjeru. Čovječe,bez poštovanja Božijih zapovijesti nema ni napretka porodice,društva,niti ekonomskog napretka. Ako nisi vjerski obrazovan,bar shvati da nisi pozvan da o vjeri pričaš. Plitko razmišljanje...

Name

TDI

28.11.2023 08:59

Sretan post.

ODGOVORITE
Name

crna rijeka

28.11.2023 09:56

Da nam bude od Boga blagosloven početak posta. Oprostimo ljudima,da Bog nama oprosti. Svi smo na zemlji privremeni gosti. Prvo oprosti pa onda posti.

ODGOVORITE
Name

re tdi i crna rijeka

28.11.2023 15:27

Amin!