За православне вјернике почео Божићни пост

За православне вјернике данас је почео шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом - Божићу.

Република Српска 28.11.2023 | 07:25
За православне вјернике почео Божићни пост

Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па га сматра веома значајним за духовни живот својих вјерника, али и моћним средство за постизање пуног спасења.

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста тјелесни и духовни.

Циљеви су, поучава владика Николај, очишћење тијела, јачање воље, уздизање душе изнад тијела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља.

Пост се заснива на примјеру самог Исуса Христа, који је на хљебу и води постио 40 дана прије него што се суочио са Сатаном.

Током овог поста употреба уља је дозвољена свим данима, осим сриједе и петка, када се једе храна спремљена на води.

Риба и вино се могу употребљавати сваке суботе и недјеље, као и на празник Ваведења Пресвете Богородице /4. децембра/, Светог Николе /19. децембра/ и Светог Игњатија Богоносца /2. јануара/, чак и ако празник падне у сриједу или петак.

Посљедња седмица пред Божић пости се строже, без употребе рибе и уља, са храном спремљеном само на води.

Црква је четири пута годишње одредила вишедневне постове - Божићни, Васкршњи или Часни уочи Васкрсења Христовог, Петровски пред празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу /12. јула/ и Госпојински уочи Успенија Пресвете Богородице /28. августа/.

Једнодневни постови су на Усјековање главе Светог Јована Крститеља /11. септембра/, Воздвижење Часног крста - Крстовдан /27. септембра/, Крстовдан /18. јануара/ уочи Богојављења, као и сваке сриједе и петка, осим такозваних трапавих седмица.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ајмо довући са села

28.11.2023 08:07

Све могуће средњевјековне и паганске обичаје, и онда се чудити што нам пропада економија градовима и народ се исељава?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ајмо..

28.11.2023 15:25

Никада ми није било јасно,засто неки упорно зеле да јавно показу своју бруку.Мозда је боље не написати оно сто мислис да је мудро.

Name

Ре Ајмо

28.11.2023 20:10

Чути,боље за тебе! Види се да у твојој породици нема вјерника искрених,ни у селу,ни у граду. Да их има ,постојала би и у теби клица вјере ,исправности,морала. По овој твојој изјави се види како ти схваташ вјеру. Човјече,без поштовања Божијих заповијести нема ни напретка породице,друштва,нити економског напретка. Ако ниси вјерски образован,бар схвати да ниси позван да о вјери причаш. Плитко размишљање...

Name

ТДИ

28.11.2023 08:59

Сретан пост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црна ријека

28.11.2023 09:56

Да нам буде од Бога благословен почетак поста. Опростимо људима,да Бог нама опрости. Сви смо на земљи привремени гости. Прво опрости па онда пости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре тди и црна ријека

28.11.2023 15:27

Амин!