Izvanredan nastup mladih istraživača u Bolonji

Srednjoškolci iz Banjaluke i Gradiške predstavili su na Osmoj konferenciji "RM@Schools" u Bolonji potencijale primjene prirodnog zeolita u medicinske svrhe, kao i potencijale primjene prirodnog uglja proizvodnji grafena, koji se svakodnevno primjenjuje, a najčešće se koristi za pametne telefone i touch screen.

Republika Srpska 06.11.2023 | 15:22
Izvanredan nastup mladih istraživača u Bolonji

Suzana Gotovac Atlagić, Profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci istakla je da je na konferenciji u Bolonji učestvovalo više od 300 učenika iz cijele Evrope.

Šest srednjoškolaca iz Gradiške i Banjaluke učestvovalo u međunarodnom projektu promocije mineralnih  bogatstava, a u kojem PMF učestvuje protekle četiri godine.

"Riječ je o evropskom projektu vrijednom 2,2 miliona evra u kome smo zajedno sa 23 partnera iz cijele Evrope mladim generacijama promovisali nauku o materijalima", rekla je Atlagić.

Srednjoškolci iz Banjaluke i Laktaša dobili su diplome i postali mladi evropski ambasadori sirovina, odnosno borci za održivost evropskih tržišta materijala.

Anja Maričić iz banjalučke Gimnazije je član grupe koja je predstavljala potencijale primjene prirodnog zeolita u medicinske svrhe o čemu je nedavno u visokorangiranom časopisu objavljen rad Medicinskog fakulteta i PMF-a.

"Zeolit se može koristiti za izvlačenje teških toksina iz ljudskog tijela, a prema istraživanjima PMF-a i Medicinskog fakulteta Banjaluka može da pomogne u apsorpciji cistostatika u ljudskom tijelu i samim tim pomoći u liječenju raka", rekla je Maričićeva.

Ona je istakla da je u Bolonji predstavljen značaj zeolita iz Šnjegotine koji može da se koristi u razne svrhe.

Učenica banjalučke Medicinske škole Katarina Božić rekla je da BiH posjeduje ogromne količine zeolita koji je, kako kaže, apsolutno potcijenjen, a ima ga zmeđu 50 i 500 miliona tona.

Učenik banjalučke Gimnazije Jovan Kremenović član je tima koji je u Bolonji predstavio potencijale primjene prirodnog uglja u masovnoj proizvodnji grafena.

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

+

06.11.2023 18:54

Čestitamo vrijednim đacima. I njihovim Roditeljima, koji ih podržavaju. Ali mi stariji u RS, MOŽEMO DA SE STIDIMO PRED NJIMA. UNIŠTILI SMO SVE, ŠTO SMO NASLEDILI I U RATU BORCI ODBRANILI. Tužno, šta smo sve dozvolili. A mlade generacije pametne.

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2023 09:17

Djeca o buducnosti, a vi o ratu. Kome je rat bio dobar?

Name

Oli

06.11.2023 19:23

Diplome djeco pa bježite iz ovog pakla nece ovde biti života nikada🤬

ODGOVORITE