Изванредан наступ младих истраживача у Болоњи

Средњошколци из Бањалуке и Градишке представили су на Осмој конференцији "РМ@Сцхоолс" у Болоњи потенцијале примјене природног зеолита у медицинске сврхе, као и потенцијале примјене природног угља производњи графена, који се свакодневно примјењује, а најчешће се користи за паметне телефоне и тоуцх сцреен.

Република Српска 06.11.2023 | 15:22
Изванредан наступ младих истраживача у Болоњи

Сузана Готовац Атлагић, Професор са Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци истакла је да је на конференцији у Болоњи учествовало више од 300 ученика из цијеле Европе.

Шест средњошколаца из Градишке и Бањалуке учествовало у међународном пројекту промоције минералних  богатстава, а у којем ПМФ учествује протекле четири године.

"Ријеч је о европском пројекту вриједном 2,2 милиона евра у коме смо заједно са 23 партнера из цијеле Европе младим генерацијама промовисали науку о материјалима", рекла је Атлагић.

Средњошколци из Бањалуке и Лакташа добили су дипломе и постали млади европски амбасадори сировина, односно борци за одрживост европских тржишта материјала.

Ања Маричић из бањалучке Гимназије је члан групе која је представљала потенцијале примјене природног зеолита у медицинске сврхе о чему је недавно у високорангираном часопису објављен рад Медицинског факултета и ПМФ-а.

"Зеолит се може користити за извлачење тешких токсина из људског тијела, а према истраживањима ПМФ-а и Медицинског факултета Бањалука може да помогне у апсорпцији цистостатика у људском тијелу и самим тим помоћи у лијечењу рака", рекла је Маричићева.

Она је истакла да је у Болоњи представљен значај зеолита из Шњеготине који може да се користи у разне сврхе.

Ученица бањалучке Медицинске школе Катарина Божић рекла је да БиХ посједује огромне количине зеолита који је, како каже, апсолутно потцијењен, а има га змеђу 50 и 500 милиона тона.

Ученик бањалучке Гимназије Јован Кременовић члан је тима који је у Болоњи представио потенцијале примјене природног угља у масовној производњи графена.

(БН) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

+

06.11.2023 18:54

Честитамо вриједним ђацима. И њиховим Родитељима, који их подржавају. Али ми старији у РС, МОЖЕМО ДА СЕ СТИДИМО ПРЕД ЊИМА. УНИШТИЛИ СМО СВЕ, ШТО СМО НАСЛЕДИЛИ И У РАТУ БОРЦИ ОДБРАНИЛИ. Тужно, шта смо све дозволили. А младе генерације паметне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2023 09:17

Дјеца о будуцности, а ви о рату. Коме је рат био добар?

Name

Оли

06.11.2023 19:23

Дипломе дјецо па бјежите из овог пакла неце овде бити живота никада🤬

ОДГОВОРИТЕ