Ugrožena bezbjednost pješaka na Starčevici

Građani Banjaluke uputili su pismo u kome su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja saobraćajnih uslova u gradu Banjaluci, posebno u naselju Starčevica, ulici Jug Bogdana i Bulevaru Desanke Maksimović.

Republika Srpska 06.11.2023 | 15:11
Ugrožena bezbjednost pješaka na Starčevici

Najveća opasnost, kako kažu, je sigurnost hiljade školaraca koji svakodnevno prolaze ovim krajem na putu do škole Branko Radičević.

"Škola Branko Radičević nalazi se u opasnoj blizini Bulevara Desanke Maksimović, a samo jedan metar dijeli školski prostor i igralište od ove prometne saobraćajnice. U mnogim evropskim zemljama uobičajena praksa uspostavljanja školskih zona ograničenja brzine, gdje je ograničenje brzine ograničeno na maksimalno 30 kilometara na sat.

Štaviše, ove zone obično imaju stacionarne kamere ili neki drugi vid usporivača koje prate i sprovode ograničenja brzine radi sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. Nažalost, u našem gradu ova ključna sigurnosna mjera upadljivo izostaje, zbog čega su naši školarci podložni opasnostima brzog saobraćaja", kaže se u pismu građana.

U bulevaru Desanke Maksimović postoji znak koji označava maksimalnu ukupnu dozvoljenu masu vozila na ovom području od 12 tona, međutim, kako kažu, u praksi se to ne primjenjuje, što je rezultiralo neograničenim prolazom desetina teških kamiona na dnevnoj bazi.

Te da vo zanemarivanje ograničenja težine ne samo da pogoršava postojeće probleme sa putnom infrastrukturom, već i predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost pješaka i školske djece.

Takođe, bulevarom Desanke Maksimović svakodnevno prolaze vozila koja prelaze brzinu od 100 kilometara na sat, bez efikasne kontrole brzine ili provođenja zakona. Ovo predstavlja neposrednu i ozbiljnu opasnost za živote školaraca, pješaka i vozača. 

Građani se žale i na stanje u kome se nalazi pasarela koja vodi prema školi.

"Tokom kišnog vremena, često biva poplavljena, što je čini izuzetno nesigurnom i praktično neprohodnom. U uslovima slabog osvetljenja ili tokom noći, osvetljenje pasarele je veoma neadekvatno, što predstavlja značajnu opasnost po bezbJednost", dodali su.

Građani su zatražili od Vlade RS, Ministarstva saobraćaja i Gradske uprave Banjaluka da preduzmu hitne i odlučne mjere na rješavanju ovih kritičnih pitanja. 

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Arsa

06.11.2023 16:09

Izvinite, a pasarela čemu služi stoko seljačka !!!

ODGOVORITE
Name

S

06.11.2023 16:29

Kad je poplavljena, ne služi ničemu.

Name

Stoka...

06.11.2023 19:59

Zaista je divno imati ovakve primjere gradske kulture. Takva kultura nam treba. Hvala Vam

Name

Analitičar

06.11.2023 16:38

Pasarela je i napravljena još za vremena Draguljčeta Davidovića upravo da se ne javljaju ovi sa planete majmuna kako Stračevicu zovu rođeni Banjalučani!Sad se žale,pa to samo mogu majmuni sa pomenute planete!

ODGOVORITE
Name

re

06.11.2023 17:04

Gledajuci po ovim slikama sto su postavljene,mozda bi trebali bar preko pjesackog prelaza prelaziti,pa onda kukati,a koliko znam,ima ih.

Name

samo kazem

06.11.2023 19:32

U Boriku,iako ima dosta pješačkih prelaza, haos. Zašto nadležni ne postave nekoliko nadzornih kamera? Dosta bi se novca dočepli.

ODGOVORITE
Name

Exbanjaluka

06.11.2023 23:42

Nista od Banjaluke nije ostalo. To dole je sramota!

ODGOVORITE
Name

Pera

07.11.2023 19:48

Kada nije bilo pasarele kukali ste do bola! Napravi se pasarele i šta bi!? Do neki dan ispod pasarele bio ležeći policajac PA TO NEMA NIGDJE U SVIJETU! Koristite pasarele i nema problema gospoda sa BRDA!! OVO je grad nije ovo ŠETALIŠTE i brzinu u gradu treba povećati na 60km na čas radi bržeg odvijanja saobraćaja!

ODGOVORITE
Name

Brdo

08.11.2023 23:48

VAZDA GOSPODA BILI I OSTALI. BORAC-zeljo 12.11 15:15h.Svi na stadion🔴🔵