Угрожена безбједност пјешака на Старчевици

Грађани Бањалуке упутили су писмо у коме су изразили забринутост због погоршања саобраћајних услова у граду Бањалуци, посебно у насељу Старчевица, улици Југ Богдана и Булевару Десанке Максимовић.

Република Српска 06.11.2023 | 15:11
Угрожена безбједност пјешака на Старчевици

Највећа опасност, како кажу, је сигурност хиљаде школараца који свакодневно пролазе овим крајем на путу до школе Бранко Радичевић.

"Школа Бранко Радичевић налази се у опасној близини Булевара Десанке Максимовић, а само један метар дијели школски простор и игралиште од ове прометне саобраћајнице. У многим европским земљама уобичајена пракса успостављања школских зона ограничења брзине, гдје је ограничење брзине ограничено на максимално 30 километара на сат.

Штавише, ове зоне обично имају стационарне камере или неки други вид успоривача које прате и спроводе ограничења брзине ради сигурности свих учесника у саобраћају. Нажалост, у нашем граду ова кључна сигурносна мјера упадљиво изостаје, због чега су наши школарци подложни опасностима брзог саобраћаја", каже се у писму грађана.

У булевару Десанке Максимовић постоји знак који означава максималну укупну дозвољену масу возила на овом подручју од 12 тона, међутим, како кажу, у пракси се то не примјењује, што је резултирало неограниченим пролазом десетина тешких камиона на дневној бази.

Те да во занемаривање ограничења тежине не само да погоршава постојеће проблеме са путном инфраструктуром, већ и представља озбиљан ризик за сигурност пјешака и школске дјеце.

Такође, булеваром Десанке Максимовић свакодневно пролазе возила која прелазе брзину од 100 километара на сат, без ефикасне контроле брзине или провођења закона. Ово представља непосредну и озбиљну опасност за животе школараца, пјешака и возача. 

Грађани се жале и на стање у коме се налази пасарела која води према школи.

"Током кишног времена, често бива поплављена, што је чини изузетно несигурном и практично непроходном. У условима слабог осветљења или током ноћи, осветљење пасареле је веома неадекватно, што представља значајну опасност по безбЈедност", додали су.

Грађани су затражили од Владе РС, Министарства саобраћаја и Градске управе Бањалука да предузму хитне и одлучне мјере на рјешавању ових критичних питања. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Арса

06.11.2023 16:09

Извините, а пасарела чему служи стоко сељачка !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

06.11.2023 16:29

Кад је поплављена, не служи ничему.

Name

Стока...

06.11.2023 19:59

Заиста је дивно имати овакве примјере градске културе. Таква култура нам треба. Хвала Вам

Name

Аналитичар

06.11.2023 16:38

Пасарела је и направљена још за времена Драгуљчета Давидовића управо да се не јављају ови са планете мајмуна како Страчевицу зову рођени Бањалучани!Сад се жале,па то само могу мајмуни са поменуте планете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.11.2023 17:04

Гледајуци по овим сликама сто су постављене,мозда би требали бар преко пјесацког прелаза прелазити,па онда кукати,а колико знам,има их.

Name

само казем

06.11.2023 19:32

У Борику,иако има доста пјешачких прелаза, хаос. Зашто надлежни не поставе неколико надзорних камера? Доста би се новца дочепли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxбањалука

06.11.2023 23:42

Ниста од Бањалуке није остало. То доле је срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

07.11.2023 19:48

Када није било пасареле кукали сте до бола! Направи се пасареле и шта би!? До неки дан испод пасареле био лежећи полицајац ПА ТО НЕМА НИГДЈЕ У СВИЈЕТУ! Користите пасареле и нема проблема господа са БРДА!! ОВО је град није ово ШЕТАЛИШТЕ и брзину у граду треба повећати на 60км на час ради бржег одвијања саобраћаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдо

08.11.2023 23:48

ВАЗДА ГОСПОДА БИЛИ И ОСТАЛИ. БОРАЦ-зељо 12.11 15:15х.Сви на стадион🔴🔵