Sa Kinom potpisano 18 sporazuma, rekordan broj

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

Svijet 18.10.2023 | 11:46
Sa Kinom potpisano 18 sporazuma, rekordan broj

"Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama", naglasio je Vučić.

"Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put,  potpisano je čak 18 sporazuma - rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma", rekao je Vučić novinarima.

Zahvalio je svima iz državne uprave i kineskim partnerima.

Vučić je preneo da je imao bilateralne susrete sa predsednicima vlada Tajlanda i Laosa, kao i sa predstavnicima drugih azijskih zemalja, dug razgovor sa predsednikom Etiopije, ali i ponovo sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom.

Vučić je dodao da je ponovo dugo razgovarao o svim pitanjima i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i da je imao i dobre razgovore sa zamenikom premijera Kine, ali i sa predsednikom Turkmenistana.

Verujem da će svaki od tih razgovora, kao i poziv da posete našu zemlju, značiti unapređenje bilateralnih odnosa.

"Ponovo sa sam razgovarao sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom, pošto su albanski mediji pisali da samo što Kenija nije potpisala da priznaje Kosovo. Očekujem ga uskoro u Beogradu. Ne možete za drugog da garantujete, ali mislim da će poštovati teritorijalni integritet Srbije i povelju UN. Govorili smo o povezanosti i onome što donosi Pojas i put kao inicijativa i Novi put svile u budućnosti. Moramo da učestvujemo u modernizaciji naših zemalja", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija ima veliku prednost, a to što ima Institut za veštačku inteligenciju, kao i to što ćemo pre kraja godine početi da gradimo BIO4 kampus u Beogradu.

"To će našu zemlju da istakne ispred drugih zemalja", naglasio je Vučić.

Takođe, kaže da zato moramo da insistiramo na daljoj ubrzanoj industrijalizaciji i reindustrijalizaciji i izgradnji puteva i pruga, po čemu inače prednjačimo u celoj Evropi proporcionalno broju stanovnika i veličini.

Verujem da ćemo imati priliku da ponovo ugostimo predsednika Kine Sija, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je delegacija Srbije mogla mnogo toga da nauči u Kini, kao i da predstavi Srbiju na mapi sveta kao slobodarsku, nezavisnu i uspešnu zemlju.

"Nisam znao koliko sam popularan ovde, valjda zato što smo podržavali Kinu kada je to bilo teško, izgovaraju moje prezime, pa smo i mi kao zemlja stekli ne beznačajnu popularnost i zahvalan sam našim kineskim prijateljima na gostoprimstvu. Imali smo razgovore sa liderima jutros prilikom otvaranja Foruma i još nekoliko reči sam razmenio sa ruskim i kineskim liderom", naveo je Vučić.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Del Boy

18.10.2023 12:08

Vule, bojim se da opet neku šuplju prodaješ, u očima ti vidim. Dok ti pričaš o rekordima, to smrdi. Hajde ti razmisli o povlačenju, pa se javi u neko pozorište.

ODGOVORITE
Name

Čist račun

18.10.2023 15:05

Srbija će izvesti u Kinu robe za deset miliona evra a Kina u Srbiju pedeset milijardi

Name

Ma da

18.10.2023 12:08

Oooo majstore vidjeces ti kad kinez dodje po svoje

ODGOVORITE
Name

bane

18.10.2023 12:08

Ukidanje carina na uoz kineske robe i izvoz kineskim kompanijama kojima je Srbija dala svoje najveće rudnike zlata nije ništa drugo do izdaja jedne zemlje.

ODGOVORITE
Name

Miki

18.10.2023 12:30

Kad posluješ sa EU ili drugim zapadnim zemljama, onda si partner. Kad poslujes sa Kinom, onda si dozivotni duznik i rob.

ODGOVORITE
Name

Danilo

18.10.2023 12:32

Kinezi dug ne opraštaju. Oni ti uzmu dušu. S njima radi samo onaj ko mora.

ODGOVORITE
Name

Danilo

18.10.2023 12:33

Kinezi dug ne opraštaju. Oni ti uzmu dušu. S njima radi samo onaj ko mora.

ODGOVORITE
Name

voxpopuli

18.10.2023 13:46

Treba samo mlade kineskinje dovoditi i poženiti neženje po selima i da se orodimo sa njima pa da kažemo nas i kineza 2 milijarde.

ODGOVORITE
Name

Bajato

18.10.2023 15:06

Ma bravo predsednice ! Šta bi mi bez tebe? Narod Srbije zaslužuje bolji život , bolje ljude koji ve nas predstavljati u svijetu i koji će voditi računa o svim narodu. Ovako, samo preljevate i šupljih u prazno već godinama . Kao neka šuplja glava koja prosipa pamet.

ODGOVORITE
Name

Idealno

18.10.2023 21:43

Ha ha... Eto do sad je u Kini bio popularan samo Bata Zivojinovic, a eto sad ga ovaj pokori...

ODGOVORITE