Са Кином потписано 18 споразума, рекордан број

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да је у Кини потписан рекордан број споразума о сарадњи са том земљом, чак 18, као и да је реч о документима који предвиђају стратешку сарадњу.

Свијет 18.10.2023 | 11:46
Са Кином потписано 18 споразума, рекордан број

"Верујем да оно што смо постигли у Кини има историјски значај и карактер, који ће се видети у годинама и деценијама пред нама", нагласио је Вучић.

"Имао сам пуно билатералних сусрета на маргинама Форума Појас и пут,  потписано је чак 18 споразума - рекордан број сагласности, договора и споразума, али од њиховог броја је важнија суштина, а то је да имају стратешки карактер и то код доброг дела тих споразума", рекао је Вучић новинарима.

Захвалио је свима из државне управе и кинеским партнерима.

Вучић је пренео да је имао билатералне сусрете са председницима влада Тајланда и Лаоса, као и са представницима других азијских земаља, дуг разговор са председником Етиопије, али и поново са председником Индонезије Ђоком Видодом.

Вучић је додао да је поново дуго разговарао о свим питањима и са премијером Мађарске Виктором Орбаном, као и да је имао и добре разговоре са замеником премијера Кине, али и са председником Туркменистана.

Верујем да ће сваки од тих разговора, као и позив да посете нашу земљу, значити унапређење билатералних односа.

"Поново са сам разговарао са председником Кеније Вилијамом Рутом, пошто су албански медији писали да само што Кенија није потписала да признаје Косово. Очекујем га ускоро у Београду. Не можете за другог да гарантујете, али мислим да ће поштовати територијални интегритет Србије и повељу УН. Говорили смо о повезаности и ономе што доноси Појас и пут као иницијатива и Нови пут свиле у будућности. Морамо да учествујемо у модернизацији наших земаља", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија има велику предност, а то што има Институт за вештачку интелигенцију, као и то што ћемо пре краја године почети да градимо БИО4 кампус у Београду.

"То ће нашу земљу да истакне испред других земаља", нагласио је Вучић.

Такође, каже да зато морамо да инсистирамо на даљој убрзаној индустријализацији и реиндустријализацији и изградњи путева и пруга, по чему иначе предњачимо у целој Европи пропорционално броју становника и величини.

Верујем да ћемо имати прилику да поново угостимо председника Кине Сија, додао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је делегација Србије могла много тога да научи у Кини, као и да представи Србију на мапи света као слободарску, независну и успешну земљу.

"Нисам знао колико сам популаран овде, ваљда зато што смо подржавали Кину када је то било тешко, изговарају моје презиме, па смо и ми као земља стекли не безначајну популарност и захвалан сам нашим кинеским пријатељима на гостопримству. Имали смо разговоре са лидерима јутрос приликом отварања Форума и још неколико речи сам разменио са руским и кинеским лидером", навео је Вучић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дел Боy

18.10.2023 12:08

Вуле, бојим се да опет неку шупљу продајеш, у очима ти видим. Док ти причаш о рекордима, то смрди. Хајде ти размисли о повлачењу, па се јави у неко позориште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чист рачун

18.10.2023 15:05

Србија ће извести у Кину робе за десет милиона евра а Кина у Србију педесет милијарди

Name

Ма да

18.10.2023 12:08

Оооо мајсторе видјецес ти кад кинез додје по своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане

18.10.2023 12:08

Укидање царина на уоз кинеске робе и извоз кинеским компанијама којима је Србија дала своје највеће руднике злата није ништа друго до издаја једне земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

18.10.2023 12:30

Кад послујеш са ЕУ или другим западним земљама, онда си партнер. Кад послујес са Кином, онда си дозивотни дузник и роб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило

18.10.2023 12:32

Кинези дуг не опраштају. Они ти узму душу. С њима ради само онај ко мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило

18.10.2023 12:33

Кинези дуг не опраштају. Они ти узму душу. С њима ради само онај ко мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

воxпопули

18.10.2023 13:46

Треба само младе кинескиње доводити и поженити нежење по селима и да се ородимо са њима па да кажемо нас и кинеза 2 милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајато

18.10.2023 15:06

Ма браво председнице ! Шта би ми без тебе? Народ Србије заслужује бољи живот , боље људе који ве нас представљати у свијету и који ће водити рачуна о свим народу. Овако, само прељевате и шупљих у празно већ годинама . Као нека шупља глава која просипа памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

18.10.2023 21:43

Ха ха... Ето до сад је у Кини био популаран само Бата Зивојиновиц, а ето сад га овај покори...

ОДГОВОРИТЕ