Preko 800 poginulih u granatiranju bolnice u Gazi - Izrael tvrdi da nije njihov napad?!

Izraelske vazdušne snage pogodile su bolnicu Al-Ahli Arabi u centru Gaze, saopštile su palestinske vlasti. Prema najnovijim informacijama palestinskog ministarstva zdravstva, broj mrtvih je prešao 800.

Svijet 17.10.2023 | 22:48
Preko 800 poginulih u granatiranju bolnice u Gazi - Izrael tvrdi da nije njihov napad?!

Hamas je objavio saopštenje na svom Telegram kanalu kao odgovor na prijavljeni napad na bolnicu u kojem su ubijene stotine ljudi.

“Ovaj strašan pokolj je zločin genocida. Većina žrtava u bolnici su raseljene porodice, pacijenti, djeca i žene. Napad takođe razotkriva američku i zapadnu podršku ovoj zločinačkoj okupaciji.

Međunarodna zajednica i arapske i islamske zemlje moraju preuzeti svoje odgovornosti i intervenisati odmah, sada, a ne sutra kako bi zaustavili aroganciju okupacije i njene fašističke vojske i pozvali je na odgovornost za genocid koji je činila jedanaesti dan zaredom na već blokiranom području”, saopšteno je.

Nakon napada oglasio se izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je poručio da su za eksploziju u bolnici u Gazi u kojoj je, prema tvrdnjama Palestinaca, stradalo najmanje 500 ljudi, odgovorni "varvarski teroristi iz Gaze".
 
"Cijeli svijet zna: Varvarski teroristi iz Gaze su ti koji su napali bolnicu, a ne IDF (Izraelske odbrambene snage). Onaj ko je zvijerski ubio našu djecu, ubija i svoju", napisao je Netanijahu na društvenoj mreži X (Tviter).
 

(Agencije)  Foto: AFP