Cijene nikad nisu bile više

Iako je inflacija u Bosni i Hercegovini već deveti mjesec zaredom u padu i u julu na godišnjem nivou iznosi oko četiri odsto, čini se da cijene u marketima, posebno prehrambenih proizvoda, nikada nisu bile više.

Republika Srpska 01.09.2023 | 07:45
Cijene nikad nisu bile više

Tako je godišnja inflacija u FBiH pala na 2,8 odsto, dok je u Republici Srpskoj, ipak, na znatno viših 5,2 odsto.

Prema zadnjim prognozama Centralne banke BiH koje su objavljene u junu ove godine, očekuje se stabilizacija kratkoročnih inflatornih očekivanja za ovu godinu.

Ipak, cijene hrane i bezalkoholnih pića su u julu ove godine u odnosu na isti period prošle više za 8,7 odsto, stanovanje, voda, električna energija i plin su zabilježili takođe rast od 8,7 odsto, restorani i hoteli za 7,7 odsto, dok su ostala dobra i usluge veće za 9,8 odsto.

Sa druge strane, usluge prevoza su, poredeći jul ove i prošle godine, jeftinije za 13,2 odsto, a odjeća i obuća bilježe pad za 5,1 odsto.

Inače, poredeći sedam mjeseci ove i isti period prošle godine, inflacija je imala rast od 8,5 odsto.

Ekonomista Igor Gavran smatra da stopa inflacije pada prije svega zbog mnogo više osnovice, a jedan odsto danas znači mnogo više nego jedan odsto prošle godine, jer su cijene mnogo više.

"Iako je bilo i određenih pojeftinjenja i neke cijene jesu niže nego prije nekoliko mjeseci, mada su bile na svom maksimumu, većinom su cijene i dalje drastično više nego prije početka inflatornog trenda prošle godine.

Također, statističko praćenje cijena uzima u obzir i veliki broj cijena koje su za širu populaciju jednako relevantne, kao, recimo, cijene osnovnih životnih namirnica ili, eventualno, cijene automobila ili namještaja, čije se podizanje ne osjeća ni izbliza tako intenzivno kao cijene brašna, mesa, ulja ili mlijeka", rekao je Gavran za "Nezavisne novine".

Po njemu, nama je neophodan osjetan pad cijena ili njihovo dugoročno zadržavanje na sadašnjem nivou, uz znatan rast primanja, ali usporavanje stope inflacije na nivou koji i dalje podrazumijeva kontinuirani dalji rast cijena nastavlja pogoršavati životni standard i nije nikakvo rješenje problema inflacije.

(BN)   Foto: ENVATO/THAMKC

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Prijedorčanin M.

01.09.2023 07:55

Joj sirotinjo ŝto uživaŝ,nemaŝ para i niŝta ne treba da razmiŝljŝ,osim bega sa ovih prostora.

ODGOVORITE
Name

RE

01.09.2023 08:27

Za ovo sve se može reći svih ovih godina sa burlom i ovakom bogatom opozicijom koja sve ima kao i vlast u RS, teška vremena su nas snašla prijatelju moj u RS.

ODGOVORITE
Name

Oli

01.09.2023 08:40

Sve raste osim plata...

ODGOVORITE
Name

"Logično"

01.09.2023 08:41

"Poskupilo gorivo" !

ODGOVORITE
Name

Preskupo

01.09.2023 08:46

Kod nas u BL dolaze ljudi iz Srbije, Hrvatske i ostalih zemalja EU i čudom se čude. Kažu da ovde samo pomoću trikova može preživjeti jedna porodica. A sad djeca u školi dok obučeš.,obuješ,sveke,knjige.... Lako je njima na budžetu.,mogu sve,a mi sitna raja crkni i budi željan svega......

ODGOVORITE
Name

+Razjarena bikulja

01.09.2023 08:55

Cuj! Mi mislili samo inflacija u Europi...

ODGOVORITE
Name

Jole

01.09.2023 09:44

Bit ce jos skuplje sve uskoro

ODGOVORITE
Name

Niko

01.09.2023 16:07

nista ni neradi ,samo cekaju da padne sa neba.

ODGOVORITE