Цијене никад нису биле више

Иако је инфлација у Босни и Херцеговини већ девети мјесец заредом у паду и у јулу на годишњем нивоу износи око четири одсто, чини се да цијене у маркетима, посебно прехрамбених производа, никада нису биле више.

Република Српска 01.09.2023 | 07:45
Цијене никад нису биле више

Тако је годишња инфлација у ФБиХ пала на 2,8 одсто, док је у Републици Српској, ипак, на знатно виших 5,2 одсто.

Према задњим прогнозама Централне банке БиХ које су објављене у јуну ове године, очекује се стабилизација краткорочних инфлаторних очекивања за ову годину.

Ипак, цијене хране и безалкохолних пића су у јулу ове године у односу на исти период прошле више за 8,7 одсто, становање, вода, електрична енергија и плин су забиљежили такође раст од 8,7 одсто, ресторани и хотели за 7,7 одсто, док су остала добра и услуге веће за 9,8 одсто.

Са друге стране, услуге превоза су, поредећи јул ове и прошле године, јефтиније за 13,2 одсто, а одјећа и обућа биљеже пад за 5,1 одсто.

Иначе, поредећи седам мјесеци ове и исти период прошле године, инфлација је имала раст од 8,5 одсто.

Економиста Игор Гавран сматра да стопа инфлације пада прије свега због много више основице, а један одсто данас значи много више него један одсто прошле године, јер су цијене много више.

"Иако је било и одређених појефтињења и неке цијене јесу ниже него прије неколико мјесеци, мада су биле на свом максимуму, већином су цијене и даље драстично више него прије почетка инфлаторног тренда прошле године.

Такођер, статистичко праћење цијена узима у обзир и велики број цијена које су за ширу популацију једнако релевантне, као, рецимо, цијене основних животних намирница или, евентуално, цијене аутомобила или намјештаја, чије се подизање не осјећа ни изблиза тако интензивно као цијене брашна, меса, уља или млијека", рекао је Гавран за "Независне новине".

По њему, нама је неопходан осјетан пад цијена или њихово дугорочно задржавање на садашњем нивоу, уз знатан раст примања, али успоравање стопе инфлације на нивоу који и даље подразумијева континуирани даљи раст цијена наставља погоршавати животни стандард и није никакво рјешење проблема инфлације.

(БН)   Фото<ците цласс="сторy-пхото-рте-соурце">: ЕНВАТО/ТХАМКЦ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

01.09.2023 07:55

Јој сиротињо ŝто уживаŝ,немаŝ пара и ниŝта не треба да размиŝљŝ,осим бега са ових простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

01.09.2023 08:27

За ово све се може рећи свих ових година са бурлом и оваком богатом опозицијом која све има као и власт у РС, тешка времена су нас снашла пријатељу мој у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

01.09.2023 08:40

Све расте осим плата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Логично"

01.09.2023 08:41

"Поскупило гориво" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прескупо

01.09.2023 08:46

Код нас у БЛ долазе људи из Србије, Хрватске и осталих земаља ЕУ и чудом се чуде. Кажу да овде само помоћу трикова може преживјети једна породица. А сад дјеца у школи док обучеш.,обујеш,свеке,књиге.... Лако је њима на буџету.,могу све,а ми ситна раја цркни и буди жељан свега......

ОДГОВОРИТЕ
Name

+Разјарена бикуља

01.09.2023 08:55

Цуј! Ми мислили само инфлација у Еуропи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

01.09.2023 09:44

Бит це јос скупље све ускоро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

01.09.2023 16:07

ниста ни неради ,само цекају да падне са неба.

ОДГОВОРИТЕ