Vlast na nivou BiH nema čime da se ponosi

Da je bilo političke volje vladajućih Savjet ministara BiH je mogao predložiti zakone o smanjenju stope PDV-a, suspenzuiji akciza, smanjenju plata političarima..., kaže poslanica PDP-a Mira Pekić

Republika Srpska 20.08.2023 | 13:04
Vlast na nivou BiH nema čime da se ponosi

Poslanica PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mira Pekić kaže da bi bilo značajno imenovanje ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Mjesto ministra finansija je upražnjeno nakon što je Zoran Tegeltija (SNSD) imenovan na funkciju direktora UIO BiH.

Za novog ministra SNSD je predložio Srđana Amidžića.

Kakva je trenutno situacija između stranaka koje čine vlast u Sarajevu, Pekićeva u izjavi za BN sumnja da će na dnevnom redu sjednice Predstavničkom doma u utorak naći imenovanje ministra finansija BiH.

Prema njenim riječima Savjet ministara BiH nije odgovorio zadatku koji je pred njega stavljen.

"Savjet ministara je negdje u ovom periodu bio u magli između njihovih političkih lidera, koji su imali oprečne stavove pa se dogovarali na tim zajedničkim sastancima, njegov rad je obilježen odlukama njihovih političkih lidera i samog tog evropskog puta. Zato, sam Savjet ministara i gospođa Krišto je nastojala da, u radu Savjeta ministara, odgovori određenim zadacima koji EU postavlja pred BiH ali vidimo da u Parlamentarnu skupštinu, od tih zakona čuvenih reformskih nije došlo mnogo", kazala je ona.

Pekićeva dalje navodi:

"Mi imamo sad na ovoj sjednici prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u,ali to su kozmetičke izmjene i ništa tu nije krupno, o tome se priča dugi niz godina i izmjene se tiču najviše imovinskih kartona sudija i tužilaca i to su blage izmjene. To je jedan od reformskih zadataka i vidjećemo kako će odgovoriti vladajuća većina tom zadatku koji je pred njima. Imali smo prošle godine usvojen Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sukobu interesa kao taj treći zakon koji se pojavljuje negdje stidljivo ali taj zakon nije došao na klupe".

Što se tiče, kaže ona, evropskog puta i onom što je do sada Savjet ministara uradio, nemaju čime da se ponose.

"Naravno budžet je povećan odmah na početku i sa takvim budžetom, skoro 250 miliona KM više, mogli su bar nešto da urade da je vidljivo i da ovaj narod ima bilo kakvu korist i da bude bar nešto od tih njihovih stvari koje su predvidjeli da će uraditi", kazala je Pekićeva i naglasila da je bilo političke volje vladajućih Savjet ministara BiH je mogao predložiti zakone o smanjenju stope PDV-a, suspenzuiji akciza, smanjenju plata političarima.

"To su sve mogli da urade, ali nisu", kazala je Pekićeva, navodeći da bi to bila konkretna pomoć građanima.

Savjet ministara BiH čine SNSD, HDZ istranke tzv. Trojke.

Već nekoliko mjeseci Savjet ministara BiH funkcioniše u krnjem sastavu, jer je mjesto finansija koje pripada Republici Srpskoj upražnjeno nakon što je Zoran Tegeltija sjeo u direktorsku fotelju UIO BiH.

(BN) Foto: BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

re

20.08.2023 13:16

Kako nemaju kada imaju, stekli su većinom svi do sada svoje želje iz snova kao političari u BiH.

ODGOVORITE
Name

Ponos ?

20.08.2023 14:17

Cega se pametan stidi...budala se time ponosi..

Name

A

20.08.2023 13:22

Je ko ovo?

ODGOVORITE
Name

Re

20.08.2023 15:11

Ti navikao samo na spirica,radmanovica,novica,majkicku.....,pa ne znas nikog drugog.

Name

Srpscanin

20.08.2023 13:43

Vlast na nivou Bejha nama u Srpskoj nije ni potrebna.

ODGOVORITE
Name

Re

20.08.2023 15:33

Imate vi vasu Zoru.

Name

Dejvid

20.08.2023 13:55

Narod u BiH tri vlasti jasu. Drzavna vlast na nivou BiH, i vlasti entiteta. Koliko je tu uhljeba. E Ameriko Ameriko bas si krme Iskopat ce tebe Bili, ja ti kazem. Nista narodu ostavila nisi. A narod dobar. Ko je poznavao narode u BiH ni pakao mu nece tesko pasti. A znate koliki deo od imovine od BiH pripada narodu,, ovoliki''..

ODGOVORITE
Name

Banja Luke

20.08.2023 15:14

Vi nepismeni idite u školu...Vidim koliko se razumete u politiku ,kao Mara u kriv ku...c...🤣🤣

Name

Re Srpscanin

20.08.2023 14:34

Takoje brate vlast bih nek ostane u sarajevu.Srbi imaju svoju vlast

ODGOVORITE
Name

BL

20.08.2023 21:11

Bravo gdjo Pekic

ODGOVORITE