Власт на нивоу БиХ нема чиме да се поноси

Да је било политичке воље владајућих Савјет министара БиХ је могао предложити законе о смањењу стопе ПДВ-а, суспензуији акциза, смањењу плата политичарима..., каже посланица ПДП-а Мира Пекић

Република Српска 20.08.2023 | 13:04
Власт на нивоу БиХ нема чиме да се поноси

Посланица ПДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Мира Пекић каже да би било значајно именовање министра финансија у Савјету министара БиХ.

Мјесто министра финансија је упражњено након што је Зоран Тегелтија (СНСД) именован на функцију директора УИО БиХ.

За новог министра СНСД је предложио Срђана Амиџића.

Каква је тренутно ситуација између странака које чине власт у Сарајеву, Пекићева у изјави за БН сумња да ће на дневном реду сједнице Представничком дома у уторак наћи именовање министра финансија БиХ.

Према њеним ријечима Савјет министара БиХ није одговорио задатку који је пред њега стављен.

"Савјет министара је негдје у овом периоду био у магли између њихових политичких лидера, који су имали опречне ставове па се договарали на тим заједничким састанцима, његов рад је обиљежен одлукама њихових политичких лидера и самог тог европског пута. Зато, сам Савјет министара и госпођа Кришто је настојала да, у раду Савјета министара, одговори одређеним задацима који ЕУ поставља пред БиХ али видимо да у Парламентарну скупштину, од тих закона чувених реформских није дошло много", казала је она.

Пекићева даље наводи:

"Ми имамо сад на овој сједници приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у,али то су козметичке измјене и ништа ту није крупно, о томе се прича дуги низ година и измјене се тичу највише имовинских картона судија и тужилаца и то су благе измјене. То је један од реформских задатака и видјећемо како ће одговорити владајућа већина том задатку који је пред њима. Имали смо прошле године усвојен Закон о јавним набавкама и Закон о сукобу интереса као тај трећи закон који се појављује негдје стидљиво али тај закон није дошао на клупе".

Што се тиче, каже она, европског пута и оном што је до сада Савјет министара урадио, немају чиме да се поносе.

"Наравно буџет је повећан одмах на почетку и са таквим буџетом, скоро 250 милиона КМ више, могли су бар нешто да ураде да је видљиво и да овај народ има било какву корист и да буде бар нешто од тих њихових ствари које су предвидјели да ће урадити", казала је Пекићева и нагласила да је било политичке воље владајућих Савјет министара БиХ је могао предложити законе о смањењу стопе ПДВ-а, суспензуији акциза, смањењу плата политичарима.

"То су све могли да ураде, али нису", казала је Пекићева, наводећи да би то била конкретна помоћ грађанима.

Савјет министара БиХ чине СНСД, ХДЗ истранке тзв. Тројке.

Већ неколико мјесеци Савјет министара БиХ функционише у крњем саставу, јер је мјесто финансија које припада Републици Српској упражњено након што је Зоран Тегелтија сјео у директорску фотељу УИО БиХ.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ре

20.08.2023 13:16

Како немају када имају, стекли су већином сви до сада своје жеље из снова као политичари у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понос ?

20.08.2023 14:17

Цега се паметан стиди...будала се тиме поноси..

Name

А

20.08.2023 13:22

Је ко ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2023 15:11

Ти навикао само на спирица,радмановица,новица,мајкицку.....,па не знас никог другог.

Name

Српсцанин

20.08.2023 13:43

Власт на нивоу Бејха нама у Српској није ни потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2023 15:33

Имате ви васу Зору.

Name

Дејвид

20.08.2023 13:55

Народ у БиХ три власти јасу. Дрзавна власт на нивоу БиХ, и власти ентитета. Колико је ту ухљеба. Е Америко Америко бас си крме Ископат це тебе Били, ја ти казем. Ниста народу оставила ниси. А народ добар. Ко је познавао народе у БиХ ни пакао му неце теско пасти. А знате колики део од имовине од БиХ припада народу,, оволики''..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Луке

20.08.2023 15:14

Ви неписмени идите у школу...Видим колико се разумете у политику ,као Мара у крив ку...ц...🤣🤣

Name

Ре Српсцанин

20.08.2023 14:34

Такоје брате власт бих нек остане у сарајеву.Срби имају своју власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.08.2023 21:11

Браво гдјо Пекиц

ОДГОВОРИТЕ