Sporni zakon u Srpskoj: Novinari NEĆE pokleknuti, NE SMIJU ni građani

Glasovima 47 poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske kleveta je prihvaćena kao krivično djelo u sklopu Krivičnog zakona Srpske. Odluka republičkog parlamenta, nažalost, nije iznenadila većinu novinara, ali to ipak nije kraj borbi, kažu oni i poručuju da novinarska zajednica neće pokleknuti tražeći istinu, a da isto očekuju i od građana.

Republika Srpska 22.07.2023 | 15:22
Sporni zakon u Srpskoj: Novinari NEĆE pokleknuti, NE SMIJU ni građani

Ali, pojašnjenja radi, na početku treba podsjetiti šta slijedi nakon što je Narodna Skupština Srpske usvojila zakon. Naime, da bi zakon zvanično stupio na snagu, potrebno je da prođe proceduru u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje jedan od klubova (Srbi, Bošnjaci, Hrvati) može ili ne mora pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pišu Nezavisne novine.

U slučaju da se pokrene ta procedura, konačnu riječ daće Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske. Tek poslije odluke Ustavnog suda RS i u slučaju da on kaže da nije bilo povrede veta, zakon može ići na potpis kod predsjednika Republike Srpske i dalje na objavljivanje u "Službeni glasnik RS". Tek po objavljivanju zakon može da se primjenjuje.

Od tog momenta, svako ko smatra da je oštećen klevetom može podnijeti prijedlog tužilaštvu za krivično gonjenje. To dalje znači da svaki građanin potencijalno može biti osumnjičeni i predmet istrage, koju će voditi MUP RS i postupajući tužilac.

"Biće određene istražne radnje, pozivanja, saslušanja, pa i posebne istražne radnje, prisluškivanja telefona, praćenje. Iako su to uobičajene radnje za krivični postupak, puno je ozbiljnije i puno veće zadiranje u život nego kada se kleveta tretirala u građanskom postupku", pojašnjava advokat Jovan Kisin Zagajac.

Da li će na sporni zakon biti uložen veto, znaće se 27. jula, za kada je zakazana sjednica Vijeća naroda RS, a na njenom dnevnom redu biće kriminalizacija klevete. Ali, i ako niko od tri kluba ne pokrene veto, inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom RS dalje može pokrenuti svaki građanin. A tako nešto je već u pripremi, potvrdio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

"Plan je da, kada se zakon objavi u 'Službenom glasniku', bude podnesena inicijativa za ispitivanje ustavnosti, a potom ćemo pokušati naći načine kako da se dalje nosimo sa ovim problemom. Novinari moraju ostati solidarni, jer ovo je problem svih novinara, bez obzira na uređivačku politiku, ali i svih građana. Ne trebamo klonuti, već nastaviti da radimo svoj posao na najbolji način", rekao je Vukelić.

On ističe i da javnost, a ni novinari ne smiju zaboraviti da u zakonu postoji i član koji zabranjuje objavljivanje spisa bez odobrenja, a da je za to zaprijećena kazna zatvora i do deset godina.

"Bez obzira na izgovore da je to doneseno zbog onog tragičnog slučaja u Laktašima, ne vidim uopšte razlog zašto je NS RS u ovaj zakon uključila i objavljivanje spisa. Praktično, više ne smijete objaviti ni dnevni red Vlade, ukoliko niste dobili odobrenje od njih. Ili ako dobijete neku prijetnju putem društvenih mreža, ne možete objaviti ako ne dobijete odobrenje od toga ko je prijetio", dodao je Vukelić.

Predstavnici nevladinih organizacija ističu da u raspravama o Nacrtu zakona, javnim raspravama i na kraju Prijedlogu zakona, vlast nije usvojila nijednu primjedbu na klevetu, već da su samo isključili uvredu i smanjili kazne.

"Za novinare je problem što tužilac može pokrenuti postupak protiv vas, da se to vodi pet godina, a vi nećete moći dobiti uvjerenje da se protiv vas ne vodi krivični postupak, nećete moći ići da radite u inostranstvu ili možda u nekoj državnoj instituciji", navodi Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava.

Kriminalizacija klevete bila je gotova stvar čim je prvi put spomenuta jednim tvitom.

"To je jedno od najlošije napisanih obrazloženja zakona. Oni nisu prezentovali nijedno istraživanje koje bi reklo da je ovo potrebno. Takođe je problematično to što su novčane kazne odjednom toliko smanjene, pa se postavlja pitanje ko ih je u Nacrtu uopšte smislio i napisao. Ako se kazne mogu toliko smanjiti potezom pera, to znači da kleveta uopšte nije toliko opasna koliko vlasti tvrde", rekao je Lučka.

Opozicija je glasala protiv kriminalizacije klevete. Ipak, treba reći da su pojedini poslanici, konkretno Vukota Govedarica iz SDS-a, ranije zagovarali da se ovaj zakon iskoristi kao ultimatum vlastima u smislu da se povuče zakon ili da opozicija neće učestvovati u radu Skupštine. Na kraju, opozicija jeste bila na sjednici, ali ne i Govedarica. Milan Miličević, predsjednik SDS-a, koji je nedavno rekao da će usvajanje zakona izazvati velike nemire u Srpskoj, sada kaže:

"Nismo odustali od takvih namjera, a koji će biti dalji potezi, to ćemo dalje vidjeti. Ako bude protesta, to će biti na zajedničkom nivou u opoziciji."

Dok se čekaju konkretni koraci domaće javne scene, iz međunarodne zajednice poručuju da je kriminalizacija klevete put ka autoritarnom sistemu.

"Ovo organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzurišu medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ućutkaju neistomišljenike", navodi se, između ostalog, u saopštenju OHR-a.

U pisanoj formi se obratila i Ambasada SAD u BiH, navodeći da sporni zakon ugrožava mogućnost nezavisnih medija da izvještavaju istinu, kao i mogućnost građana da slobodno govore.

(Nezavisne novine) Foto: BN

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Koroslav

22.07.2023 15:28

Ako pokleknuo zna se što sledi.

ODGOVORITE
Name

Joja

22.07.2023 15:37

Koji gradjani , vecina je glasala za ovu vlast i postuje i podrzava sve njene odluke ...o kojim vi gradjanima pricate

ODGOVORITE
Name

Re

22.07.2023 17:04

Nije istina da je većina glasala. Čak ni planovi sekte više ne glasaju za svoje. To su činjenice. Izbori su pokradeni uz podršku međunarodne zajednice i CIKa. Stranci eksperimentišu sa nama!

Name

krajina

22.07.2023 17:25

To je to. Izglasali smo crvene

Name

Kambodza

22.07.2023 19:10

Podrska zakonu.

Name

Kao i lažni predsednik

22.07.2023 15:42

Zakon je lažan samim tim što ga treba potpisati lažni predsednik,fukara.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

22.07.2023 15:48

Protesti bez prestanka i skinuti bagru lopovsku.

ODGOVORITE
Name

Demagog

22.07.2023 16:00

Sad ce opozicija imati priliku da pokaze svoje pravo lice

ODGOVORITE
Name

Miroslav

22.07.2023 16:45

Kakve veze ima taj zakon sa gradjanima, obicnim ljudima? Sto pokusavate gradjanima nametnuti svoje misljenje? Vi i politicari, ste podeljeni, svak drzi svoju stranu, niko od vas ni ne pomiski da bar malo bira reci, nego se vulgarno gadjate recima. Budite pristojni, pa vam zakon nece smetati da pisete, a politicarima da govore. Mi obicni ljudi, sa vama i tako nemamo veze, svi vi na svadjama zaradjujete pare.

ODGOVORITE
Name

Goran

22.07.2023 16:48

Neka glasali ste sada uzivajte u blagodatima. Narod je stoka i sta ima stoka da misli vec suti radi i jedi.

ODGOVORITE
Name

Sejttan

22.07.2023 17:01

Jesu gradjani rs izabrali ovo. Milorad jeste pokrao na hiljade glasova ali samo da dopuni da pobijedi. A glavnicu glasova mu je dao narod. Cinjenice jesu da mnogo Srba jos uvijek vjeruje Dodiku. Veliki dio naroda smatra da opozicija ne vrijedi i da su šuruju sa strancima ili da im nista bolje nebi bilo.. Opozicije u rs nema.. Nema.. Vise lice na neorganizovane buntovnike..

ODGOVORITE
Name

Hawk Do

22.07.2023 17:17

Onog lopinu, papka-politicara Burlu Dodika, treba skinuti sa vlasti..

ODGOVORITE
Name

Miroslav

22.07.2023 17:59

Kad bude glasanje, glasaci biraju, pa se mozda desi, ili ne. Sto se palute, i trcite pred rudu, procedura je nacin, a to su izbori.

Name

Re Miroslav

22.07.2023 20:32

Ti mora da si Djukin slepac. Izbori su pokradeni.

Name

+

22.07.2023 19:54

Niko ne smije pokleknuti. Vukelić, svaka čast Vama, a i svim Novinarima. Vi ste najstručniji kadar u proteklim godinama. Sve su Vlasti i do sada krili podatke, ali Vi ste svi odlični. Nastavite. Mora Narod shvatiti, da je ovo neopisivo zlo. " U Austro-Ugarskoj, jazavac je smio sve pričati". A sada "demokratija" i treba da budemo i glupi i nijemi. Srećno.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

22.07.2023 20:09

Нисам никад и,нећу никад вјеровати милораду додику.Он је доведен да уништи РС,то је лако видјети ко хоће да види.

ODGOVORITE
Name

Ringe raja

22.07.2023 22:19

To što je prijedlog novčanih kazni bio zako drastičani basnoslovan je pijačsrska politika. Sad bi mi trebali biti zadovoljni pogodbom i zanemariti ostalo. Jasno je ko vodi ovakvu politiku. Tako se pogađa i sa međunarodnom zajednicom, godinama.

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2023 07:00

Zašto se ovih dana ponovo ne okupe i naprave radnu akciju da se raznese granje i lišče iza ovog olujnog nevremena! To bi bilo nešto korisno!

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2023 08:19

Vecina nasih srba je glasala za ovaj rezim i zato cutite i trpite pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Re za Re

23.07.2023 16:24

Režim je kad manjina vlada većinom! A sam si sad rekao da je narod izabrao Dodika! To onda znači da Dodik ima podršku većine građana! Ako ima tu podršku onda to nije režim već vlast većine naroda! Zato prestani laprdati sa forama poput "režim" jer eto vidi se da ne znaš ni šta znače riječi koje izgovaraš!

Name

Strasno i nedopustivo

23.07.2023 10:00

Ako nekom kažete da je lopov ,a to ne dokazete jer ima mašineriju pravosudja koja stoji iza njega i može sve al bukvalno sve primjeri su slučaj Dragičević i Memić ,da se laže ,skriva istraga i dokazi i ako spomenete te ljude za njih je to samo uvreda a ne zločin i krivično djelo. Koreja i Somalija su u ovom.rangu.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

23.07.2023 11:07

Svakako treba pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona o kriminalizaciji klevete, pred ustavnim sudom RS, a ako ustavni sud RS da prolaz ovom zakonu, treba obavezno ići na višu instancu, i uputiti tužbu sudu u Strazburu! Pa nemogu se na inicijativu samo jednog ćovjeka donositi ovakvi zakoni u dvadesetprvom vijeku! Pa nije taj ćovjek Cezar, monarh,kralj ili car!?? Ovakav zakon nepostoji ni u Sjevernoj Korei!

ODGOVORITE
Name

BOBA

23.07.2023 11:49

DOK GOD SE STAVLJAJU OVAKVE I MNOGE NE BITNE TEME O KOJIMA SE BESPOTREBNO TROSI VRIJEME CE BITI ZA NEKE DOBRO . MNOGI TO KORISTE ZA BOGACENJE.TO SE ZNA OD KORONE JE SVE KRENULO EKSTREMNO ZANEMARUJU SE STVARI STO ZIVOT CINE KVALITETNIM A NE BOLESTINAMA KOJIMA NEMA KRAJA.OVO ODGOVARA POPULACIJI STANOVNISTVA KOJA SE UMREZALA I NASTAVILA DA GRABI JOS ZESCE .TO NE MOZE NIKO ZAUSTAVITI.RAT SA PUSKOM SE ZAVRSI ALI OVAJ TESKO ZATO STO JE MATRIJALNO POSTALO BITNIJE OD ZDRAVLJA I ZIVOTA LJUDI.OVA BOLEST JE ZAHVATILA SVE PORE DRUSTVA.ZAKUHAJ PA VLADAJ JE ISTINA ALI IMA I ONO ZAKUHAJ PA PLJACKAJ.KAD NE BITNO POSTANE BITNO I KAD NE KVALITETO POSTANE KVALITETNO TU SMO GDJE JESMO.

ODGOVORITE