Спорни закон у Српској: Новинари НЕЋЕ поклекнути, НЕ СМИЈУ ни грађани

Гласовима 47 посланика владајуће већине у Народној скупштини Републике Српске клевета је прихваћена као кривично дјело у склопу Кривичног закона Српске. Одлука републичког парламента, нажалост, није изненадила већину новинара, али то ипак није крај борби, кажу они и поручују да новинарска заједница неће поклекнути тражећи истину, а да исто очекују и од грађана.

Република Српска 22.07.2023 | 15:22
Спорни закон у Српској: Новинари НЕЋЕ поклекнути, НЕ СМИЈУ ни грађани

Али, појашњења ради, на почетку треба подсјетити шта слиједи након што је Народна Скупштина Српске усвојила закон. Наиме, да би закон званично ступио на снагу, потребно је да прође процедуру у Вијећу народа Републике Српске, гдје један од клубова (Срби, Бошњаци, Хрвати) може или не мора покренути питање заштите виталног националног интереса, пишу Независне новине.

У случају да се покрене та процедура, коначну ријеч даће Вијеће за заштиту виталног националног интереса при Уставном суду Републике Српске. Тек послије одлуке Уставног суда РС и у случају да он каже да није било повреде вета, закон може ићи на потпис код предсједника Републике Српске и даље на објављивање у "Службени гласник РС". Тек по објављивању закон може да се примјењује.

Од тог момента, свако ко сматра да је оштећен клеветом може поднијети приједлог тужилаштву за кривично гоњење. То даље значи да сваки грађанин потенцијално може бити осумњичени и предмет истраге, коју ће водити МУП РС и поступајући тужилац.

"Биће одређене истражне радње, позивања, саслушања, па и посебне истражне радње, прислушкивања телефона, праћење. Иако су то уобичајене радње за кривични поступак, пуно је озбиљније и пуно веће задирање у живот него када се клевета третирала у грађанском поступку", појашњава адвокат Јован Кисин Загајац.

Да ли ће на спорни закон бити уложен вето, знаће се 27. јула, за када је заказана сједница Вијећа народа РС, а на њеном дневном реду биће криминализација клевете. Али, и ако нико од три клуба не покрене вето, иницијативу за оцјену уставности закона пред Уставним судом РС даље може покренути сваки грађанин. А тако нешто је већ у припреми, потврдио је Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука.

"План је да, када се закон објави у 'Службеном гласнику', буде поднесена иницијатива за испитивање уставности, а потом ћемо покушати наћи начине како да се даље носимо са овим проблемом. Новинари морају остати солидарни, јер ово је проблем свих новинара, без обзира на уређивачку политику, али и свих грађана. Не требамо клонути, већ наставити да радимо свој посао на најбољи начин", рекао је Вукелић.

Он истиче и да јавност, а ни новинари не смију заборавити да у закону постоји и члан који забрањује објављивање списа без одобрења, а да је за то запријећена казна затвора и до десет година.

"Без обзира на изговоре да је то донесено због оног трагичног случаја у Лакташима, не видим уопште разлог зашто је НС РС у овај закон укључила и објављивање списа. Практично, више не смијете објавити ни дневни ред Владе, уколико нисте добили одобрење од њих. Или ако добијете неку пријетњу путем друштвених мрежа, не можете објавити ако не добијете одобрење од тога ко је пријетио", додао је Вукелић.

Представници невладиних организација истичу да у расправама о Нацрту закона, јавним расправама и на крају Приједлогу закона, власт није усвојила ниједну примједбу на клевету, већ да су само искључили увреду и смањили казне.

"За новинаре је проблем што тужилац може покренути поступак против вас, да се то води пет година, а ви нећете моћи добити увјерење да се против вас не води кривични поступак, нећете моћи ићи да радите у иностранству или можда у некој државној институцији", наводи Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права.

Криминализација клевете била је готова ствар чим је први пут споменута једним твитом.

"То је једно од најлошије написаних образложења закона. Они нису презентовали ниједно истраживање које би рекло да је ово потребно. Такође је проблематично то што су новчане казне одједном толико смањене, па се поставља питање ко их је у Нацрту уопште смислио и написао. Ако се казне могу толико смањити потезом пера, то значи да клевета уопште није толико опасна колико власти тврде", рекао је Лучка.

Опозиција је гласала против криминализације клевете. Ипак, треба рећи да су поједини посланици, конкретно Вукота Говедарица из СДС-а, раније заговарали да се овај закон искористи као ултиматум властима у смислу да се повуче закон или да опозиција неће учествовати у раду Скупштине. На крају, опозиција јесте била на сједници, али не и Говедарица. Милан Миличевић, предсједник СДС-а, који је недавно рекао да ће усвајање закона изазвати велике немире у Српској, сада каже:

"Нисмо одустали од таквих намјера, а који ће бити даљи потези, то ћемо даље видјети. Ако буде протеста, то ће бити на заједничком нивоу у опозицији."

Док се чекају конкретни кораци домаће јавне сцене, из међународне заједнице поручују да је криминализација клевете пут ка ауторитарном систему.

"Ово органима власти даје могућност да гуше и цензуришу медијске слободе и цивилно друштво, ограничавају слободно критичко мишљење и ућуткају неистомишљенике", наводи се, између осталог, у саопштењу ОХР-а.

У писаној форми се обратила и Амбасада САД у БиХ, наводећи да спорни закон угрожава могућност независних медија да извјештавају истину, као и могућност грађана да слободно говоре.

(Независне новине) Фото: БН

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Корослав

22.07.2023 15:28

Ако поклекнуо зна се што следи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

22.07.2023 15:37

Који градјани , вецина је гласала за ову власт и постује и подрзава све њене одлуке ...о којим ви градјанима прицате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2023 17:04

Није истина да је већина гласала. Чак ни планови секте више не гласају за своје. То су чињенице. Избори су покрадени уз подршку међународне заједнице и ЦИКа. Странци експериментишу са нама!

Name

крајина

22.07.2023 17:25

То је то. Изгласали смо црвене

Name

Камбодза

22.07.2023 19:10

Подрска закону.

Name

Као и лажни председник

22.07.2023 15:42

Закон је лажан самим тим што га треба потписати лажни председник,фукара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

22.07.2023 15:48

Протести без престанка и скинути багру лоповску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагог

22.07.2023 16:00

Сад це опозиција имати прилику да показе своје право лице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.07.2023 16:45

Какве везе има тај закон са градјанима, обицним људима? Сто покусавате градјанима наметнути своје мисљење? Ви и политицари, сте подељени, свак дрзи своју страну, нико од вас ни не помиски да бар мало бира реци, него се вулгарно гадјате рецима. Будите пристојни, па вам закон неце сметати да писете, а политицарима да говоре. Ми обицни људи, са вама и тако немамо везе, сви ви на свадјама зарадјујете паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.07.2023 16:48

Нека гласали сте сада узивајте у благодатима. Народ је стока и ста има стока да мисли вец сути ради и једи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттан

22.07.2023 17:01

Јесу градјани рс изабрали ово. Милорад јесте покрао на хиљаде гласова али само да допуни да побиједи. А главницу гласова му је дао народ. Цињенице јесу да много Срба јос увијек вјерује Додику. Велики дио народа сматра да опозиција не вриједи и да су шурују са странцима или да им ниста боље неби било.. Опозиције у рс нема.. Нема.. Висе лице на неорганизоване бунтовнике..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаwк До

22.07.2023 17:17

Оног лопину, папка-политицара Бурлу Додика, треба скинути са власти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.07.2023 17:59

Кад буде гласање, гласаци бирају, па се мозда деси, или не. Сто се палуте, и трците пред руду, процедура је нацин, а то су избори.

Name

Ре Мирослав

22.07.2023 20:32

Ти мора да си Дјукин слепац. Избори су покрадени.

Name

+

22.07.2023 19:54

Нико не смије поклекнути. Вукелић, свака част Вама, а и свим Новинарима. Ви сте најстручнији кадар у протеклим годинама. Све су Власти и до сада крили податке, али Ви сте сви одлични. Наставите. Мора Народ схватити, да је ово неописиво зло. " У Аустро-Угарској, јазавац је смио све причати". А сада "демократија" и треба да будемо и глупи и нијеми. Срећно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

22.07.2023 20:09

Нисам никад и,нећу никад вјеровати милораду додику.Он је доведен да уништи РС,то је лако видјети ко хоће да види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ринге раја

22.07.2023 22:19

То што је приједлог новчаних казни био зако драстичани баснослован је пијачсрска политика. Сад би ми требали бити задовољни погодбом и занемарити остало. Јасно је ко води овакву политику. Тако се погађа и са међународном заједницом, годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2023 07:00

Зашто се ових дана поново не окупе и направе радну акцију да се разнесе грање и лишче иза овог олујног невремена! То би било нешто корисно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2023 08:19

Вецина насих срба је гласала за овај резим и зато цутите и трпите поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре

23.07.2023 16:24

Режим је кад мањина влада већином! А сам си сад рекао да је народ изабрао Додика! То онда значи да Додик има подршку већине грађана! Ако има ту подршку онда то није режим већ власт већине народа! Зато престани лапрдати са форама попут "режим" јер ето види се да не знаш ни шта значе ријечи које изговараш!

Name

Страсно и недопустиво

23.07.2023 10:00

Ако неком кажете да је лопов ,а то не доказете јер има машинерију правосудја која стоји иза њега и може све ал буквално све примјери су случај Драгичевић и Мемић ,да се лаже ,скрива истрага и докази и ако споменете те људе за њих је то само увреда а не злочин и кривично дјело. Кореја и Сомалија су у овом.рангу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

23.07.2023 11:07

Свакако треба покренути иницијативу за оцјену уставности закона о криминализацији клевете, пред уставним судом РС, а ако уставни суд РС да пролаз овом закону, треба обавезно ићи на вишу инстанцу, и упутити тужбу суду у Стразбуру! Па немогу се на иницијативу само једног ћовјека доносити овакви закони у двадесетпрвом вијеку! Па није тај ћовјек Цезар, монарх,краљ или цар!?? Овакав закон непостоји ни у Сјеверној Кореи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.07.2023 11:49

ДОК ГОД СЕ СТАВЉАЈУ ОВАКВЕ И МНОГЕ НЕ БИТНЕ ТЕМЕ О КОЈИМА СЕ БЕСПОТРЕБНО ТРОСИ ВРИЈЕМЕ ЦЕ БИТИ ЗА НЕКЕ ДОБРО . МНОГИ ТО КОРИСТЕ ЗА БОГАЦЕЊЕ.ТО СЕ ЗНА ОД КОРОНЕ ЈЕ СВЕ КРЕНУЛО ЕКСТРЕМНО ЗАНЕМАРУЈУ СЕ СТВАРИ СТО ЗИВОТ ЦИНЕ КВАЛИТЕТНИМ А НЕ БОЛЕСТИНАМА КОЈИМА НЕМА КРАЈА.ОВО ОДГОВАРА ПОПУЛАЦИЈИ СТАНОВНИСТВА КОЈА СЕ УМРЕЗАЛА И НАСТАВИЛА ДА ГРАБИ ЈОС ЗЕСЦЕ .ТО НЕ МОЗЕ НИКО ЗАУСТАВИТИ.РАТ СА ПУСКОМ СЕ ЗАВРСИ АЛИ ОВАЈ ТЕСКО ЗАТО СТО ЈЕ МАТРИЈАЛНО ПОСТАЛО БИТНИЈЕ ОД ЗДРАВЉА И ЗИВОТА ЉУДИ.ОВА БОЛЕСТ ЈЕ ЗАХВАТИЛА СВЕ ПОРЕ ДРУСТВА.ЗАКУХАЈ ПА ВЛАДАЈ ЈЕ ИСТИНА АЛИ ИМА И ОНО ЗАКУХАЈ ПА ПЉАЦКАЈ.КАД НЕ БИТНО ПОСТАНЕ БИТНО И КАД НЕ КВАЛИТЕТО ПОСТАНЕ КВАЛИТЕТНО ТУ СМО ГДЈЕ ЈЕСМО.

ОДГОВОРИТЕ