BiH treba hitna reforma izbornog zakonodavstva

Bosna i Hercegovina treba hitnu reformu izbornog zakonodavstva kako bi se prije održavanja lokalnih izbora ojačao  i vratilo povjerenje građana u izborni proces.

Republika Srpska 06.07.2023 | 16:10
BiH treba hitna reforma izbornog zakonodavstva

Zbog toga je neophodno riješiti pitanje manipulacije sa brojanjem glasova i biračkim spiskovima, trgovine biračkim odborima, zloupotrebe javnih resursa i nelegalnog finansiranja političkih partija.

To su ključne poruke konferencije „Unapređenje izbornog integriteta“ koju je organizovao Transparency International u BiH (TI BiH), na kojoj je predstavljen i završni izvještaj monitoringa izbornog procesa 2022. godine.

Podaci TI BiH pokazali su ogromno povećanje javne potrošnje u izbornom periodu gdje je preko 313 miliona maraka potrošeno na jednokratna socijalna davanja pred izbore koja se direktno mogu dovesti u kontekst indirektne kupovine glasova.

Izvještaj TI BiH je pokazao i da su ključne stranke u BiH prikrile najmanje 1,7 miliona KM troškova izborne kampanje.

Takođe je konstatovano da BiH značajno zaostaje za zemljama okruženja koje su regulisale pitanje zloupotrebe javnih resursa i povećanja javne potrošnje u izbornom periodu.

Ovo pitanje i dalje nije regulisano Izbornim zakonom BiH koji je izmjenama visokog predstavnika u julu prošle godine samo djelimično sankcionisao zloupotrebe javnih resursa.

Na konferenciji su članovi Centralne izborne komisije predstavili pregled sudske prakse koji je pokazao da je su sankcije koje je izricala ova institucija za zloupotrebu javnih resursa na kraju u velikoj mjeri poništene zbog neadekvatne zakonske definicije i tumačenja koje je zauzeo Sud BIH.

Izvještaj CIK-a je takođe pokazao da su zbog sudske prakse i brojne sankcije za trgovinu biračkim odborima na kraju poništene sudskim odlukama zbog čega ovaj problem i dalje predstavlja jedan od ključnih manjkavosti izbornog procesa.

Zbog toga je zaključeno da je neophodno izvršiti reformu izborne administracije kako bi se stalo u kraj trgovini biračkim odborima, a ukazano je i na potrebu uvođenja elektronske identifikacije birača, skenera i drugih rješenja koja bi spriječila krađu glasova i druge nepravilnosti koje su obilježile izborni proces.

Takođe neophodno je i regulisati pitanje ponašanja stranaka i kandidata u izbornoj kampanji, kako bi se sankcionisale prijetnje biračima I svi drugi oblici pritisaka na građene i zaposlene u javnom sektoru, saopštemo je iz TI BiH.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

RVI VRS

06.07.2023 16:23

Pa mamu vam j...m od 2014 BURLETINA PROKLETAkrade izbore i uvecava svoje bogatstvo i odnosi milijarde on njegov nakot ,kumovi,rodbina,prijatelji i ostali crveni banditi koji arce javna preduzeca,javna dobra,sume ,rudnike,zemljiste,imovinu drzave BiH a vi tek sad ocete da stanete izbornim kradjama u kraj.kasno je sad.ajmo borci pi...ne .makar sikire u ruke i po njima mi nemamo sta izgubit osim bijednih zivota.ionako smo izranjavani i vecina je pred rupom jednom nogom.sta cekamo ?jel da zlikovci i zlikovacka djeca uzivaju u poharanom .zniju u glavu udrimo jebala nas i rs i srpstvo svi su protiv nas.cak i bradonje iz spc dobijaju dio opljackanog narodnog dobra.nabijem ih na k...c i njih i BURLU MEGALOPOVA I BITANGU .AAAAJMOOO UDRI PO BANDI LOPOVSKOJ.

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2023 18:42

Kao sto jedan saborac rece, ja kad ustanem ujutru, prvo pljunem u ogledalo sto sam uzeo pusku u ruku i za koga sam se borio.

Name

Re

06.07.2023 20:06

Sve tacno. Sada najveci lopovi koji su postali multimilioneri glume velike Srbe, a istinski patrioti su na marginama.

Name

Re za Re

06.07.2023 20:07

Ti si očito neki borac koga je na liniju jedino mogla odvesti vojna policija! Bilo je i takvih ološa!

Name

Re Za Re

06.07.2023 23:01

A sta je lose rekao ,upravu je 100% ,ko nam vodi Republiku dezerter koji je svercovao cigarete,brasno ,alkohol i ostalo i nijedne izbore nije dobio regularno ,sve je pokrao ove zadnje je najbrutalnije dosada jer nije bilo bivse CIK komisije da mjesecima ,,pegla Milokradovu izbornu pobjedu,,,?????????

Name

BL

06.07.2023 16:33

Treba partije prestat finansirat iz budjeta, nek se finansiraju kroz clanarine i problem fiktivnih i povremenih stranaka ce odmah nestat.

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2023 16:35

To ste sve vi politicari krivi. Sve se nesto poziva na ovu promjenu, na onu, a nikako da predlozite izmjenu zakona, a kad drugi to uradi onda se blokira.

ODGOVORITE
Name

hahaha

06.07.2023 16:53

To nije u interesu SNSD SDA i HDZ-a,pravedni izbori bi bili za njih katastrofalni i to bi ih odvelo iza brave.Sve ce uciniti da se nedesi pravedan izborni proces.

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2023 16:57

Sve lupež do lupeža!

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.07.2023 18:10

Ako se neke stvari ne rese izbore uopšte ne treba raditi

Name

Bez prave reforme

06.07.2023 20:04

Ne vrijedi izlaziti ni na jedne izbore. Sto takav Zokon ne nametne Smit?

ODGOVORITE
Name

Pa da

06.07.2023 21:14

Normalno da treba Sekta pokra i glasacke kutije i papir kamoli sta drugo

ODGOVORITE
Name

Bato

06.07.2023 22:21

To sto je mislhenje TI je potpuno nebitno za izborni sistem u BIH. O izborima treba da odlucuje lojalba zajednica prema zakonodavstvu entiteta a ne na osnovu mislhenja TI. TI prvo treba da ka, e ko ga finansira i cije interese zastupa u BIH. Uostalom to he jedna od NGO koje su skoro uvijek cisti lobisti stranih interesa u BIH.

ODGOVORITE