БиХ треба хитна реформа изборног законодавства

Босна и Херцеговина треба хитну реформу изборног законодавства како би се прије одржавања локалних избора ојачао  и вратило повјерење грађана у изборни процес.

Република Српска 06.07.2023 | 16:10
БиХ треба хитна реформа изборног законодавства

Због тога је неопходно ријешити питање манипулације са бројањем гласова и бирачким списковима, трговине бирачким одборима, злоупотребе јавних ресурса и нелегалног финансирања политичких партија.

То су кључне поруке конференције „Унапређење изборног интегритета“ коју је организовао Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ), на којој је представљен и завршни извјештај мониторинга изборног процеса 2022. године.

Подаци ТИ БиХ показали су огромно повећање јавне потрошње у изборном периоду гдје је преко 313 милиона марака потрошено на једнократна социјална давања пред изборе која се директно могу довести у контекст индиректне куповине гласова.

Извјештај ТИ БиХ је показао и да су кључне странке у БиХ прикриле најмање 1,7 милиона КМ трошкова изборне кампање.

Такође је констатовано да БиХ значајно заостаје за земљама окружења које су регулисале питање злоупотребе јавних ресурса и повећања јавне потрошње у изборном периоду.

Ово питање и даље није регулисано Изборним законом БиХ који је измјенама високог представника у јулу прошле године само дјелимично санкционисао злоупотребе јавних ресурса.

На конференцији су чланови Централне изборне комисије представили преглед судске праксе који је показао да је су санкције које је изрицала ова институција за злоупотребу јавних ресурса на крају у великој мјери поништене због неадекватне законске дефиниције и тумачења које је заузео Суд БИХ.

Извјештај ЦИК-а је такође показао да су због судске праксе и бројне санкције за трговину бирачким одборима на крају поништене судским одлукама због чега овај проблем и даље представља један од кључних мањкавости изборног процеса.

Због тога је закључено да је неопходно извршити реформу изборне администрације како би се стало у крај трговини бирачким одборима, а указано је и на потребу увођења електронске идентификације бирача, скенера и других рјешења која би спријечила крађу гласова и друге неправилности које су обиљежиле изборни процес.

Такође неопходно је и регулисати питање понашања странака и кандидата у изборној кампањи, како би се санкционисале пријетње бирачима И сви други облици притисака на грађене и запослене у јавном сектору, саопштемо је из ТИ БиХ.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

РВИ ВРС

06.07.2023 16:23

Па маму вам ј...м од 2014 БУРЛЕТИНА ПРОКЛЕТАкраде изборе и увецава своје богатство и односи милијарде он његов накот ,кумови,родбина,пријатељи и остали црвени бандити који арце јавна предузеца,јавна добра,суме ,руднике,земљисте,имовину дрзаве БиХ а ви тек сад оцете да станете изборним крадјама у крај.касно је сад.ајмо борци пи...не .макар сикире у руке и по њима ми немамо ста изгубит осим биједних зивота.ионако смо израњавани и вецина је пред рупом једном ногом.ста цекамо ?јел да зликовци и зликовацка дјеца узивају у похараном .знију у главу удримо јебала нас и рс и српство сви су против нас.цак и брадоње из спц добијају дио опљацканог народног добра.набијем их на к...ц и њих и БУРЛУ МЕГАЛОПОВА И БИТАНГУ .ААААЈМООО УДРИ ПО БАНДИ ЛОПОВСКОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2023 18:42

Као сто један саборац реце, ја кад устанем ујутру, прво пљунем у огледало сто сам узео пуску у руку и за кога сам се борио.

Name

Ре

06.07.2023 20:06

Све тацно. Сада највеци лопови који су постали мултимилионери глуме велике Србе, а истински патриоти су на маргинама.

Name

Ре за Ре

06.07.2023 20:07

Ти си очито неки борац кога је на линију једино могла одвести војна полиција! Било је и таквих олоша!

Name

Ре За Ре

06.07.2023 23:01

А ста је лосе рекао ,управу је 100% ,ко нам води Републику дезертер који је сверцовао цигарете,брасно ,алкохол и остало и ниједне изборе није добио регуларно ,све је покрао ове задње је најбруталније досада јер није било бивсе ЦИК комисије да мјесецима ,,пегла Милокрадову изборну побједу,,,?????????

Name

БЛ

06.07.2023 16:33

Треба партије престат финансират из будјета, нек се финансирају кроз цланарине и проблем фиктивних и повремених странака це одмах нестат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2023 16:35

То сте све ви политицари криви. Све се несто позива на ову промјену, на ону, а никако да предлозите измјену закона, а кад други то уради онда се блокира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

06.07.2023 16:53

То није у интересу СНСД СДА и ХДЗ-а,праведни избори би били за њих катастрофални и то би их одвело иза браве.Све це уцинити да се недеси праведан изборни процес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2023 16:57

Све лупеж до лупежа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.07.2023 18:10

Ако се неке ствари не ресе изборе уопште не треба радити

Name

Без праве реформе

06.07.2023 20:04

Не вриједи излазити ни на једне изборе. Сто такав Зокон не наметне Смит?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

06.07.2023 21:14

Нормално да треба Секта покра и гласацке кутије и папир камоли ста друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

06.07.2023 22:21

То сто је мислхење ТИ је потпуно небитно за изборни систем у БИХ. О изборима треба да одлуцује лојалба заједница према законодавству ентитета а не на основу мислхења ТИ. ТИ прво треба да ка, е ко га финансира и ције интересе заступа у БИХ. Уосталом то хе једна од НГО које су скоро увијек цисти лобисти страних интереса у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ