Uhapšen Sead Miljković u SAD-u zbog ratnih zločina

Sead Dukić je posljednje 24 godine živio miran život sa suprugom i kćerkom, smješten u maloj kući u Tenesiju. Ali ranije ovog mjeseca, imigracioni policajci su upali u njegovu kuću tvrdeći da njegovo rođeno prezime nije Dukić, već Miljković.

Bosna i Hercegovina 13.06.2023 | 21:32
Uhapšen Sead Miljković u SAD-u zbog ratnih zločina

U optužnici i nalogu za pretres koji je otpečaćen prošle sedmice stoji da se nalazi na Interpolovoj crvenoj listi i da ga traže vlasti u Bosni i Hercegovini zbog počinjenja ratnih zločina tokom rata u BiH.

Iako je možda mogao da promijeni ime, nije mogao da promijeni ni lice ni otiske prstiju. Njegovi biometrijski markeri pomogli su u potvrđivanju njegovog pravog identiteta. Korišćen je softver za prepoznavanje lica i otisak prsta kako bi uporedio američke podatke za Dukića sa bosanskohercegovačkim dosijeima za Miljkovića.

Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američki pasoš. Nejasno je da li će se i njemu suditi za ratne zločine. Branilac optuženog nije dao komentar u vrijeme objavljivanja. Interpol nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U zahtjevu za pretres njegovog doma u Ist Ridžu, tvrđeno je da je on ranije dva puta pokušao podnijeti zahtjev za ulazak u SAD tokom 1990-ih pod imenom Miljković, a treći put je pokušao 1999. godine koristeći prezime Dukić. Posljednji je bio uspješan i od tada Dukić prolazi ispod radara vlasti.

Malo toga se može pronaći u istoriji zanimanja ili bilo kakvim profilima na društvenim mrežama za optuženog. Ni u krivičnoj prijavi ni u naredbi za pretres ovog slučaja nije navedeno kako je i zašto je identifikovan kao osumnjičeni.

Posljednjih mjeseci razne agencije vrše nadzor nad njegovom kućom, sa službenicima na zemlji i avijacijom Carinske i granične zaštite koja posmatra s neba. Na ulici je postavljena i stubna kamera, pošto su agenti posmatrali osumnjičenog kako se vozi do i iz kuće.

(Avaz)  Foto: Pexels.com

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tako je to

14.06.2023 06:09

kad svakom liku daš oružje..

ODGOVORITE
Name

Pravoslavci

14.06.2023 06:37

...i Katolici su sistematski vršili zločine , dok su Bošnjaci pojedinačno.

ODGOVORITE
Name

Hazim

14.06.2023 08:18

Samo niste napisali da je bio Pripadnik Paravojne vojske Fikreta Avdića i da je raspisana potjernica zbog zločina nad pripadnicima 5 korpusa Armije Bosne i Hercegovine i da su mu u stana prilikom hapšenja pronašli uniformu i zastavu Srbije

ODGOVORITE
Name

Re Hazim

14.06.2023 14:06

Tako je Hazime još jedan Babin je dolijao!!Kad tad pravda stigne i Božija kazna!Samo ovaj je bio obični vojnik u prvoj brigadi APZB za razliku od rođaka mu Nijaza koji je bio komadant 506-te i na pravoj strani!

Name

@Hazim

14.06.2023 14:30

Što samo potvrđuje činjenicu da nisu svi srbi, hrvati ili bošnjaci zločinci! Ima ih na sve tri strane....samo ih mi vješto krijemo!

Name

Anonymous

14.06.2023 18:39

Zivim blizu njega u Americi I Americke vlasti su izjavile da je platio 30 hiljada dolaza kaparu I na slobodi je do daljnjeg.

Name

Kirg

14.06.2023 09:12

Šta se čekalo do sada?

ODGOVORITE