Ухапшен Сеад Миљковић у САД-у због ратних злочина

Сеад Дукић је посљедње 24 године живио миран живот са супругом и кћерком, смјештен у малој кући у Тенесију. Али раније овог мјесеца, имиграциони полицајци су упали у његову кућу тврдећи да његово рођено презиме није Дукић, већ Миљковић.

Босна и Херцеговина 13.06.2023 | 21:32
Ухапшен Сеад Миљковић у САД-у због ратних злочина

У оптужници и налогу за претрес који је отпечаћен прошле седмице стоји да се налази на Интерполовој црвеној листи и да га траже власти у Босни и Херцеговини због почињења ратних злочина током рата у БиХ.

Иако је можда могао да промијени име, није могао да промијени ни лице ни отиске прстију. Његови биометријски маркери помогли су у потврђивању његовог правог идентитета. Коришћен је софтвер за препознавање лица и отисак прста како би упоредио америчке податке за Дукића са босанскохерцеговачким досијеима за Миљковића.

Сада се суочава с оптужбом да је дао лажне изјаве приликом подношења захтјева за амерички пасош. Нејасно је да ли ће се и њему судити за ратне злочине. Бранилац оптуженог није дао коментар у вријеме објављивања. Интерпол није одговорио на захтјев за коментар.

У захтјеву за претрес његовог дома у Ист Риџу, тврђено је да је он раније два пута покушао поднијети захтјев за улазак у САД током 1990-их под именом Миљковић, а трећи пут је покушао 1999. године користећи презиме Дукић. Посљедњи је био успјешан и од тада Дукић пролази испод радара власти.

Мало тога се може пронаћи у историји занимања или било каквим профилима на друштвеним мрежама за оптуженог. Ни у кривичној пријави ни у наредби за претрес овог случаја није наведено како је и зашто је идентификован као осумњичени.

Посљедњих мјесеци разне агенције врше надзор над његовом кућом, са службеницима на земљи и авијацијом Царинске и граничне заштите која посматра с неба. На улици је постављена и стубна камера, пошто су агенти посматрали осумњиченог како се вози до и из куће.

(Аваз)  Фото: Пеxелс.цом

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тако је то

14.06.2023 06:09

кад сваком лику даш оружје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православци

14.06.2023 06:37

...и Католици су систематски вршили злочине , док су Бошњаци појединачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазим

14.06.2023 08:18

Само нисте написали да је био Припадник Паравојне војске Фикрета Авдића и да је расписана потјерница због злочина над припадницима 5 корпуса Армије Босне и Херцеговине и да су му у стана приликом хапшења пронашли униформу и заставу Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хазим

14.06.2023 14:06

Тако је Хазиме још један Бабин је долијао!!Кад тад правда стигне и Божија казна!Само овај је био обични војник у првој бригади АПЗБ за разлику од рођака му Нијаза који је био комадант 506-те и на правој страни!

Name

@Хазим

14.06.2023 14:30

Што само потврђује чињеницу да нису сви срби, хрвати или бошњаци злочинци! Има их на све три стране....само их ми вјешто кријемо!

Name

Анонyмоус

14.06.2023 18:39

Зивим близу њега у Америци И Америцке власти су изјавиле да је платио 30 хиљада долаза капару И на слободи је до даљњег.

Name

Кирг

14.06.2023 09:12

Шта се чекало до сада?

ОДГОВОРИТЕ