BiH u Hrvatskoj potražuje 10 milijardi KM svoje imovine

Kako je ranije najavljeno, u ovom mjesecu bi trebalo da bude održana zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske. Dok se iščekuje sjednica, udruženja iz BiH upozoravaju da Hrvatska već decenijama odbija da vrati imovinu pravnih i fizičkih lica iz Bosne i Hercegovine. Da li će se ovo pitanje naći na zajedničkoj sjednici?

Bosna i Hercegovina 13.06.2023 | 19:59
BiH u Hrvatskoj potražuje 10 milijardi KM svoje imovine

Skoro 3 decenije od završetka rata, a Hrvatska i dalje bespravno koristi brojne hotele, odmarališta, stanove, poslovne prostore koji su u vlasništvu građana i pravnih subjekata iz Bosne i Hercegovine. Iz udruženja izbjeglih iz Hrvatske kažu da na ovaj način zvanični Zagreb godinama bespravno uzurpira imovinu koja im ne pripada.

"Hrvatima su se morala vratiti stanarska prava, imovina penzije, a u BiH vidimo da to ide sve slabije i da mi gdje god dođemo gubimo bitku za Srbe, za povrat stanarskih prava i imovine. Mi po 10 godina nismo penzije dobijali", rekao je Nikola Puzigaća, Predsjednik Republičkog udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH.

Podnosili su tužbe, pisali institucijama Evropske unije, BiH i Hrvatske, ali sistemskog vraćanja imovine i dalje nema.

"Pisali smo Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora ali odgovora nema", kaže Puzigaća.

S obzirom da Sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije propisuje obavezu prava na imovinu, iz Foruma eksperata za bolju BiH traže od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine da na zajedničkoj sjednici sa Vladom Hrvatske pokrene ovo pitanje.

"BiH je u situaciji da mora taj posao ozbiljno shvatiti jer su u pitanju veliki iznosi. Kada bismo ovorili o nekim procjenama to je preko 10 milijardi maraka imovine samo u Hrvatskoj. Tako da ja očekujem da će pravni eksperti koji su apsolutno potkovani za razgovor sa predstavnicima Hrvatske biti u timu ispred BiH", kaže Zoran Pavlović, predsjednik Foruma eksperata za bolju BiH.

Da li će se ovo pitanje naći na zajedničkoj sjednici, pitali smo Savjet ministara, međutim nema konkretnog odgovora.

"Javnost će blagovremeno biti informisana o terminu održavanja i dnevnom redu zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske", odgovoreno je iz Kabineta predsjedavajuće Savjeta ministara.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH je Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, i neugodno pitanje o imovini treba da postavi premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću iz HDZ-a. U opoziciji su skeptični.

"Vidim da tu ne postoji nikakva spremnost sa strane Hrvatske da se rješavaju stara pitanja, ali ni nova. Tu postoji jedan čudan odnos da Republika Srpska izlazi u susret Hrvatskoj oko svih njenih interesa, a da tu nema reciprociteta", kaže poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić i ukazuje da Hrvatska oteže sa povezivanjem mosta kod Gradiške, a tu je i problem sa namjerom odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. 

Pitanje imovine u Hrvatskoj nije riješeno ni nakon što je Republika Srpska Pelješki most proglasila za svoj nacionalni interes. Zato vlasnici opravdano strahuju da izostanak adekvatne reakcije vodi ka trajnom gubitku vrijedne imovine.

(BN) Foto:Arhiv

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Bj

13.06.2023 20:11

Sada neka opet gospodin Dodik povuče nacinalni interes i odrekne se toga, slično statusu Peleškog mosta,,,, a od kolege iz Mostara će dobiti cinički osmjeh za uzvrat!

ODGOVORITE
Name

Hamdo

13.06.2023 23:58

Halalit će to beg Dodo kao i Sutorinu 🤷🏻‍♂️

Name

Re

14.06.2023 07:09

A ti pogani bi da zavadiš srbe i hrvate! Nikad više nećeš gledati taj film! Crkni!

Name

Ako ako

14.06.2023 08:07

Neka svako traži svoje!

Name

Za Re

14.06.2023 15:41

Samo ti idi kod Hrvata ako su ti mili i dragi, ali milijarde će bogami da plate!

Name

re

13.06.2023 20:15

POtražuje i hidroelektranu Plat kod Dubrovnika.

ODGOVORITE
Name

Istočno Sarajevo

13.06.2023 21:11

Silni hoteli i odmarališta u vlasništvu BiH su oteti na Jadranu, samo sarajevske velike kompanije su prije rata imale bezbroj hotela i odmarališta, apartmana, restorana na Makarskoj rivijeri, TAS i PRETIS iz Vogosce su imali po Tucepima odmarališta i restorane, hotele, sve fino oteto, zahv.i budalama koje vode ovu zemlju, da ne spominjem sta je Srbija sve imala, hotel Avala u Tucepima otet, prodat Hercegovci koji ga je studio i napravio novi hotel, gdje su silne kuce gradjana BiH i Srbije, a Hrvatska u BiH nije ostala bez icega, kod su kupili puno firmi u namještenim privatizacija a da danas druge monopol, npr.sarajevski Energopetrol i 76 benzinskih pumpi u BiH i poslovna zgrada u srcu Sarajeva koja vrijedi desetine miliona, sve to i vise su kupili za 30 miliona, danas je to INA MOL-ENERGOPEZROL grupacija koja je lider na trzistu i ima monopol u trgovini naftnih derivata, silne fabrike koje su opustošili......ko je kriv za to sve?????

ODGOVORITE
Name

Rope

13.06.2023 21:21

Ma dobijete kesu vrucih kifli i dosta!

ODGOVORITE
Name

Kokolo

13.06.2023 23:18

Krivi su, prije svega, hrvatski i srpski nacionalisti u Bosni kojima rade za interese Hrvatske i Srbije umjesto za interese svoje zemlje.

Name

Direkt

14.06.2023 08:51

Problem je što ne postoje interesi naše zemlje, već svako vuče na svoju stranu. Ako je nešto bitno za jedan narod, onda to je automatski nebitno za druga dva naroda i to je vidljivo na sve 3 strane.

Name

Koroslav

13.06.2023 21:25

Koliko je bilo prošli god.od te trajno vredne imovine pogotovo hotela ostale i postale svinjci,kokošinjici i devastirane ruševine .Od mnogi ostalo samo gomila smeća i gola ledina,a vi pričate o nekim milijardama. Šta tu ima da vredi milijarde.Nisu čuvali svoju imovinu ,a da čuvaju vaše milijarde.

ODGOVORITE
Name

Ne Kontam

13.06.2023 21:25

Ispada da su ove "države" postojale prije prve i druge Jugoslavije ! U stvarnosti, nisu bile ni u šupku a sad kao nešto djele !

ODGOVORITE
Name

One su

14.06.2023 15:38

Vjestacki stvorene od Zapada, izmontirane da preko njih oduzmu tetitorije i dalje pljackaju...Mic po mic nije to samo u ovom vijeku pocelo.... Jadran pa redom sve.... Ali prvo se razbija na komade pa komadice....

Name

Obican covjek

13.06.2023 21:48

Hrvati su to rastali sa ovim našim kriminalcima na vlastima

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.06.2023 22:33

Ništa to besplatno nije.Eh kad bi mogli ti hoteli da progovore

Name

Radnik

14.06.2023 06:54

Svi isli na more,niko u sumadiju

ODGOVORITE
Name

Zoran

14.06.2023 07:10

Evropa je nastala na pljacki i ovo sigurno nece biti vraceno, posebno sto Dodik i Covic stite hrvatsku politiku

ODGOVORITE
Name

Pa i zbog pljacke

14.06.2023 12:34

Su se slovrnci i hrvati otcjepili, osmisljeno po direktivi su pravili i napravili ogroman deficit kao republike i tako uvlacili sve u ekonomski kolaps....

Name

Hrvatska, Slovenija

14.06.2023 14:46

Itd.. nastale na pljacki Srbije i BiH. Hrvati a pogotovo slovenci su strasni neradnici, prevaranti u bivsoj drzavi. Mesetari bas identicno kao sto i "hegemon". Privrede BiH i Srbije su sve njih" teglile na svojim ledjina" na ustrb svih nas a njihov standard je bio iznad nasega .... Srbija je samo "prividno vise zbog broja srpskog stanovnistva "vodila glavnu rijec ali ne i stvarno a i korisno, tako isto je bilo i BiH. Industrija BiH je br. 1. u Jugoslaviji. Sto to nisu montirali u Sloveniji ili Hrvatskoj? I sto je bilo nasi ljudi su radili. I sada im rade. I sada vole nase resurse i da glumataju nadr. pametnjakovice sefove itd. a u stvari su prevaranti... To sto je izgeafjeno tamo i sto su prisvojili, pa izgradili giganti nasi, zamislite koliko su giganti placali za svoje radnike da se odmore? Koliko su zaradjivali!? Itd. itd... Zasto su i danas Srbija i BiH najpozeljnije jedna drugoj od svih drugih za saradnju?! Zato sto bi i ako ne veliki opet bili "ekonomski bum."

Name

Btpcp

14.06.2023 10:54

Cuuj BiH ima imovinu... Pa ja sam mislio da je to pitanje rijeseno Dejtonom. A opet, odakle imovina BiH koja je starija od BiH, ako je BiH nastala 1995, a prije toga postojale samo amebe i Republika Srpska? Eto, na ta pitanja pokusava odgovoriti onaj notorni Mile Dodik.

ODGOVORITE
Name

Istina

14.06.2023 14:00

Imamo mi dvojicu koje zanima samo lični interes,zato se i ne vraća ništa već 30 godina. Samo Bošnjake zanima ova država ali ne mogu oni ništa sami vratiti, tako da smo svi jako oštećeni.

ODGOVORITE