БиХ у Хрватској потражује 10 милијарди КМ своје имовине

Како је раније најављено, у овом мјесецу би требало да буде одржана заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Хрватске. Док се ишчекује сједница, удружења из БиХ упозоравају да Хрватска већ деценијама одбија да врати имовину правних и физичких лица из Босне и Херцеговине. Да ли ће се ово питање наћи на заједничкој сједници?

Босна и Херцеговина 13.06.2023 | 19:59
БиХ у Хрватској потражује 10 милијарди КМ своје имовине

Скоро 3 деценије од завршетка рата, а Хрватска и даље бесправно користи бројне хотеле, одмаралишта, станове, пословне просторе који су у власништву грађана и правних субјеката из Босне и Херцеговине. Из удружења избјеглих из Хрватске кажу да на овај начин званични Загреб годинама бесправно узурпира имовину која им не припада.

"Хрватима су се морала вратити станарска права, имовина пензије, а у БиХ видимо да то иде све слабије и да ми гдје год дођемо губимо битку за Србе, за поврат станарских права и имовине. Ми по 10 година нисмо пензије добијали", рекао је Никола Пузигаћа, Предсједник Републичког удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ.

Подносили су тужбе, писали институцијама Европске уније, БиХ и Хрватске, али системског враћања имовине и даље нема.

"Писали смо Зорану Милановићу, предсједнику Сабора али одговора нема", каже Пузигаћа.

С обзиром да Споразум о сукцесији бивше Југославије прописује обавезу права на имовину, из Форума експерата за бољу БиХ траже од Савјета министара Босне и Херцеговине да на заједничкој сједници са Владом Хрватске покрене ово питање.

"БиХ је у ситуацији да мора тај посао озбиљно схватити јер су у питању велики износи. Када бисмо оворили о неким процјенама то је преко 10 милијарди марака имовине само у Хрватској. Тако да ја очекујем да ће правни експерти који су апсолутно потковани за разговор са представницима Хрватске бити у тиму испред БиХ", каже Зоран Павловић, предсједник Форума експерата за бољу БиХ.

Да ли ће се ово питање наћи на заједничкој сједници, питали смо Савјет министара, међутим нема конкретног одговора.

"Јавност ће благовремено бити информисана о термину одржавања и дневном реду заједничке сједнице Савјета министара БиХ и Владе Републике Хрватске", одговорено је из Кабинета предсједавајуће Савјета министара.

Предсједавајућа Савјета министара БиХ је Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ, и неугодно питање о имовини треба да постави премијеру Хрватске Андреју Пленковићу из ХДЗ-а. У опозицији су скептични.

"Видим да ту не постоји никаква спремност са стране Хрватске да се рјешавају стара питања, али ни нова. Ту постоји један чудан однос да Република Српска излази у сусрет Хрватској око свих њених интереса, а да ту нема реципроцитета", каже посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић и указује да Хрватска отеже са повезивањем моста код Градишке, а ту је и проблем са намјером одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори. 

Питање имовине у Хрватској није ријешено ни након што је Република Српска Пељешки мост прогласила за свој национални интерес. Зато власници оправдано страхују да изостанак адекватне реакције води ка трајном губитку вриједне имовине.

(БН) Фото:Архив

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Бј

13.06.2023 20:11

Сада нека опет господин Додик повуче нацинални интерес и одрекне се тога, слично статусу Пелешког моста,,,, а од колеге из Мостара ће добити цинички осмјех за узврат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамдо

13.06.2023 23:58

Халалит ће то бег Додо као и Суторину 🤷🏻‍♂️

Name

Ре

14.06.2023 07:09

А ти погани би да завадиш србе и хрвате! Никад више нећеш гледати тај филм! Цркни!

Name

Ако ако

14.06.2023 08:07

Нека свако тражи своје!

Name

За Ре

14.06.2023 15:41

Само ти иди код Хрвата ако су ти мили и драги, али милијарде ће богами да плате!

Name

ре

13.06.2023 20:15

ПОтражује и хидроелектрану Плат код Дубровника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

13.06.2023 21:11

Силни хотели и одмаралишта у власништву БиХ су отети на Јадрану, само сарајевске велике компаније су прије рата имале безброј хотела и одмаралишта, апартмана, ресторана на Макарској ривијери, ТАС и ПРЕТИС из Вогосце су имали по Туцепима одмаралишта и ресторане, хотеле, све фино отето, захв.и будалама које воде ову земљу, да не спомињем ста је Србија све имала, хотел Авала у Туцепима отет, продат Херцеговци који га је студио и направио нови хотел, гдје су силне куце градјана БиХ и Србије, а Хрватска у БиХ није остала без ицега, код су купили пуно фирми у намјештеним приватизација а да данас друге монопол, нпр.сарајевски Енергопетрол и 76 бензинских пумпи у БиХ и пословна зграда у срцу Сарајева која вриједи десетине милиона, све то и висе су купили за 30 милиона, данас је то ИНА МОЛ-ЕНЕРГОПЕЗРОЛ групација која је лидер на трзисту и има монопол у трговини нафтних деривата, силне фабрике које су опустошили......ко је крив за то све?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ропе

13.06.2023 21:21

Ма добијете кесу вруцих кифли и доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коколо

13.06.2023 23:18

Криви су, прије свега, хрватски и српски националисти у Босни којима раде за интересе Хрватске и Србије умјесто за интересе своје земље.

Name

Директ

14.06.2023 08:51

Проблем је што не постоје интереси наше земље, већ свако вуче на своју страну. Ако је нешто битно за један народ, онда то је аутоматски небитно за друга два народа и то је видљиво на све 3 стране.

Name

Корослав

13.06.2023 21:25

Колико је било прошли год.од те трајно вредне имовине поготово хотела остале и постале свињци,кокошињици и девастиране рушевине .Од многи остало само гомила смећа и гола ледина,а ви причате о неким милијардама. Шта ту има да вреди милијарде.Нису чували своју имовину ,а да чувају ваше милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

13.06.2023 21:25

Испада да су ове "државе" постојале прије прве и друге Југославије ! У стварности, нису биле ни у шупку а сад као нешто дјеле !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оне су

14.06.2023 15:38

Вјестацки створене од Запада, измонтиране да преко њих одузму тетиторије и даље пљацкају...Миц по миц није то само у овом вијеку поцело.... Јадран па редом све.... Али прво се разбија на комаде па комадице....

Name

Обицан цовјек

13.06.2023 21:48

Хрвати су то растали са овим нашим криминалцима на властима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.06.2023 22:33

Ништа то бесплатно није.Ех кад би могли ти хотели да проговоре

Name

Радник

14.06.2023 06:54

Сви исли на море,нико у сумадију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

14.06.2023 07:10

Европа је настала на пљацки и ово сигурно неце бити врацено, посебно сто Додик и Цовиц стите хрватску политику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па и због пљацке

14.06.2023 12:34

Су се словрнци и хрвати отцјепили, осмисљено по директиви су правили и направили огроман дефицит као републике и тако увлацили све у економски колапс....

Name

Хрватска, Словенија

14.06.2023 14:46

Итд.. настале на пљацки Србије и БиХ. Хрвати а поготово словенци су страсни нерадници, преваранти у бивсој дрзави. Месетари бас идентицно као сто и "хегемон". Привреде БиХ и Србије су све њих" теглиле на својим ледјина" на устрб свих нас а њихов стандард је био изнад насега .... Србија је само "привидно висе због броја српског становниства "водила главну ријец али не и стварно а и корисно, тако исто је било и БиХ. Индустрија БиХ је бр. 1. у Југославији. Сто то нису монтирали у Словенији или Хрватској? И сто је било наси људи су радили. И сада им раде. И сада воле насе ресурсе и да глуматају надр. паметњаковице сефове итд. а у ствари су преваранти... То сто је изгеафјено тамо и сто су присвојили, па изградили гиганти наси, замислите колико су гиганти плацали за своје раднике да се одморе? Колико су зарадјивали!? Итд. итд... Засто су и данас Србија и БиХ најпозељније једна другој од свих других за сарадњу?! Зато сто би и ако не велики опет били "економски бум."

Name

Бтпцп

14.06.2023 10:54

Цууј БиХ има имовину... Па ја сам мислио да је то питање ријесено Дејтоном. А опет, одакле имовина БиХ која је старија од БиХ, ако је БиХ настала 1995, а прије тога постојале само амебе и Република Српска? Ето, на та питања покусава одговорити онај ноторни Миле Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.06.2023 14:00

Имамо ми двојицу које занима само лични интерес,зато се и не враћа ништа већ 30 година. Само Бошњаке занима ова држава али не могу они ништа сами вратити, тако да смо сви јако оштећени.

ОДГОВОРИТЕ