Potrebna obuka za lica koja bi procijenila rizike u školama

Bezbednost dece je najvažnija i želimo da imamo obuku za lica koja bi procenila faktor rizika u školama, rekao je danas direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost (INIS) Darko Trifunović, povodom prve nacionalne konferencije posvećene bezbednosti u školama.

Srbija 07.05.2023 | 11:34
Potrebna obuka za lica koja bi procijenila rizike u školama

"Naša želja je da zajedno sa Zavodom za unapređenje obrazovanja akreditujemo obuku za sertifikovana lica koja bi bila zadužena da prate rizike i sprovode određene mere kada je ugrožena bezbednost dece, jer je njihova bezbednost najvažnija", rekao je Trifunović.

On se osvrnuo i na dojave o bombama u školama, i ocenio da odavno postoji potreba za ljudima koji će u školama moći da procene bezbednosnu situaciju na licu mesta, jer su deca jedna od najugroženijih kategorija.

Predstavnik Društva direktora Republike Srbije Dejan Nedić je ocenio da je ovaj skup veoma značajan, jer je nasilje uzelo maha u školama.

"Moramo se boriti da sprečimo nasilje, i zato su ovakvi skupovi značajni", rekao je on i dodao kako je porodica vrlo značajna za obrazovanje dece, kao i deca od pandemije korona virusa nemaju razumevanja za svoje vršnjake jer nisu imali nastavu zajedno.

Nebojša Stojanović iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta izjavio je kako se nada da će, u saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, pokušati da unaprede već postojeće protokole za borbu protiv nasilja u školama.

"Želimo da podignemo svest svih zaposlenih na problem ne samo nasilja, već i vanrednih situacija, i nadamo se da će ovaj simpozijum iznedriti nova rešenja za bezbednosne izazove koji se tiču dece i škole kao institucije", rekao je Stojanović.

Predsednik Pododbora za nauku i visoko obrazovanje Narodne skupštine RS Jahja Ferhatović ocenio je simpozijum kao "važan iskorak u sagledavanju problema".

"Mora mnogo više da se povede računa o odgoju, i kada budemo više radili na pedagoškom odgajanju, tad će se i stopa bezbednosti povećati", rekao je Ferhatović i dodao kako je neophodna sveobuhvatna akcija da bi pokušali da vratimo škole na nivo na kojem su bile.

"Želimo da naše škole budu primer obrazovnih sistema u Evropi i celom svetu", zaključio je Ferhatović.

Rektor Univerziteta u Novom Pazaru Suad Bećirović je ocenio ovu konferenciju kao značajnu jer smo svedoci da je bezbednost u školama narušena.

"Moramo raditi na vaspitanju sa jedne strane, a sa druge moramo ukazati na izazove sa kojim se naše društvo suočava kao što je upotreba narkotika u školama", ocenio je Bećirović.

Prvi nacionalni simpozijum o vanrednim situacijama i nasilju u školama održava se u prostorijama Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, a konferecija je akreditovana od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Eto

07.05.2023 09:51

ssd prilike za silne nezb(vez)ednjake silne bezbednosne institute, ministre, doktore nauka bezbjednosti da osmisle nešto pametno??Sad ih baš gledamo!? Hoće li biti bojevi ili opet ćorak.

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

07.05.2023 13:39

КО ЈЕ УБИО НИКОЛУ, ДАВИДА, КРУНИЋА,,,, КО ЈЕ УБИЈАО И ДАЉЕ ЋЕ УБИЈАТИ, КО ЈЕ КРАО И ДАЉЕ ЋЕ КРАСТИ, КО ЈЕ КУПОВАО ДИПЛОМЕ И ДАЉЕ ЋЕ КУПОВАТИ,,,, ВЛАСТ, ВЛАСТ, ВЛАСТ!!!

Name

Marko Bl

07.05.2023 09:51

A ta lica koja su potrebna iz koje partije trebaju biti da se na vrijeme prešaltamo..

ODGOVORITE
Name

Eto imanjače prilike

07.05.2023 10:05

da se dokažeš i zaradiš platu!!

ODGOVORITE
Name

E

07.05.2023 10:13

Sad ce vlast formirat agenciju, ili institut,a mozda cak i ministarstvo..zaposliti svoje vojnike,a za direktora postavit neku konobaricu!

ODGOVORITE
Name

РЕ

07.05.2023 12:25

УЖАС ЈЕ ОД ВАС.

Name

Bole

07.05.2023 10:21

Idi bre americka sotono.STA SI REKAO PAMETNO U ZADNJI 10 GODINA.Ne pripadam vladajucoj stranci borac RS od 1 do zadnjeg dana.

ODGOVORITE
Name

Nije americka

07.05.2023 12:41

Nego zlih sila ni gradjani amerike nisu postedjeni odavno.... Ljubi se haos da sotona vlada i zlostavlha covjecanstvo....

Name

Vlašću obespravljeni građanin

07.05.2023 10:27

Samo uzalud gubimo vrijeme razmatrajući kako i šta dalje. Djeca su oteta roditeljima i porodici,a što je naj tužnije i što je razlog stanja u koje smo zapali jeste činjenica da smo postali robovi zadovoljavanja materijalnih potreba,duhovni smo slijepci jer nećemo da priznamo da nam duše vape za "hranom", a put do duhovne ili duševne hrane je povratak našoj crkvi. Sav naš život mora počivati na temeljima vjere i Svetosavlja.Ukoliko to ne shvatimo,teško ćemo naći izlaz iz ovog zla u koje smo zapali.Sve druge institucije su ništa u poređenju sa crkvom.U crkvama već postoje utvrđena pravila,samo trba htjeti uzeti ono što se tamo nudi,a mi bi sad neke nove institucije i organizacije i policajce i pedagoge i psihologe.......da,trebamo opet nova radna mjesta,nova izdvajanja,plaćanja....... Na kraju ništa.

ODGOVORITE
Name

Re

07.05.2023 12:19

Ali zato vrtimo hljebove po slavama gdje istovremeno dogovaramo muljaze i tendere i ostale aktivnosti.

Name

Maki72

07.05.2023 11:21

Bas me cudi da nisi rekao da rusi stoje iza ova dva masakra i da je to sve posljedica ruskog uticaja?

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.05.2023 11:38

Ето хонорара за овог НАТО плаћеника. Коначно ће прекинути агитовати и навијати за САД и Украјину и почеће радити свој посао.

ODGOVORITE
Name

Devijant

07.05.2023 11:51

Ako hoćemo da spriječimo buduće tragedije najbolje je analizirati onu koja se već desila i vidjeti kako se ona mogla spriječiti.Vlada Srbije je napravila odličan posao kada su u pitanju izmjene zakona o posjedovanju oružja i kažnjavanju nelegalnog posjedovanja oružja ali po meni ostala je jedna stvar da se uradi i dok ona ne bude urađena ove mjere neće biti kompletne!To je izmjena krivičnog zakona.Ne znam da li druge države imaju slične tačke zakona po kojima osobe koje nisu napunile određen broj godina ne mogu biti krivično kažnjavane.Ovo je izuzetno glupa i opasna tačka zakona koja vjerovatno ima korijene iz bivše države i nju ne treba mijenjati nego je potpuno ukinuti.Koliko je ta tačka zakona opasna i glupa govori ovaj nesrećni događaj u kojem je balavac od 13 godina našlo rupu u zakonu i počinilo ovaj zločin.Balavac ništa od toga ne bi uradio da je znao da će krivično odgovarati, dijeca bi bila živa.

ODGOVORITE
Name

Po sirini

07.05.2023 12:38

I dubini. Onda ce biti jasno i preduzeti mjere kako se zastititi od sotone i njegove agende.

Name

On je samo

07.05.2023 12:46

Iskotisten od nekoga, pomno prate istrazuju i proberu inteligentno i nezasticeno i sotone vrbuju i iskoriste za postizanje "visih" ciljeva..... Zrtve se ne broje..... Na zalost!

Name

Bassviol

07.05.2023 12:01

Svaka budala vatila se mikrofona

ODGOVORITE
Name

Bosanac

07.05.2023 12:32

Mijenjate društvo iz temelja.U SAD-u postoji smrtna kazna i svi potrbni zakoni,pa se ništa nije promijenilo na bolje.

ODGOVORITE
Name

Devijant

07.05.2023 14:32

Društvo se neće promjeniti zato što je za to potrebno da svako krene od sebe.Čak i da se promjeni to neće riješiti situaciju jer na milion ljudi dođe jedan ovakav. Zato je potrebno imati dobre zakone i sprovoditi ih pravilno prema svima.