"Narod Kozare stradao jer je vjerovao krvnicima"

Narod Kozare išao je poslušno u smrt, kao ovce na klanje, slušajući naredbe ustaša i Nijemaca. Nisu ništa sumnjali, vjerovali su krvnicima i zato su tako masovno i krvavo stradali.

Republika Srpska 23.04.2023 | 10:44
"Narod Kozare stradao jer je vjerovao krvnicima"

Ispričao je ovo za “Glas Srpske” Veljko Savić (91) iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške, koji je kao desetogodišnjak svjedočio i na sopstvenoj koži osjetio pakao zbjega i ustaških logora.

- Nijemci su bacali letke iz aviona, ja sam bio već naučio ćirilicu i latinicu pa sam znao čitati. Pisalo je da se narod skupi u grupe, dok ne prođe ofanziva. Kozarčani su vjerovali u ono što je pisalo u tim lecima. Ko nije poslušao, ko je ostao u svom selu, preživio je - ispričao je Veljko. On je sa majkom, braćom, sestrama, rodbinom i komšijama iz rodnog Miloševa Brda podno Kozare najprije bio potjeran u logore Stara Gradiška i Jasenovac.

- Kad su počeli transporti 1942. godine imao sam 10 godina, bio sam završio dva razreda osnovne škole i pošao u treći, ali zbog rata škole više nije bilo. Kad smo prešli Savu, u Staroj Gradiški, sve je bilo drugačije, voda, vazduh, lišće, sunce, narod... - rekao je Veljko. 

Kazao je da su se u Staroj Gradišci najviše napatile žene s djecom. Kako je rekao, tad je njegova porodica imala sreću da nisu mogli ući u krug logora, koliko je naroda bilo pa su ih potjerali u Mlaku.

- To su bile užasne muke. Od Stare Gradiške, do Mlake i Jablanca, žene idu sa djecom, u prašini, vrućini... Gone ih ustaše 15-20 kilometara, nema vode, stajanja... To je bio jul 1942. godine. Svaka žena, jedno dijete nosi, drugo vodi za ruku, treće je drži za suknju i tako idu, posrću. To šta su te žene doživjele, to je strašnije od svakog zla - prisjetio se Savić.

Ispričao je kako su majka, on i braća bili povezli kola, u koja su ubacili nešto namirnica i žita od kuće, zahvaljujući čemu su preživjeli glad u Mlaki.

- Dosta hrane smo podijelili rodbini i komšijama, kojima je sve ostalo u Staroj Gradiški. Moja majka je davala, to se nekad po seoski zvalo “lima”, od kile, babi i ujnama po kilu pšenice i kukuruza ili brašna. Poslije nekoliko dana samo po pola kile. Kad su oni otišli ja kažem: “Pa ti počela davati po mali lončić”, a ona odgovara: “Dobro je da bude i to” - kazao je Savić.

U Mlaki su ih razdvojili. Veće dječake i mladiće ustaše su na prevaru odvele pričom da idu na zanat.

- To je bila prevara u Mlaki i Jablancu za mladiće koji su poslušali. Oni su u 95 odsto slučajeva skončali život. Moj stariji brat ih je bio poslušao pa je otišao kod crkve. Ja sam se bio ukrao od mame i njega izvukao - rekao je Savić.

Dodao je da su se neke djevojke iz tog transporta bile lijepo obukle, jer su im ustaše rekle da će ići na posao.

- Obukle su posljednje najljepše ruho, koje su imale. A “zlatonja”, tako smo mi zvali ustaške oficire, pokaže na curu i odmah je dvojica ščepaju i povuku. Mati njena, jadna, leti, viče za njom, Roso, Milice, Zoro... Onda ustaša udari čizmom u stomak tu majku, koja zove kćerku, ona se skvrči i padne u prašinu, a djevojku odvedu. Tako su izdvajali te cure, onda su se iživljavali nad njima, silovali ih, mučili i na kraju sve ubili - ispričao je Savić.

U Mlaki su opet odvojili žene i djecu i poslali u Košutarice.

- To je kao bilo odvojeno za rad. Te žene i djecu, među kojima sam bio i ja, spasila je njemačka komanda koja nije dala ustašama da nas pobiju u Košutarici. Sjećam se njemačkog džipa koji je prošao kraj nas. Neke Desančića žene su rekle tad za Nijemce: “Evo naše braće” - rekao je Savić.

Onda su ih jedne noći izbrojali u grupe po 70 ljudi i potrpali u vagone.

- Tu smo bili brat i ja. Vozili su nas bez vode i hrane. Tu u vagonu umrla je neka Draginja i jedno dijete. Nas je onda iskipalo u Slavonskoj Požegi - ispričao je Veljko. Dodao je da je majka ostala u Košutarici sa četvoro djece.

- Među njima su bili Desa i Trivo. Trivu još tražimo, a Desa je bila poslata u logor u Sisku. Poslije je majka našla, poluživu, mršavu i prekrivenu krastama - rekao je Savić.

Ispričao je da je u Slavoniji bio oko dva mjeseca, a nakon toga su ga uzeli kod sebe Srbi Stanko i Anđa Vlaisavljević iz obližnjeg sela, koji su ga pazili i kod njih se oporavio. Dodao je da je u toj opštoj nevolji i nesreći ipak imao mnogo sreće, koja mnoge nije pratila.

- Na ulazu u Košutaricu, jedna Hrvatica je iznenada otvorila kapiju i iz korpe mi dala krastavac i jabuku. Krastavac sam dao bratu Radi i sestri Rosi, a pola jabuke mi otela neka žena - ispričao je Veljko.

U povratku kući došli su u Čatrnju kod Gradiške pa su preko okolnih brda došli u svoje selo. Kuća je bila opljačkana, ali nije bila skroz izgorjela. Rat nisu preživjela dva brata i otac.

- Nas djece je bilo desetoro. Mati se bila porodila pred zbjeg i to najmlađe dijete umrlo je kao beba negdje u Slavoniji. Otac je ubijen kao partizan. Izvučen je iz grupe od 2.000 partizana 1942. i ubijen. To ga je izvukla srpska ruka, izdajstvo je bilo - kazao je Savić.

“Prisloni te uz hrast i ubije”

Veljko Savić ispričao je da su ustaška zvjerstva i iživljavanje nad golorukim narodom nešto što normalnom čovjeku ne može biti shvatljivo.

- Od ustaša humaniji su bili čak i konji. Kad smo putovali od Mlake do Jasenovca, ustaša ide na konju, njega tuče korbačom. Konj prvim nogama uvijek bira između glave i ramena, da ne povrijedi čovjeka. A ustaša ne pazi, ima šljem i korbač i obilazi transport. Kad smo krenuli iz Mlake pročitao nam jedan oficir: “Ko bude pet metara sišao s puta, biće na mjestu streljan”. Ja nisam znao šta to znači pa sam pitao neku ženu, a ona mi reče: “Prisloni te uz onaj hrast i ubije te iz puške”. Tad sam saznao značenje te riječi - ispričao je Savić.

(Glas Srpske) Foto: S. Đuričić

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Goran

23.04.2023 09:03

Zlo

ODGOVORITE
Name

Miroslav

23.04.2023 13:11

Bas zlo, koje nam se ponovilo i u zadnjem ratu. Slucajno sam pre nekoliko godina upoznao Ljeposavu Dosen, zivi u Prijedoru, cinimi se da je adresa Ul.25 maj, bila je mala devojcica kad je odvedena za porodicom u Jasenovac, ima tetoviran logoraski broj na ruci.Slusao sam njenu pricu, prica pakla. O njoj sam poslao info. timu Lordana Zafranovica, jer se on sprema snimati film o Jasenovcu. Rekla mi je da sa njom, od rata do danas niko nikad nije razgovarao. Zivi je svedok, ima sta za ispricati, mentalno potpuno stabilna. Bilo bi lepo da nasi istoricari zapisu njenu svedocenje.

Name

Isto

23.04.2023 09:22

Sve je isto

ODGOVORITE
Name

I znamo

23.04.2023 09:28

Jako dobro, uvijek ce isto i biti.... Do nekada....

Name

"Hrvati"

23.04.2023 09:26

Su projekat protiv srba za destabilizaciju ovih prostora. I nisu jedini takav na planeti...

ODGOVORITE
Name

Kosta

23.04.2023 09:26

Da su Srbi bili pametniji pa sa Nijemcima napravili savez pa obezbijedilo zastitu svog naroda. Ali potpirio je Staljin Srbiju.. I to i danas cini a glupi Srbin kao ne zna da su ga Rusi izdali u zadnjem ratu. Izdali i prodali. Dali Kosovo za Krim. I to je cinjenica. Neka g Zaharova prica price djeci.. I sad bi Rusija kao majka da vraca Kosovo tako da Srbija opet ratuje a Rusi ce slati oruzje. Da brani Srbe kao Amerika Ukrajinu. Staljin i Hitler su dogovorili drugi svjetski rat. Da podijele Poljsku. U tom ratu se desio Jasenovac. Hvala Rusiju i odabi od mene Srbina sto dalje. Rusija je isto odgovorna za drugi svjetski rat. To si cinjenice. Istina. Zar nije Rusija navalila na Poljsku kad su i Nijemci zaizimali.. Eeeej ko je tu lud.. Staljin i Hitler su oba krivci, podjednako. Zrtva si bili Srbi.. To se nas tice

ODGOVORITE
Name

Realista

23.04.2023 09:51

Nije tačno! Staljin nema veze sa rim niti Rusi jer nisu postojali tad, Staljinu Gruzijac vladao Sovjetima. Srbi su prevareni od velike britanije (namjerno malim slovom). Ante Pavelić je čitavo vrijeme rata bio u kontaktu sa britanskim agentima. Kraljevina Jugoslavija je potpisala rat o ne napadaju a jedini uslov je bio d se ne mobiliše vojska. Britanski agenti su digli narod pod parolom "bolje grob nego rob" a Hitleru su potdurili informaciju da se Jugoslavija naoružava. Sve je ovo dokazano samo se mora pročitati.

Name

RE Kosta

23.04.2023 09:54

Nacisti su iz rasne ideologije bili protiv svih slovena, tako da tu nije bilo pregovora, slovenima je bilo namjenjeno istrebljenje kao i jevrejima i romima

Name

Re Kosta

23.04.2023 10:12

A mi kao inače opet hoćemo totalitarni režim. Ovo je isto djelo totalitarnog režima, nacisti, Staljin, Mao, crveni Kmeri, Haile, Bokasa, Putin, sve bolji od boljega.

Name

Cedo

23.04.2023 10:15

Moj Kosta veze ti nemaš. Pobunu 27 marta organizovala je Englesko.To je opšte poznato. očito da mrziš Rusiju pa tako lupas. Pročitaj nešto nikad nije kasno da se čovek obrazuje

Name

He He

23.04.2023 11:55

Ne valjajte gluposti, Tito je bio Britanski špijun, ali pravi , ne kao ovi danas "Miletovi Britanski špijuni"! Tito je bio polupismen čovjek, dobro je glumio komunistu-socijalistu i šta već, ali posao je odradio besprekorno, to smo osjetili na svojoj koži od 1991-1995. i 1999. ! Na ovim prostorima sovjeti nisu imali ama baš nikakvog uticaja , zemlja je bila ko fol socijalistička a svi krediti su dolazili sa zapada ! "Realista" je u pravu!

Name

Re

23.04.2023 12:34

Koliko mitomanije nevjerojatno.

Name

Zoki

23.04.2023 09:40

Jadan narod… Svaki rat isto se ponavlja. Samo se strane zamijene. Narode cuvajte mir..

ODGOVORITE
Name

Re Kosta

23.04.2023 10:38

Niti si ti Kosta niti se tako zoves vec si jedan obican mrzitelj Srba kao i pravoslavlja! Ti si jedan od onih iz Federacije kome smeta REPUBLIKA SRPSKA!

Name

Užas veliki

23.04.2023 09:44

Svi totalitarni režimi su isti. Dal' ovi nacistički, dal' boljševistički, gulaci &co, dal' crveni Kmeri, Mao, Bokasa, idi Amin, Havre, hailu, ili Putin.

ODGOVORITE
Name

mile

23.04.2023 09:45

Srbi stradaju jer ih ne predvode najsposobniji . tako je i danas. Za to su odgovorni gradjani jer vecina ne bira najsposobnije .

ODGOVORITE
Name

Tatar

23.04.2023 10:52

Dobro stari ajde nek je sve to tako i bilo.A šta je s današnjicom zar živi danas nisu preci .Gde su ta vaša ogromna iskustva koja ste trebali predmeti upravo na današnje generacije pa da im se ne dešava ovo što ih prati već 30 godina.Ili ni vi niste dosledno uradili zadatak ili ste ko i ovi danas upitali prst u drugoga misleći da time skidate odgovornost sa sebe ili ste se u onom sistemu sepurili okolo misleći da je stanje vecno .

Name

Mi Srbi

23.04.2023 10:57

Nećemo da biramo, mi hoćemo diktaturu, Rusi isto, oni se nametnu i hvale diktaturu a osuđuju biranje, demokratije.

Name

D

23.04.2023 10:36

Vrlo slično je bilo i bilo i u ovom ratu,vuk dlaku mijenja ali ćud nikada.Ne smijemo nikada zaboraviti ta zvjerstsva koja su počinjena nad našim narodom.

ODGOVORITE
Name

Idealno

23.04.2023 10:57

E moj đede... Pa i danas je sve isto, vi danas vjerujete Milanoviću i hrvatima, do te mjere da su vam oni nacionalni interes, on danas vlada sa vama... I danas na izborima birate nesrbe...

ODGOVORITE
Name

Hrnjica

23.04.2023 13:28

Isto kao što je i bošnjački narod diljem BiH vjerovao svojim komšijama pa im još uvijek pronalaze i sahranjuju zemne ostatke.

ODGOVORITE
Name

"

23.04.2023 16:23

ZLO. TREBA PAZITI. DA SE NIGDJE I NIKADA NE PONOVI. NEŠTO SLIČNO, KAI. NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA.

ODGOVORITE
Name

Zalisno

23.04.2023 19:07

Pitanje je veliko koliko i nasem entitetu ima iskreni, mozda nam se i danas radi o glavama

Name

Republika

23.04.2023 18:30

Kakva je uloga otadjbinskog pokreta na Kozari

ODGOVORITE
Name

Fakat

24.04.2023 13:14

Bošnjački narod je vjerovao Srbima,pa Srbi napraviše takve zločine i genocid kojeg bi se i Adolf Hitler stidio

ODGOVORITE
Name

Sale

25.04.2023 00:37

Jeli ovo istina ljudi moji? https://www.rtvbn.com/3971295/dodik-cetnici-su-gurali-narod-pod-noz-ustasama

ODGOVORITE