"Народ Козаре страдао јер је вјеровао крвницима"

Народ Козаре ишао је послушно у смрт, као овце на клање, слушајући наредбе усташа и Нијемаца. Нису ништа сумњали, вјеровали су крвницима и зато су тако масовно и крваво страдали.

Република Српска 23.04.2023 | 10:44
"Народ Козаре страдао јер је вјеровао крвницима"

Испричао је ово за “Глас Српске” Вељко Савић (91) из Горњих Подградаца код Градишке, који је као десетогодишњак свједочио и на сопственој кожи осјетио пакао збјега и усташких логора.

- Нијемци су бацали летке из авиона, ја сам био већ научио ћирилицу и латиницу па сам знао читати. Писало је да се народ скупи у групе, док не прође офанзива. Козарчани су вјеровали у оно што је писало у тим лецима. Ко није послушао, ко је остао у свом селу, преживио је - испричао је Вељко. Он је са мајком, браћом, сестрама, родбином и комшијама из родног Милошева Брда подно Козаре најприје био потјеран у логоре Стара Градишка и Јасеновац.

- Кад су почели транспорти 1942. године имао сам 10 година, био сам завршио два разреда основне школе и пошао у трећи, али због рата школе више није било. Кад смо прешли Саву, у Старој Градишки, све је било другачије, вода, ваздух, лишће, сунце, народ... - рекао је Вељко. 

Казао је да су се у Старој Градишци највише напатиле жене с дјецом. Како је рекао, тад је његова породица имала срећу да нису могли ући у круг логора, колико је народа било па су их потјерали у Млаку.

- То су биле ужасне муке. Од Старе Градишке, до Млаке и Јабланца, жене иду са дјецом, у прашини, врућини... Гоне их усташе 15-20 километара, нема воде, стајања... То је био јул 1942. године. Свака жена, једно дијете носи, друго води за руку, треће је држи за сукњу и тако иду, посрћу. То шта су те жене доживјеле, то је страшније од сваког зла - присјетио се Савић.

Испричао је како су мајка, он и браћа били повезли кола, у која су убацили нешто намирница и жита од куће, захваљујући чему су преживјели глад у Млаки.

- Доста хране смо подијелили родбини и комшијама, којима је све остало у Старој Градишки. Моја мајка је давала, то се некад по сеоски звало “лима”, од киле, баби и ујнама по килу пшенице и кукуруза или брашна. Послије неколико дана само по пола киле. Кад су они отишли ја кажем: “Па ти почела давати по мали лончић”, а она одговара: “Добро је да буде и то” - казао је Савић.

У Млаки су их раздвојили. Веће дјечаке и младиће усташе су на превару одвеле причом да иду на занат.

- То је била превара у Млаки и Јабланцу за младиће који су послушали. Они су у 95 одсто случајева скончали живот. Мој старији брат их је био послушао па је отишао код цркве. Ја сам се био украо од маме и њега извукао - рекао је Савић.

Додао је да су се неке дјевојке из тог транспорта биле лијепо обукле, јер су им усташе рекле да ће ићи на посао.

- Обукле су посљедње најљепше рухо, које су имале. А “златоња”, тако смо ми звали усташке официре, покаже на цуру и одмах је двојица шчепају и повуку. Мати њена, јадна, лети, виче за њом, Росо, Милице, Зоро... Онда усташа удари чизмом у стомак ту мајку, која зове кћерку, она се скврчи и падне у прашину, а дјевојку одведу. Тако су издвајали те цуре, онда су се иживљавали над њима, силовали их, мучили и на крају све убили - испричао је Савић.

У Млаки су опет одвојили жене и дјецу и послали у Кошутарице.

- То је као било одвојено за рад. Те жене и дјецу, међу којима сам био и ја, спасила је њемачка команда која није дала усташама да нас побију у Кошутарици. Сјећам се њемачког џипа који је прошао крај нас. Неке Десанчића жене су рекле тад за Нијемце: “Ево наше браће” - рекао је Савић.

Онда су их једне ноћи избројали у групе по 70 људи и потрпали у вагоне.

- Ту смо били брат и ја. Возили су нас без воде и хране. Ту у вагону умрла је нека Драгиња и једно дијете. Нас је онда искипало у Славонској Пожеги - испричао је Вељко. Додао је да је мајка остала у Кошутарици са четворо дјеце.

- Међу њима су били Деса и Триво. Триву још тражимо, а Деса је била послата у логор у Сиску. Послије је мајка нашла, полуживу, мршаву и прекривену крастама - рекао је Савић.

Испричао је да је у Славонији био око два мјесеца, а након тога су га узели код себе Срби Станко и Анђа Влаисављевић из оближњег села, који су га пазили и код њих се опоравио. Додао је да је у тој општој невољи и несрећи ипак имао много среће, која многе није пратила.

- На улазу у Кошутарицу, једна Хрватица је изненада отворила капију и из корпе ми дала краставац и јабуку. Краставац сам дао брату Ради и сестри Роси, а пола јабуке ми отела нека жена - испричао је Вељко.

У повратку кући дошли су у Чатрњу код Градишке па су преко околних брда дошли у своје село. Кућа је била опљачкана, али није била скроз изгорјела. Рат нису преживјела два брата и отац.

- Нас дјеце је било десеторо. Мати се била породила пред збјег и то најмлађе дијете умрло је као беба негдје у Славонији. Отац је убијен као партизан. Извучен је из групе од 2.000 партизана 1942. и убијен. То га је извукла српска рука, издајство је било - казао је Савић.

“Прислони те уз храст и убије”

Вељко Савић испричао је да су усташка звјерства и иживљавање над голоруким народом нешто што нормалном човјеку не може бити схватљиво.

- Од усташа хуманији су били чак и коњи. Кад смо путовали од Млаке до Јасеновца, усташа иде на коњу, њега туче корбачом. Коњ првим ногама увијек бира између главе и рамена, да не повриједи човјека. А усташа не пази, има шљем и корбач и обилази транспорт. Кад смо кренули из Млаке прочитао нам један официр: “Ко буде пет метара сишао с пута, биће на мјесту стрељан”. Ја нисам знао шта то значи па сам питао неку жену, а она ми рече: “Прислони те уз онај храст и убије те из пушке”. Тад сам сазнао значење те ријечи - испричао је Савић.

(Глас Српске) Фото: С. Ђуричић

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Горан

23.04.2023 09:03

Зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.04.2023 13:11

Бас зло, које нам се поновило и у задњем рату. Слуцајно сам пре неколико година упознао Љепосаву Досен, зиви у Приједору, циними се да је адреса Ул.25 мај, била је мала девојцица кад је одведена за породицом у Јасеновац, има тетовиран логораски број на руци.Слусао сам њену прицу, прица пакла. О њој сам послао инфо. тиму Лордана Зафрановица, јер се он спрема снимати филм о Јасеновцу. Рекла ми је да са њом, од рата до данас нико никад није разговарао. Зиви је сведок, има ста за исприцати, ментално потпуно стабилна. Било би лепо да наси историцари запису њену сведоцење.

Name

Исто

23.04.2023 09:22

Све је исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

И знамо

23.04.2023 09:28

Јако добро, увијек це исто и бити.... До некада....

Name

"Хрвати"

23.04.2023 09:26

Су пројекат против срба за дестабилизацију ових простора. И нису једини такав на планети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

23.04.2023 09:26

Да су Срби били паметнији па са Нијемцима направили савез па обезбиједило заститу свог народа. Али потпирио је Стаљин Србију.. И то и данас цини а глупи Србин као не зна да су га Руси издали у задњем рату. Издали и продали. Дали Косово за Крим. И то је цињеница. Нека г Захарова прица прице дјеци.. И сад би Русија као мајка да враца Косово тако да Србија опет ратује а Руси це слати орузје. Да брани Србе као Америка Украјину. Стаљин и Хитлер су договорили други свјетски рат. Да подијеле Пољску. У том рату се десио Јасеновац. Хвала Русију и одаби од мене Србина сто даље. Русија је исто одговорна за други свјетски рат. То си цињенице. Истина. Зар није Русија навалила на Пољску кад су и Нијемци заизимали.. Ееееј ко је ту луд.. Стаљин и Хитлер су оба кривци, подједнако. Зртва си били Срби.. То се нас тице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

23.04.2023 09:51

Није тачно! Стаљин нема везе са рим нити Руси јер нису постојали тад, Стаљину Грузијац владао Совјетима. Срби су преварени од велике британије (намјерно малим словом). Анте Павелић је читаво вријеме рата био у контакту са британским агентима. Краљевина Југославија је потписала рат о не нападају а једини услов је био д се не мобилише војска. Британски агенти су дигли народ под паролом "боље гроб него роб" а Хитлеру су потдурили информацију да се Југославија наоружава. Све је ово доказано само се мора прочитати.

Name

РЕ Коста

23.04.2023 09:54

Нацисти су из расне идеологије били против свих словена, тако да ту није било преговора, словенима је било намјењено истребљење као и јеврејима и ромима

Name

Ре Коста

23.04.2023 10:12

А ми као иначе опет хоћемо тоталитарни режим. Ово је исто дјело тоталитарног режима, нацисти, Стаљин, Мао, црвени Кмери, Хаиле, Бокаса, Путин, све бољи од бољега.

Name

Цедо

23.04.2023 10:15

Мој Коста везе ти немаш. Побуну 27 марта организовала је Енглеско.То је опште познато. очито да мрзиш Русију па тако лупас. Прочитај нешто никад није касно да се човек образује

Name

Хе Хе

23.04.2023 11:55

Не ваљајте глупости, Тито је био Британски шпијун, али прави , не као ови данас "Милетови Британски шпијуни"! Тито је био полуписмен човјек, добро је глумио комунисту-социјалисту и шта већ, али посао је одрадио беспрекорно, то смо осјетили на својој кожи од 1991-1995. и 1999. ! На овим просторима совјети нису имали ама баш никаквог утицаја , земља је била ко фол социјалистичка а сви кредити су долазили са запада ! "Реалиста" је у праву!

Name

Ре

23.04.2023 12:34

Колико митоманије невјеројатно.

Name

Зоки

23.04.2023 09:40

Јадан народ… Сваки рат исто се понавља. Само се стране замијене. Народе цувајте мир..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Коста

23.04.2023 10:38

Нити си ти Коста нити се тако зовес вец си један обицан мрзитељ Срба као и православља! Ти си један од оних из Федерације коме смета РЕПУБЛИКА СРПСКА!

Name

Ужас велики

23.04.2023 09:44

Сви тоталитарни режими су исти. Дал' ови нацистички, дал' бољшевистички, гулаци &цо, дал' црвени Кмери, Мао, Бокаса, иди Амин, Хавре, хаилу, или Путин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

23.04.2023 09:45

Срби страдају јер их не предводе најспособнији . тако је и данас. За то су одговорни градјани јер вецина не бира најспособније .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.04.2023 10:52

Добро стари ајде нек је све то тако и било.А шта је с данашњицом зар живи данас нису преци .Где су та ваша огромна искуства која сте требали предмети управо на данашње генерације па да им се не дешава ово што их прати већ 30 година.Или ни ви нисте доследно урадили задатак или сте ко и ови данас упитали прст у другога мислећи да тиме скидате одговорност са себе или сте се у оном систему сепурили около мислећи да је стање вецно .

Name

Ми Срби

23.04.2023 10:57

Нећемо да бирамо, ми хоћемо диктатуру, Руси исто, они се наметну и хвале диктатуру а осуђују бирање, демократије.

Name

Д

23.04.2023 10:36

Врло слично је било и било и у овом рату,вук длаку мијења али ћуд никада.Не смијемо никада заборавити та звјерстсва која су почињена над нашим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

23.04.2023 10:57

Е мој ђеде... Па и данас је све исто, ви данас вјерујете Милановићу и хрватима, до те мјере да су вам они национални интерес, он данас влада са вама... И данас на изборима бирате несрбе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрњица

23.04.2023 13:28

Исто као што је и бошњачки народ диљем БиХ вјеровао својим комшијама па им још увијек проналазе и сахрањују земне остатке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

23.04.2023 16:23

ЗЛО. ТРЕБА ПАЗИТИ. ДА СЕ НИГДЈЕ И НИКАДА НЕ ПОНОВИ. НЕШТО СЛИЧНО, КАИ. НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залисно

23.04.2023 19:07

Питање је велико колико и насем ентитету има искрени, мозда нам се и данас ради о главама

Name

Република

23.04.2023 18:30

Каква је улога отадјбинског покрета на Козари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факат

24.04.2023 13:14

Бошњачки народ је вјеровао Србима,па Срби направише такве злочине и геноцид којег би се и Адолф Хитлер стидио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

25.04.2023 00:37

Јели ово истина људи моји? хттпс://www.ртвбн.цом/3971295/додик-цетници-су-гурали-народ-под-ноз-устасама

ОДГОВОРИТЕ