Borci još čekaju odgovore podjeli odlikovanja HVO-u

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) poslala je na više adresa nadležnih u Srpskoj dopise kojim traže informacije u vezi sa dolaskom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu i uručenjem odlikovanja 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), s tim što odgovore još nisu dobili.

Republika Srpska 23.04.2023 | 10:36
Borci još čekaju odgovore podjeli odlikovanja HVO-u

Iz BORS-a je za "Nezavisne novine" potvrđeno da ne odustaju od zaključaka donesenih na sjednici Predsjedništva BORS-a u Derventi od 6. aprila.

"Dodjelu odlikovanja 103. brigadi HVO-a u Derventi najoštrije osuđujemo i ocjenjujemo kao drskost i tešku provokaciju. Podsjećamo da su pripadnici ove brigade počinili teške zločine nad Srbima u Posavini, a posebno u Derventi, i da su u njenom sastavu bila lica koja su pravosnažno osuđena za svirepa ubistva i mučenja", stoji u tim zaključcima.

Borci su tada pozvali institucije čija nadležnost je dogovaranje posjeta stranih državnika i utvrđivanje protokola da njih i cijelu javnost obavijeste o eventualnim propustima prilikom procedure utvrđivanja protokola.

"Ako je dodjela odlikovanja bila planirana, zahtijevamo odgovornost onih koji su to odobrili, a ako nije, zahtijevamo da javno saopšte da je predsjednik Hrvatske odstupio od utvrđenog protokola. Takođe, tražimo da u budućnosti Boračkoj organizaciji na vrijeme budu dostavljene informacije o najavi ovakvih ili sličnih događaja", stoji u zaključcima Predsjedništva BORS-a.

Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS-a, rekao je u petak za "Nezavisne novine" da su uputili dopise svim institucijama sa svojim zaključcima.

"Uputili smo dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova, Odboru za bezbjednost Narodne skupštine, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, ministru, tražeći odgovor šta se desilo u tom lancu", rekao nam je Rogić i potvrdio da odgovore još čekaju.

Stigao im je, dodaje, odgovor jedino od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je o svemu dao svoj komentar, a sa kojim su održali sastanak. Rogić je naglasio da je stav boraca i BORS-a da je Milanović za njih nepoželjna osoba u Republici Srpskoj, što su ponovili i na sastanku kod Dodika.

Podsjetimo, nakon sastanka delegacije BORS-a i Dodika, iz Kabineta predsjednika Srpske su saopštili da je delegacija BORS-a usmeno upoznala predsjednika Republike sa svojim zaključcima u vezi sa posjetom Zorana Milanovića Derventi, kojima je definisano da je predsjednik Hrvatske za Boračku organizaciju persona non grata na području Republike Srpske i da BORS traži od republičkih institucija da se čin dodjele odlikovanja pripadnicima 103. brigade HVO-a najoštrije osudi.

Podsjećamo, Milanovićev postupak u Derventi izazvao je ogorčenje političkog vrha Srpske i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Reakcije se ne stišavaju, pa je tako  Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS, u petak izjavio da je Klub poslanika PDP-a krenuo u realizaciju zaključaka Predsjedništva PDP-a o tome da se uputi inicijativa prema NS RS za usvajanje rezolucije kojom bi Milanović bio proglašen nepoželjnim u Republici Srpskoj, kao i obavezujuće preporuke prema članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da se ova tačka stavi na dnevni red Predsjedništva.

On je ovaj prijedlog uputio prema svim šefovima klubova, šefovima poslaničkih grupa i nezavisnim poslanicima koji participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(Nezavisne) Foto: BN

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Ccc

23.04.2023 08:46

Od koga???? Ma to je završena priča, Uradjeno je šta je trebalo uraditi i ajmo dalje .... Još jedna vješta manipulacija starog demagoga Burle i njegove svite..... A narod i dalje kao ovce samo bleji.....

ODGOVORITE
Name

Bleeeee

24.04.2023 04:41

Bleeee, bleeee, bleeee, bleeee.... Dozvoljeno mu da dođe, koje poniženje

Name

A

23.04.2023 08:48

Ili se pravite ili ste baš ...?

ODGOVORITE
Name

Oni

23.04.2023 09:25

Samo cekaju...

Name

Miloš

23.04.2023 14:25

Ne,oni se neprave,.....jer istom već 20 godina veruju i glasaju za njega,a on ih vesla li vesla.

Name

Sejttan

23.04.2023 09:12

Adresa su Dodik i Zeljka.. Pravac njima da objasne. Bez dozvole Dodika ni skakavac ne moze preskocit granicu.. Zeljka je isla da utanaci dolazak. Nije Kriv Zoran. On vodi racuna o Hratima. Dodik ne vodi racuna o Srbima.. Zato im priredjuje koride da gledaju ono sto se gledalo u rimskom carstvu. Civilizovan narod odlazi u pozorista, na koncerte. Zaglupljeni zaostali narod odlazi na koride.. Pa nakon korida kukaj. Kukaj gluperdo. Imate Zmaja od Sipova. U rijalitiju je pokazao dokle ide zaostalost i retardiranost. Bez stida i srama. Nije ga sram ni rodjenog dijeta. To su ljudi kojima je ovakva vlast idealna. Koride, rogovi, sator, krv i psovanje

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

23.04.2023 09:47

Korida i Strapacijada dno dna nema dalje.

Name

Trebavac

23.04.2023 09:59

Neka kaže narodni poslanik iz Doboja dr Subotić po čijem nalogu je prisustvovao obilježavanju 103 brigade hvo u Derventi

Name

Bravo,Sejttan

23.04.2023 10:00

Slažem se sa svakim slovom vašeg komentara.Mnoge stvari,koje ne bi smjele,ni da se pomenu,kod nas se čine!Još glavni vinovnici ovog sramotnog čina u Derventi,glume nevinašca,kako bi srpskom narodu,još jednom pljunuli u lice,obraz,i čast!!!Ako ministar unutrašnjih poslova ne želi,ili se ne usuđuje priznati,čija je odluka da policija čuva taj sramni,zločinački skup,onda neka on odgovara jer je samovoljno izdao naređenje da se zločincima podijele nagrade za klanje srpskog življa!!!

Name

Petar

23.04.2023 09:41

BORS kao i sve druge organizacije i udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata, radi bolesnih ambicija i ličnih interesa njihovih vođa, ponizno puze pred bolesnim režimom i oni nisu legitimni predstavnici boraca. Oni se lažno predstavljaju uvećavajući brojno stanje i skrivajući dezertere i ratne profitere u svojim redovima, netransparentno raspolažu sa finansijama zbog čega im borci ne mogu dati legitimitet.

ODGOVORITE
Name

Tatar

23.04.2023 10:46

Pa šta je s vama ljudi.Jeste li normalni.Uzalud trošite vreme. Kad sa strane pogledaš situaciju rekao bi da je svakom pojedincu država na prvom mjestu .A u stvari samo jako losa gluma

Name

Istina

23.04.2023 10:01

Još da znaju našu borci kolika penzija ide uz ta odlikovanja !

ODGOVORITE
Name

Re

23.04.2023 13:38

Naše borce interesuje samo ljubav prema otadžbini, a ne penzija. Sve je počelo kada je "državotvorna" stranka poslije rata donijela sramni Zakon o pravima boraca, a pogotovu kada je 2005 godine ukinula Vojsku Republike Srpske, odnosno potpisala njenu kapitulaciju, iako po Dejtonskom sporazumu ona postoji. Tada je vlast imao SDS, a predsjednik SDS-a i Predsjednik Republike Srpske bio je Dragan Čavić.

Name

E.U

23.04.2023 10:18

Čemu panika,ako ste ćoravi niste ludi!!!!Ovo je dogovor DODIKA I ČOVIĆA,njima nije stalo do napretka Bosne i sve koče.Zato sam sa porodicom napusto Prnjavor i ne samo ja.Ove su se doselili i Bošnjaci,Hrvati i svi koji žele dobro svojoj djeci.Ta BUDALETINA DODIK lupa o osamostaljenju već godinama,samo narod izluđuje....

ODGOVORITE
Name

Србо

23.04.2023 10:21

Рогић кои је 30 година у тој организацији и да он нешто ријеши па он више воли што може ауто своје паркирати испред хотела Босна на инвалидском мјесту него све борце РС.

ODGOVORITE
Name

Miso

23.04.2023 12:28

Borite se vi da mi dobijemo 5 km po mjesecu za učešće u ratu a nemojte mlatiti praznu slamu to je našavlast dozvolila naša vlast da se oni odlikuju i nikad zato nećete ni dobiti odgovor isto kao za ubistva Đurovića,Davida,Krunica,Vukelića i drugih.

Name

Tito

23.04.2023 11:42

Gledaj kako rvati u po Srpske poziraju. Bravo.

ODGOVORITE
Name

Kakvi Borci

23.04.2023 12:03

Zašto ne predložite našem presedniku, da uradi nešto slično,da ode odlikovati njekog Srbina u Hrvatskoj, Hrvati su tolerantan narod, neće oni zbog toga dizat frku, u ostalom naš presednik je omiljen kod Hrvata !

ODGOVORITE
Name

VETERAN

23.04.2023 12:06

Jakih boraca! Dozvolili da im boračku organizaciju rasparčaju na desetine udruženja. Samo u Prijedoru imat dva udruženja, sramota boraca..

ODGOVORITE
Name

yyy

23.04.2023 15:35

jure francetic delijo kolajne u brodu na drini a yoran milanovic deli kolajnu u derventi jedan ustasa drugi poustasa

ODGOVORITE
Name

Lazar

23.04.2023 19:10

Prvo se borci ujedinite u jednu stranku, udruzenje pa onda jednoglasno reagujte

Name

Idealno

23.04.2023 16:44

Gospodo iz,, rukovodstva" BO, nemate potrebe da prosipate prašinu u oči, sve je jasno... Sedmicu čktavu se niste oglasili o tom događaju kad se to desio, a neki dan za neku glupost koja je došla iz Sarajeva, vi ste se oglasili isti dan, tako ne trabunjajte, niko vas ne svata ozbiljno, a pogotovo niko iz vlasti...

ODGOVORITE