Борци још чекају одговоре подјели одликовања ХВО-у

Борачка организација Републике Српске (БОРС) послала је на више адреса надлежних у Српској дописе којим траже информације у вези са доласком предсједника Хрватске Зорана Милановића у Дервенту и уручењем одликовања 103. бригади Хрватског вијећа одбране (ХВО), с тим што одговоре још нису добили.

Република Српска 23.04.2023 | 10:36
Борци још чекају одговоре подјели одликовања ХВО-у

Из БОРС-а је за "Независне новине" потврђено да не одустају од закључака донесених на сједници Предсједништва БОРС-а у Дервенти од 6. априла.

"Додјелу одликовања 103. бригади ХВО-а у Дервенти најоштрије осуђујемо и оцјењујемо као дрскост и тешку провокацију. Подсјећамо да су припадници ове бригаде починили тешке злочине над Србима у Посавини, а посебно у Дервенти, и да су у њеном саставу била лица која су правоснажно осуђена за свирепа убиства и мучења", стоји у тим закључцима.

Борци су тада позвали институције чија надлежност је договарање посјета страних државника и утврђивање протокола да њих и цијелу јавност обавијесте о евентуалним пропустима приликом процедуре утврђивања протокола.

"Ако је додјела одликовања била планирана, захтијевамо одговорност оних који су то одобрили, а ако није, захтијевамо да јавно саопште да је предсједник Хрватске одступио од утврђеног протокола. Такође, тражимо да у будућности Борачкој организацији на вријеме буду достављене информације о најави оваквих или сличних догађаја", стоји у закључцима Предсједништва БОРС-а.

Горан Рогић, предсједник Предсједништва БОРС-а, рекао је у петак за "Независне новине" да су упутили дописе свим институцијама са својим закључцима.

"Упутили смо дописе Министарству унутрашњих послова, Одбору за безбједност Народне скупштине, предсједнику Народне скупштине Републике Српске, министру, тражећи одговор шта се десило у том ланцу", рекао нам је Рогић и потврдио да одговоре још чекају.

Стигао им је, додаје, одговор једино од предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је о свему дао свој коментар, а са којим су одржали састанак. Рогић је нагласио да је став бораца и БОРС-а да је Милановић за њих непожељна особа у Републици Српској, што су поновили и на састанку код Додика.

Подсјетимо, након састанка делегације БОРС-а и Додика, из Кабинета предсједника Српске су саопштили да је делегација БОРС-а усмено упознала предсједника Републике са својим закључцима у вези са посјетом Зорана Милановића Дервенти, којима је дефинисано да је предсједник Хрватске за Борачку организацију персона нон грата на подручју Републике Српске и да БОРС тражи од републичких институција да се чин додјеле одликовања припадницима 103. бригаде ХВО-а најоштрије осуди.

Подсјећамо, Милановићев поступак у Дервенти изазвао је огорчење политичког врха Српске и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Реакције се не стишавају, па је тако  Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП-а у НС РС, у петак изјавио да је Клуб посланика ПДП-а кренуо у реализацију закључака Предсједништва ПДП-а о томе да се упути иницијатива према НС РС за усвајање резолуције којом би Милановић био проглашен непожељним у Републици Српској, као и обавезујуће препоруке према члану Предсједништва БиХ из Републике Српске да се ова тачка стави на дневни ред Предсједништва.

Он је овај приједлог упутио према свим шефовима клубова, шефовима посланичких група и независним посланицима који партиципирају у Народној скупштини Републике Српске.

(Независне) Фото: БН

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ццц

23.04.2023 08:46

Од кога???? Ма то је завршена прича, Урадјено је шта је требало урадити и ајмо даље .... Још једна вјешта манипулација старог демагога Бурле и његове свите..... А народ и даље као овце само блеји.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блеееее

24.04.2023 04:41

Блееее, блееее, блееее, блееее.... Дозвољено му да дође, које понижење

Name

А

23.04.2023 08:48

Или се правите или сте баш ...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они

23.04.2023 09:25

Само цекају...

Name

Милош

23.04.2023 14:25

Не,они се неправе,.....јер истом већ 20 година верују и гласају за њега,а он их весла ли весла.

Name

Сејттан

23.04.2023 09:12

Адреса су Додик и Зељка.. Правац њима да објасне. Без дозволе Додика ни скакавац не мозе прескоцит границу.. Зељка је исла да утанаци долазак. Није Крив Зоран. Он води рацуна о Хратима. Додик не води рацуна о Србима.. Зато им приредјује кориде да гледају оно сто се гледало у римском царству. Цивилизован народ одлази у позориста, на концерте. Заглупљени заостали народ одлази на кориде.. Па након корида кукај. Кукај глупердо. Имате Змаја од Сипова. У ријалитију је показао докле иде заосталост и ретардираност. Без стида и срама. Није га срам ни родјеног дијета. То су људи којима је оваква власт идеална. Кориде, рогови, сатор, крв и псовање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.04.2023 09:47

Корида и Страпацијада дно дна нема даље.

Name

Требавац

23.04.2023 09:59

Нека каже народни посланик из Добоја др Суботић по чијем налогу је присуствовао обиљежавању 103 бригаде хво у Дервенти

Name

Браво,Сејттан

23.04.2023 10:00

Слажем се са сваким словом вашег коментара.Многе ствари,које не би смјеле,ни да се помену,код нас се чине!Још главни виновници овог срамотног чина у Дервенти,глуме невинашца,како би српском народу,још једном пљунули у лице,образ,и част!!!Ако министар унутрашњих послова не жели,или се не усуђује признати,чија је одлука да полиција чува тај срамни,злочиначки скуп,онда нека он одговара јер је самовољно издао наређење да се злочинцима подијеле награде за клање српског живља!!!

Name

Петар

23.04.2023 09:41

БОРС као и све друге организације и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, ради болесних амбиција и личних интереса њихових вођа, понизно пузе пред болесним режимом и они нису легитимни представници бораца. Они се лажно представљају увећавајући бројно стање и скривајући дезертере и ратне профитере у својим редовима, нетранспарентно располажу са финансијама због чега им борци не могу дати легитимитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.04.2023 10:46

Па шта је с вама људи.Јесте ли нормални.Узалуд трошите време. Кад са стране погледаш ситуацију рекао би да је сваком појединцу држава на првом мјесту .А у ствари само јако лоса глума

Name

Истина

23.04.2023 10:01

Још да знају нашу борци колика пензија иде уз та одликовања !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.04.2023 13:38

Наше борце интересује само љубав према отаџбини, а не пензија. Све је почело када је "државотворна" странка послије рата донијела срамни Закон о правима бораца, а поготову када је 2005 године укинула Војску Републике Српске, односно потписала њену капитулацију, иако по Дејтонском споразуму она постоји. Тада је власт имао СДС, а предсједник СДС-а и Предсједник Републике Српске био је Драган Чавић.

Name

Е.У

23.04.2023 10:18

Чему паника,ако сте ћорави нисте луди!!!!Ово је договор ДОДИКА И ЧОВИЋА,њима није стало до напретка Босне и све коче.Зато сам са породицом напусто Прњавор и не само ја.Ове су се доселили и Бошњаци,Хрвати и сви који желе добро својој дјеци.Та БУДАЛЕТИНА ДОДИК лупа о осамостаљењу већ годинама,само народ излуђује....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

23.04.2023 10:21

Рогић кои је 30 година у тој организацији и да он нешто ријеши па он више воли што може ауто своје паркирати испред хотела Босна на инвалидском мјесту него све борце РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

23.04.2023 12:28

Борите се ви да ми добијемо 5 км по мјесецу за учешће у рату а немојте млатити празну сламу то је нашавласт дозволила наша власт да се они одликују и никад зато нећете ни добити одговор исто као за убиства Ђуровића,Давида,Круница,Вукелића и других.

Name

Тито

23.04.2023 11:42

Гледај како рвати у по Српске позирају. Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви Борци

23.04.2023 12:03

Зашто не предложите нашем преседнику, да уради нешто слично,да оде одликовати њеког Србина у Хрватској, Хрвати су толерантан народ, неће они због тога дизат фрку, у осталом наш преседник је омиљен код Хрвата !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

23.04.2023 12:06

Јаких бораца! Дозволили да им борачку организацију распарчају на десетине удружења. Само у Приједору имат два удружења, срамота бораца..

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

23.04.2023 15:35

јуре францетиц делијо колајне у броду на дрини а yоран милановиц дели колајну у дервенти један устаса други поустаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

23.04.2023 19:10

Прво се борци уједините у једну странку, удрузење па онда једногласно реагујте

Name

Идеално

23.04.2023 16:44

Господо из,, руководства" БО, немате потребе да просипате прашину у очи, све је јасно... Седмицу чктаву се нисте огласили о том догађају кад се то десио, а неки дан за неку глупост која је дошла из Сарајева, ви сте се огласили исти дан, тако не трабуњајте, нико вас не свата озбиљно, а поготово нико из власти...

ОДГОВОРИТЕ