BN: Simpozijum ginekologa i opstetičara

Udruženje ginekologa i opstetičara Republike Srpske organizovalo je u Bijeljini simpozijum sa međunarodnim učešćem pod nazivom “Infekcije u trudnoći”. Na simpozijumu koji traje do 23. aprila učešće će uzeti eminentni stručnjaci - ginekolozi sa klinika iz Beča, Banjaluke, Tuzle, Mostara, Beograda, Novog Sada i Niša.

Republika Srpska 20.04.2023 | 20:08
BN: Simpozijum ginekologa i opstetičara

Infekcije u trudnoći zbog rezistencije na antibiotike, pogrešnu primjenu istih, ili ipak zbog neprepoznavanja ili nedovoljno dobrog liječenja mogu izazvati ozbiljne probleme kod žena, a i kod novorođenče.

Simpozijum ima za cilj da se dođe do zaključka kada i kako dijagnostifikovati infekciju i da li je potrebno liječenje, s obzirom na to da se u velikom broju slučajeva nepotrebno uzimaju nalazi i propisuju terapije.

“Ne liječi se sve. Treba objasniti pacijentima da prisustvo jednog uzročnika u nekom uzorku, ne mora da znači terapiju. Kod nas strah, strah od strane pacijenta i strah od strane doktora, jedan defanziovan stav u medicini – šta će reći ako ja to nisam uradio... Ne, mora nauka da stoji iza toga”, poručila je prof. dr Vesna Ećim Zlojutro, predsjednik UGORS-a i načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

Prof. dr Ljubomir Petričević sa Medicinskog univerziteta u Beču ističe da je neophodno definisati koliko je kontrola potrebno jer, kako je naveo, puno brige i puno kontrola je i problem za ljekare jer se svi ti nalazi moraju obraditi i doći do zaključka da li je terapija potrebna ili ne.

“Često uzimanje briseva u trudnoći ne donosi ništa osim zabune koja vodi ka terapiji koja je nepotrebna, suvišna i samim tim ukoliko se uzimaju antibiotici stvaranje rezistencije što je naš najveći problem.” Profesorka Ećim Zlojutro ističe značaj vakcinacije protiv HPV infekcije koja ženama stvara ozbiljne probleme opasne po život.

“Kod nas u Srpskoj se radi vakcinacija protiv HPV infekcije iza koje apsolutno stoji struka od 2005. godine. Kod nas su stravični podaci. Mi imamo 21 oboljelu na 100 hiljada od grlića materice, a SZO traži da taj broj bude četiri na 100 hiljada.”

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić je rekao da se nada da će uvođenje vakcine protiv HPV- a uz skrining grlića materice koji planiniraju da uvedu dovest do eliminacije karcinoma grlića materice u budućnosti.

Na skupu su učešće uzeli i ljekari Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini.

“Ulagati u znanje je investicija koja se uvijek isplati. Moje je zadovoljstvo da se ovako veliki skup održava u mom gradu. Vjerujem da će ovaj skup donijeti nova i bolja znanja, a sve u cilju većeg zadovoljstva korisnika naših usluga”, poručio je prof. dr Zlatko Maksimović direktor Bolnice “Sveti vračevi”, Bijeljina.

Simpozijum traje do 23. aprila. Okupiće skoro 400 stručnjaka iz oblasti ginekologije i akušerstva, infektologije, mikrobiologije, pedijatrije, te kliničke farmakologije.

(BN) Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

4d

21.04.2023 09:12

Zlatko sav veseo,posto su ga uslikali.

ODGOVORITE
Name

Borac

21.04.2023 16:54

Dal je seranic pricao o tehnickom gasu i korona nabavkama.

Name

Pa

21.04.2023 21:01

Pa sto NEMA Stevandica I Zeljkovica

Name

Gdje

21.04.2023 09:44

Gdje Vam je Skrba I Dzaja Baja

ODGOVORITE