БН: Симпозијум гинеколога и опстетичара

Удружење гинеколога и опстетичара Републике Српске организовало је у Бијељини симпозијум са међународним учешћем под називом “Инфекције у трудноћи”. На симпозијуму који траје до 23. априла учешће ће узети еминентни стручњаци - гинеколози са клиника из Беча, Бањалуке, Тузле, Мостара, Београда, Новог Сада и Ниша.

Република Српска 20.04.2023 | 20:08
БН: Симпозијум гинеколога и опстетичара

Инфекције у трудноћи због резистенције на антибиотике, погрешну примјену истих, или ипак због непрепознавања или недовољно доброг лијечења могу изазвати озбиљне проблеме код жена, а и код новорођенче.

Симпозијум има за циљ да се дође до закључка када и како дијагностификовати инфекцију и да ли је потребно лијечење, с обзиром на то да се у великом броју случајева непотребно узимају налази и прописују терапије.

“Не лијечи се све. Треба објаснити пацијентима да присуство једног узрочника у неком узорку, не мора да значи терапију. Код нас страх, страх од стране пацијента и страх од стране доктора, један дефанзиован став у медицини – шта ће рећи ако ја то нисам урадио... Не, мора наука да стоји иза тога”, поручила је проф. др Весна Ећим Злојутро, предсједник УГОРС-а и начелник Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ РС.

Проф. др Љубомир Петричевић са Медицинског универзитета у Бечу истиче да је неопходно дефинисати колико је контрола потребно јер, како је навео, пуно бриге и пуно контрола је и проблем за љекаре јер се сви ти налази морају обрадити и доћи до закључка да ли је терапија потребна или не.

“Често узимање брисева у трудноћи не доноси ништа осим забуне која води ка терапији која је непотребна, сувишна и самим тим уколико се узимају антибиотици стварање резистенције што је наш највећи проблем.” Професорка Ећим Злојутро истиче значај вакцинације против ХПВ инфекције која женама ствара озбиљне проблеме опасне по живот.

“Код нас у Српској се ради вакцинација против ХПВ инфекције иза које апсолутно стоји струка од 2005. године. Код нас су стравични подаци. Ми имамо 21 обољелу на 100 хиљада од грлића материце, а СЗО тражи да тај број буде четири на 100 хиљада.”

Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић је рекао да се нада да ће увођење вакцине против ХПВ- а уз скрининг грлића материце који планинирају да уведу довест до елиминације карцинома грлића материце у будућности.

На скупу су учешће узели и љекари Болнице “Свети врачеви” у Бијељини.

“Улагати у знање је инвестиција која се увијек исплати. Моје је задовољство да се овако велики скуп одржава у мом граду. Вјерујем да ће овај скуп донијети нова и боља знања, а све у циљу већег задовољства корисника наших услуга”, поручио је проф. др Златко Максимовић директор Болнице “Свети врачеви”, Бијељина.

Симпозијум траје до 23. априла. Окупиће скоро 400 стручњака из области гинекологије и акушерства, инфектологије, микробиологије, педијатрије, те клиничке фармакологије.

(БН) Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

21.04.2023 09:12

Златко сав весео,посто су га усликали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

21.04.2023 16:54

Дал је сераниц прицао о техницком гасу и корона набавкама.

Name

Па

21.04.2023 21:01

Па сто НЕМА Стевандица И Зељковица

Name

Гдје

21.04.2023 09:44

Гдје Вам је Скрба И Дзаја Баја

ОДГОВОРИТЕ