Ekvador broji mrtve nakon razornog zemljotresa

Najmanje četiri osobe izgubile su život u  snažnom zemljotresu koji je danas pogodio jug Ekvadora i sever Perua, dok su mnogi ljudi ostali zarobljeni ispod ruševina.

Svijet 18.03.2023 | 22:07
Ekvador broji mrtve nakon razornog zemljotresa

Agencija za vanredne situacije Ekvadora izvestila je da je jedna osoba poginula u gradu Kuenka u Andima.  Žrtva je nastradala u vozilu zarobljenom ispod ruševina kuće.

U obalskoj ekvadorskoj državi El Oro poginulo je troje ljudi, a nekoliko osoba je zarobljeno ispod ruševina, dodala je Agencija za vanredne situacije Ekvadora, prenosi AP.  Pored toga, u gradu Mačala u državi El Oro se urušila dvospratna zgrada i zarobila nepoznat broj ljudi.
 U potresu su oštećeno kuće i zgrade, a brojni uspaničeni građani izašli su na ulice.

Predsednik Ekvadora je putem Tvitera pozvao građane da ostanu mirni.   U Gvajakilu, oko 270 kilometara jugozapadno od glavnog grada Kita, vlasti su prijavile oštećenja na zgradama i kućama, kao i neke urušene zidove. Vlasti su naredile zatvaranje tri tunela za vozila.

Američki geološki zavod izvestio je da se zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale dogodio u priobalnom regionu Gvajas, oko 80 kilometara južno od Gvajakila, drugog po veličini grada u Ekvadoru, dodao je AP. 

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) saopštio je da je zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihterove skale pogodio obalu Ekvadora, a da je epicentar bio na dubini od 10 kilometara.

 Sistem upozorenja SAD saopštio je da ne preti opasnost od cunamija nakon zemljotresa.

(Tanjug/foto: Tviter) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Riki

19.03.2023 00:24

Ovo ko god da pocne saradjivat sa rusima dobije zemljotres kao kaznu.vise me niko n moze razuvjeriti odakle poticu ovi zemljotresi.na vama je da samo procjenite ko je uzrocnik 6.8 7.8 itd i td.

ODGOVORITE