BiH bi mogla ostati bez donacije EU zbog političara

- BiH bi mogla ugroziti svoju šansu da iskoristi sredstva iz energetskog programa EU vrijednog milijardu evra za zapadni Balkan ako ne usvoji osnovne propise koji se tiču energetske politike.

Bosna i Hercegovina 22.02.2023 | 07:26
BiH bi mogla ostati bez donacije EU zbog političara

Napomene radi, kada su u pitanju električna energija i gas, Energetska zajednica ne traži ni da se nadležnosti iz oblasti energetike prebace na državu, niti da se vrate entitetima, već traži jedinstveni regulatorni okvir na nivou BiH.

Problem u BiH nije u tome da EU traži jedan ili drugi pristup, već što u dva entiteta postoje potpuno različiti koncepti, koji onemogućavaju da se na nivou BiH usaglase zakonski i regulatorni okvir.

Na primjer, zakon o gasu na nivou države ne bi morao ni da oduzima niti da vraća nadležnosti iz oblasti gasa, nego da uspostavi isti okvir na nivou cijele države. Akcenat tog zakona je na usvajanju obaveza EU koje se odnose na odvajanje proizvođača od distributera i potpuno omogućavanje pristupa trećoj strani tržištima u BiH.

Sudeći prema posljednjem izvještaju Energetske zajednice, oba entiteta su oba ova uslova u velikoj mjeri već ispunila na entitetskim nivoima. EU želi da se ta rješenja urede državnim zakonom da bi se spriječila razilaženja i omogućio jedinstveni okvir, a ne nužno da se mijenjaju nadležnosti.

Nezvanično nam je rečeno da pomoć od 700 miliona evra, koju EU dodjeljuje BiH za pomoć socijalnim kategorijama zbog povećanih računa za struju, neće biti ugrožena najnovijim svađama u BiH o energetskoj politici.

Naš sagovornik nam je objasnio da će osnovni problem za povlačenje milijardi iz evropskih fondova za energetiku biti slaba pripremljenost institucija, s obzirom na to da su druge države u regionu angažovale sve svoje resurse da pripreme projekte koje će EU moći da finansira. Iz objašnjenja koje smo dobili proističe da će BiH najvjerovatnije izgubiti mogućnost da iskoristi evropski novac u vidu grantova i jeftinih zajmova, ali ne zato što EU tražili da energetika bude na državnom nivou ili na nivou entiteta, već zato što posvađane bh. institucije bez vizije kako dekarbonizovati ekonomiju neće uspjeti da kandiduju kvalitetne projekte.

Iako postoje tvrdnje u javnosti da je EU protiv interkonektora između Republike Srpske i Srbije, to nije tačno, jer EU insistira samo na tome da svi projekti koji se sprovode budu u skladu s Trećim energetskim paketom, što će ovaj interkonektor biti.

Ono što je tačno je da EU neće htjeti da finansira taj projekt jer smatra da BiH treba da investira u projekte koji diverzifikuju snabdijevanje energijom, što u praksi znači da bi BiH trebalo da gradi konektore na zapadu zemlje, jer na istoku već postoji infrastruktura koja BiH povezuje s ruskim gasom, koji je i dalje jedini dobavljač. Svojim pravilima EU ne propisuje BiH čiji gas treba da kupuje ili dobavlja, nego da ima mogućnost da gas dobavlja od različitih proizvođača i time ojača svoju energetsku bezbjednost u slučaju da jedan izvor prekine snabdijevanje ili značajno poveća cijene, pišu Nezavisne..

(BN) Foto: 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

jad i cemer

22.02.2023 06:50

Možda će političari ostati bez donacija, BiH sigurno neće. Svakako sve završi u rukama naših vlastodržaca

ODGOVORITE
Name

Krndija

22.02.2023 08:34

TAKO I TREBA SVE DOK SE NE USKRATE KREDITI I POCNU KAZNJAVATI MAFIJASI IZ VLASTI NEMA TU NISTA DOBRO ZA DRZAVU I NAROD

Name

Re

22.02.2023 08:36

Pa nemojte tako do skora davalisteim i kapom i sakom pa sad daih kaznjavate..nije uredu stace sad Dodik i njegova elita.

Name

Mile

22.02.2023 06:55

Neće Dodik da neko drugi predloži nešto što je pametno, jer onda on nebi bio glavni baja, a on zna organozovati samo koridu i postrojavanje CZ.

ODGOVORITE
Name

Haha

22.02.2023 07:05

Jes vrat nije šija. Vi se u to razumije ko Mara u kriv k

ODGOVORITE
Name

Pa

22.02.2023 07:09

"Energetska zajednica ne traži ni da se nadležnosti iz oblasti energetike prebace na državu, niti da se vrate entitetima, već traži jedinstveni regulatorni okvir na nivou BiH.". Pa sta je to nego prebacivanje nadleznosti na BiH?

ODGOVORITE
Name

lila

22.02.2023 08:58

Pa šta? Učemu je problem s BiH? Gdje živiš? Političari iz RSa jednostavno blokiraju napredak svega zaradi lakše pljačke naroda i to je jedina istina!

Name

Bjeljinac

22.02.2023 09:03

Pa energetika jeste drzavna, nema se tu sta raspravljati. Problem su razlike koje djikan iz Bakinaca uvijek pokušava zadržati kao da ima državu.Do kada?

Name

Ilija cvorovic

22.02.2023 07:15

Sta se krije iza ove price?To,da EU trazi da ne mozemo imati tako jeftinu struju za domace potrosace,jer je kod njih struja jako poskupila,i mi se moramo voditi tim,tako da i kod nas poskupi.A poenta svega je,kad jednom prihvatite da vam oni odredjuju cijenu struje,onda se po ugovoru toga morate drzati stalno,a oni ce da nametnu da se za par godina smiju voziti samo elektricna auta,i sve dalje sto ide uz to.Realno,je li zivimo i bez tih 700 miliona,zivimo,i zivjecemo,ali je problem sto imamo korumpirane politicare koji ce sve potpisati s njima,jer znaju da od tog novca bar trecina ide u njihove dzepove.Ebe im se za narod...

ODGOVORITE
Name

NIje samo ovo

22.02.2023 07:24

Pa i zbog nezajedničke pomoći u spašavanju u turskoj poslije zemljotredsa ostali smo bez sredstava koje je EU trebala da da. Političari imaju para , zaboli njih

ODGOVORITE
Name

+

22.02.2023 07:53

VLASTI U B I H I RS SU NESTRUČNI. NERADNICI. ONI SU, VEĆINA OLOŠ, KOJI SE SNAŠAO. ŠTA OD TAKVIH OČEKIVATI. SAMO KRAĐU. I STRANIMA SU PODLOŽNI, RADI ZAJEDNIČKE ZARADE. SLOŽNA BRAĆA, A PROTIV NARODA. SIROMAHA 95 %.

ODGOVORITE
Name

+

22.02.2023 09:21

RS je u BiH

Name

Re

22.02.2023 09:31

Tacno je da nezainteresovane, nestrucne institucije BiH nemaju kapacitete i znanje da povuku Evropska sredstva, obzirom ko je sve i na koji nacin zaposljavan u tim institucijama

Name

Jaran

22.02.2023 07:54

Veci je problem sto je bih ostala bez omladine .od evropske pomoci i ne treba nam kad je omladina otisla.....

ODGOVORITE
Name

Holland

22.02.2023 08:13

Zna se ko blokira, pc..

ODGOVORITE
Name

Sta reci

22.02.2023 08:21

Da neko zeli nesto donirati BiH on to moze uraditi be ikakvih ucjena.Deo Federaciji a drugi Republici Srpskoj .

ODGOVORITE
Name

Bjelinac

22.02.2023 09:04

Jedna je drzava. Entiteti su kao mjesne zajednice u opštini.

Name

Re

22.02.2023 09:43

Bas tako. Mogu da hoće ali i oni igraju Nemačku igru i jeste sve prebacivanje nadleznosti na SA. Ako ti jedan regulator odredjuje cijenu i putanju kakva je tu onda tvoja nadleznost? Jedino da ganjas gradjane da plaćaju racune i ništa više. I ovdje je Dodik u pravu. A ako hoće da daju pomoc( mada sumnjam da je pomoć) mogu je podijeliti i kraj. Ali nije to cilj.

Name

E.U

22.02.2023 08:56

Kakva E.U,stižu nam u r.s mali i veliki iz Rusije...

ODGOVORITE
Name

Mico

22.02.2023 09:12

Steta nece lopovi imati sta da kradu

ODGOVORITE
Name

Advokat

22.02.2023 09:27

Nema veze, daće Pućin i Erdogan. Kome još treba EU pored Rusije i Turske

ODGOVORITE
Name

Neka

22.02.2023 10:03

I treba nama su blize Rusija i Kina necemo biti licemjeri i uzimat pare od Eu a ici ka istoku.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

22.02.2023 13:26

Ma nije kad u životu nisam dobila ništa od Navedenog Uvedite slobodno sankcije Republici srpskoj..

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

23.02.2023 10:03

Kada smo dosli u tu fazu da se o donacijama pise kao da je to nesto normalno? Donacije?! Znate li sta znaci ta rijec? Dosta je vise spinovanja i magarcenja naroda, pa nisu svi glupi kao vi, kakav je to princip novinarstva kad preskace uzrok i od poslodice pravi vijest, nebitno zvali se vi "nezavisne" ili samo prenosili njihovu informaciju. Jeste poslali tv ekipu ili novinare na granicne prelaze Donja Gradina, Koz.Dubica, Kostajnica, Gradiska...u nedelju u 12-14-17-20-21h da ispratite kolone koje su se vracale nakon vikenda, tokom kojeg su ostavili donacije? To je donacija, zdrav novac koji upliva u platni sistem BiH, besplatno, sve drugo sto bulaznite, bilo politicari ili vi, novinari, su krediti, preskupe novcane mase, odstampane u Frankfurtu ili kod FED-a i imaju za cilj samo da vas ekonomski uniste. Donacije su bespovratna sredstva, materijalna ili novcana koja za cilj imaju kratkotrajnu i hitnu intervenciju u slucaju kriznih situacija, kao u slucaju poplava, zemljetresa...sve drugo je ispiranje mozga vec dovoljno unistenoj inteligenciji nasih naivnih naroda. Urota svih, struke, politike, medija...protiv COVJEKA

ODGOVORITE