U Berlinu danas potpisana tri važna sporazuma

 Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu ocijenila je da tri regionalna sporazuma o slobodnom protoku ljudi, koje su danas u Berlinu potpisali zvaničnici zemalja zapadnog Balkana, doprinose ravnomjernoj izgradnji mostova koji su i dalje potrebni u ovom regionu, kao i mostova sa EU.

Svijet 03.11.2022 | 14:55
U Berlinu danas potpisana tri važna sporazuma

"Iako otpisani kao skoro nemogući, nakon teške i komplikovane dvije godine, tri glavna sporazuma o mobilnosti koja je koordinisao RCC konačno su ugledala svjetlo dana. Danas dopiru do onih kojima su namijenjeni, a to su naši građani", izjavila je Bregu na samitu u Berlinu.

Ona je naglasila da će slično široko rasprostranjenom uticaju regionalnog sporazuma o smanjenju cijena rominga i zelenih koridora uticaj danas potpisanih sporazuma na terenu biti direktan i konkretan, saopšteno je iz RCC.

"Nadajući se brzom postupku ratifikacije, nastavićemo da podržavamo sprovođenje i upravljanje sporazumima tako da njihove predviđene koristi što prije dopru do onih kojima su namijenjene. Sa ovim zamahom i ohrabrenjem na umu, krajnje je vrijeme da se slijedi pionirski primjer zemalja članica EU koje su se pridružile inicijativi zelenih koridora i da smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana postane dobar primjer", navela je Bregu.

Ona je izrazila nadu da će samit EU i zapadni Balkan, koji se u decembru održava u Tirani, takođe imati za rezultat druge konkretne rezultate.

"U ovim teškim vremenima potrebne su nam ove, ali i brojne druge mjere integracije u oblasti energetike, otpornosti na sajber kriminal, dezinformacija, i slično. Кao sveobuhvatan regionalni mehanizam, RCC je spreman da između samita doprinese sprovodivosti procesa", navela je Bregu.

Njamački kancelar Olaf Šolc se zahvalio RCC-u za odlično obavljen posao u protekle dvije godine na omogućavanju sklapanja tri sporazuma o mobilnosti, te pozvao na ubrzavanje regionalne saradnje i procesa evropske integracije.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je ovo veliki iskorak ka integraciji u zajedničko regionalno tržište, jer se ljudima daje mogućnost da prošire iskustva i regionu daju ono najbolje.

Učesnici samita su naglasili želju za nastavak Berlinskog procesa kako bi se iskoristio puni potencijal poboljšane i inkluzivne regionalne saradnje i saglasili su se da naredni samit 2023. godine bude održan u Albaniji, saopšteno je iz RCC.

Lideri država zapadnog Balkana potpisali su danas na Samitu Berlinskog procesa tri sporazuma koji će omogućiti slobodno kretanje s ličnim kartama u regionu, priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Sporazume su potpisali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i premijeri Srbije Ana Brnabić, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Dimitar Кovačevski i privremenih institucija u Prištini Aljbin Кurti.

(Srna Foto: Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Petar

03.11.2022 14:54

Da li je to ona ista Europa što je bombardovala Srbe i na druge načine ubijala Srpsku djecu? Da li je to ona Evropa što se usudila da nam ograniči slobodu govora, što podržava sve one što su protiv Srba orijentisani? Da li je to ona Europa koja podržava kriminal, nasilje i krađu izbora u Republici Srpskoj?...

ODGOVORITE
Name

Srbija

03.11.2022 18:05

To je ta Europa zla i nama mrska ali nas SRBA tamo živi 2 milijona....

Name

Miroslav

03.11.2022 15:41

I sta ce na Balkanu biti bolje?

ODGOVORITE
Name

re

03.11.2022 19:36

Sve dok narodi sa Balkana sami se ne dogovore bez ovih tutora nikome nece biti dobro, Zar ste isli u Njenacku da bi oni pricali o nasim probemima . Sad svi vidimo da zapad nije ni sebi donio srecu a kamoli nama.

Name

MANY

03.11.2022 16:30

Jos jedan dogovor kojeg se vec sutra nece ni potpisnici sjecati, nego kakav je bio rucak, kolike su dnevnice i tako to.

ODGOVORITE