У Берлину данас потписана три важна споразума

 Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Мајлинда Брегу оцијенила је да три регионална споразума о слободном протоку људи, које су данас у Берлину потписали званичници земаља западног Балкана, доприносе равномјерној изградњи мостова који су и даље потребни у овом региону, као и мостова са ЕУ.

Свијет 03.11.2022 | 14:55
У Берлину данас потписана три важна споразума

"Иако отписани као скоро немогући, након тешке и компликоване двије године, три главна споразума о мобилности која је координисао РЦЦ коначно су угледала свјетло дана. Данас допиру до оних којима су намијењени, а то су наши грађани", изјавила је Брегу на самиту у Берлину.

Она је нагласила да ће слично широко распрострањеном утицају регионалног споразума о смањењу цијена роминга и зелених коридора утицај данас потписаних споразума на терену бити директан и конкретан, саопштено је из РЦЦ.

"Надајући се брзом поступку ратификације, наставићемо да подржавамо спровођење и управљање споразумима тако да њихове предвиђене користи што прије допру до оних којима су намијењене. Са овим замахом и охрабрењем на уму, крајње је вријеме да се слиједи пионирски примјер земаља чланица ЕУ које су се придружиле иницијативи зелених коридора и да смањење цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана постане добар примјер", навела је Брегу.

Она је изразила наду да ће самит ЕУ и западни Балкан, који се у децембру одржава у Тирани, такође имати за резултат друге конкретне резултате.

"У овим тешким временима потребне су нам ове, али и бројне друге мјере интеграције у области енергетике, отпорности на сајбер криминал, дезинформација, и слично. Као свеобухватан регионални механизам, РЦЦ је спреман да између самита допринесе спроводивости процеса", навела је Брегу.

Њамачки канцелар Олаф Шолц се захвалио РЦЦ-у за одлично обављен посао у протекле двије године на омогућавању склапања три споразума о мобилности, те позвао на убрзавање регионалне сарадње и процеса европске интеграције.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је ово велики искорак ка интеграцији у заједничко регионално тржиште, јер се људима даје могућност да прошире искуства и региону дају оно најбоље.

Учесници самита су нагласили жељу за наставак Берлинског процеса како би се искористио пуни потенцијал побољшане и инклузивне регионалне сарадње и сагласили су се да наредни самит 2023. године буде одржан у Албанији, саопштено је из РЦЦ.

Лидери држава западног Балкана потписали су данас на Самиту Берлинског процеса три споразума који ће омогућити слободно кретање с личним картама у региону, признавање високошколских квалификација и професионалних квалификација за докторе медицине, стоматологе и архитекте.

Споразуме су потписали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и премијери Србије Ана Брнабић, Црне Горе Дритан Абазовић, Албаније Еди Рама, Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски и привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

(Срна Фото: Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Петар

03.11.2022 14:54

Да ли је то она иста Еуропа што је бомбардовала Србе и на друге начине убијала Српску дјецу? Да ли је то она Европа што се усудила да нам ограничи слободу говора, што подржава све оне што су против Срба оријентисани? Да ли је то она Еуропа која подржава криминал, насиље и крађу избора у Републици Српској?...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

03.11.2022 18:05

То је та Еуропа зла и нама мрска али нас СРБА тамо живи 2 милијона....

Name

Мирослав

03.11.2022 15:41

И ста це на Балкану бити боље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2022 19:36

Све док народи са Балкана сами се не договоре без ових тутора никоме неце бити добро, Зар сте исли у Њенацку да би они прицали о насим пробемима . Сад сви видимо да запад није ни себи донио срецу а камоли нама.

Name

МАНY

03.11.2022 16:30

Јос један договор којег се вец сутра неце ни потписници сјецати, него какав је био руцак, колике су дневнице и тако то.

ОДГОВОРИТЕ