9-godišnjak postao najmlađa osoba na svetu kome je izvađen umnjak

9-godišnji dečak Rajan Skarpeli iz Sjedinjenih Država rođen 3. septembra 2011. postao je najmlađa osoba na svetu kojoj je izvađen umnjak. Tako da je upisan u Ginisovu Knjigu Rekorda.

Zanimljivosti 10.10.2022 | 17:33
9-godišnjak postao najmlađa osoba na svetu kome je izvađen umnjak

Ovaj svetski i ginisov rekord je poslednji put oboren pre 20 godina, 2002. godine, kada je Metju Adamsu takođe i SAD izvađen dva donja umnjaka u dobi od 9 godina i 339 dana.

Umnjaci, takođe poznati kao treći kutnjaci, nalaze se iza druga dva molarna zuba u svakom kvadrantu usta. Oni su poslednji stalni zubi koji se pojavljuju i obično to čine u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama.

Umnjak Rajana Skarpelija koji je “ušao” u ginisovu knjigu rekorda prvi put je primetio u aprilu 2021. njegov ortodont -zubar, dr Keli Morgan iz Virdžinije. 3D rendgenski snimak pokazao je da umnjak i kutnjak rastu jedan na drugom u gornjem levom kvadrantu njegovih usta piše ginisova knjjiga

 

“Bio sam šokiran. Nisam to uopšte mogao da osetim Moj zubar je rekao da ga treba ukloniti kako bi kutnjak mogao pravilno da izraste! ” priseća se Rajan. Rajan je upućen oralnom hirurgu, dr Krejgu Vigilanteu, koji je potvrdio da zub treba da se izvadi kako bi se napravio prostor za njegov gornji levi drugi kutnjak.

Dana 27. jula 2021, Ryan Scarpelli je seo u stolicu dr Vigilantea da mu izvade umnjak. Tada još nije znao da je najmlađa osoba koja je ikada bila podvrgnuta ovoj proceduri.

rajanov umnjak pre (slika levo) rajanov umnjak posle (slika desno)

Rajan se osećao “veoma uplašeno” kada je prvi put seo na zubarsku stolicu te je nakon vađenja zuba bio veoma uzbuđen što je mogao da zadrži svoj izvađeni zub -umnjak 

“Nisam znao da li će boleti ili kako će se osećati kada ga uklone.” rekao je Rajan

U to vreme još nije izgubio sve svoje mlečne zube inače Rajanov poslednji mlečni zub je ispao u leto 2022. godine Inače da kažemo i to da umnjaci obično izbijaju između 17-25 godina. Međutim, Rajan nije jedini rekordni izuzetak od pravila.

Najstarija osoba kojoj je izrastao umnjak bio je Robert W. Gray (USA), koji je imao 94 godine i 253 dana kada je umnjak otkriven tokom rutinskog čišćenja zuba 23. avgusta 2017. godine.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar