Dečak iz Beograda pročita i do 3 knjige za dva dana, sa 11 godina čitao Dostojevskog

Da li će dete čitati knjige ili vreme provoditi ispred ekrana tableta ili televizora, u velikoj meri zavisi od navika roditelja. Jedan mali Beograđanin pročita i po tri knjige za dva dana.

Zanimljivosti 22.09.2022 | 16:37
Dečak iz Beograda pročita i do 3 knjige za dva dana, sa 11 godina čitao Dostojevskog

Strahinja Arsić je član biblioteke od svoje druge godine. Knjige mu je prvo birala i čitala majka. Sa jedanaest godina dao je šansu Dostojevskom i Orvelovoj Životinjskoj farmi. Iako svoje slobodno vreme provodi uz knjige, razume zašto ova aktivnost nije popularna među njegovim vršnjacima.

Pripremila Jelena Đekić

„Nije da oni ne vole da čitaju, nego oni prosto i ne znaju da imaju to kao mogućnost. Lakše im je da gledaju program na televiziji. Svoje slobodno vreme umesto da provode čitajući, oni provode gledajući televiziju, Jutjub i razne društvene mreže“, rekao je Strahinja Arsić.

U razvijanju sklonosti ka čitanju, značajnu ulogu imala je njegova majka. Posle kvara televizora, odlučili su da ga ne vraćaju u stan. To se pokazalo kao dodatni motiv da ukućani slobodno vreme provode zajedno ili zanimajući se knjigom.

„Pored toga što nema TV-a, stalno smo sugerisali – nemoj gubiti vreme na telefonu, Jutjub moraš kontrolisano da koristiš i tražiš sadržaje. Kada si na računaru, da znaš da to vreme teče, da će proleteti i da moraš imati ideju zašto si tu seo. Da nisi seo da bi ti oni servirali sadržaj, i da je to u nedogled, već da ograničiš sebe“, istakla je Mirela Arsić.

Knjige u elektronskoj formi sve su popularnije kod odraslih, ali i kod dece. Generacije odrasle sa tabletom u rukama često preferiraju ovaj vid čitanja. Strahinja ipak i dalje više voli da čita knjige u „klasičnoj“ formi.

„Nemam 'ajped', a i da ga imam, voleo bih da ostane ovako, zato što mnogo volim da odem u biblioteku i da tamo biram knjige sa police i da pitam bibliotekarke iz 'Čika Jove Zmaja' za mišljenje. To mi je zabavnije. Pre sam u biblioteku išao samo zbog kokica koje jedemo usput, a ne zbog knjiga, ali sa vremenom se to promenilo“, rekao je Strahinja Arsić.

Vaspitavanje dece i razvijanje njihovih navika, proces je koji zahteva visoku uključenost roditelja. Mnogi bi voleli da njihova deca više čitaju, ali ne znaju kako da probude ljubav prema knjizi kod svoje dece.

„Savet za roditelje bi bio da ne gube volju i strpljenje, da čitaju svojoj deci do iznemoglosti, da im predlažu različite sadržaje, da ne očekuju da će oni sami reći - daj meni, ja baš želim da čitam, čak ni lektiru. I savet bi bio i da ne troše previše novca, jer su biblioteke savršena mesta, prelepo opremljena“, navela je Mirela Arsić.

Roditelj decu najbolje uči sopstvenim primerom. Ako želite da vam dete više vremena provodi sa knjigom, umesto sa telefonom, uzmite ga za ruku i pravac u biblioteku.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar