Дечак из Београда прочита и до 3 књиге за два дана, са 11 година читао Достојевског

Да ли ће дете читати књиге или време проводити испред екрана таблета или телевизора, у великој мери зависи од навика родитеља. Један мали Београђанин прочита и по три књиге за два дана.

Занимљивости 22.09.2022 | 16:37
Дечак из Београда прочита и до 3 књиге за два дана, са 11 година читао Достојевског

Страхиња Арсић је члан библиотеке од своје друге године. Књиге му је прво бирала и читала мајка. Са једанаест година дао је шансу Достојевском и Орвеловој Животињској фарми. Иако своје слободно време проводи уз књиге, разуме зашто ова активност није популарна међу његовим вршњацима.

Припремила Јелена Ђекић

„Није да они не воле да читају, него они просто и не знају да имају то као могућност. Лакше им је да гледају програм на телевизији. Своје слободно време уместо да проводе читајући, они проводе гледајући телевизију, Јутјуб и разне друштвене мреже“, рекао је Страхиња Арсић.

У развијању склоности ка читању, значајну улогу имала је његова мајка. После квара телевизора, одлучили су да га не враћају у стан. То се показало као додатни мотив да укућани слободно време проводе заједно или занимајући се књигом.

„Поред тога што нема ТВ-а, стално смо сугерисали – немој губити време на телефону, Јутјуб мораш контролисано да користиш и тражиш садржаје. Када си на рачунару, да знаш да то време тече, да ће пролетети и да мораш имати идеју зашто си ту сео. Да ниси сео да би ти они сервирали садржај, и да је то у недоглед, већ да ограничиш себе“, истакла је Мирела Арсић.

Књиге у електронској форми све су популарније код одраслих, али и код деце. Генерације одрасле са таблетом у рукама често преферирају овај вид читања. Страхиња ипак и даље више воли да чита књиге у „класичној“ форми.

„Немам 'ајпед', а и да га имам, волео бих да остане овако, зато што много волим да одем у библиотеку и да тамо бирам књиге са полице и да питам библиотекарке из 'Чика Јове Змаја' за мишљење. То ми је забавније. Пре сам у библиотеку ишао само због кокица које једемо успут, а не због књига, али са временом се то променило“, рекао је Страхиња Арсић.

Васпитавање деце и развијање њихових навика, процес је који захтева високу укљученост родитеља. Многи би волели да њихова деца више читају, али не знају како да пробуде љубав према књизи код своје деце.

„Савет за родитеље би био да не губе вољу и стрпљење, да читају својој деци до изнемоглости, да им предлажу различите садржаје, да не очекују да ће они сами рећи - дај мени, ја баш желим да читам, чак ни лектиру. И савет би био и да не троше превише новца, јер су библиотеке савршена места, прелепо опремљена“, навела је Мирела Арсић.

Родитељ децу најбоље учи сопственим примером. Ако желите да вам дете више времена проводи са књигом, уместо са телефоном, узмите га за руку и правац у библиотеку.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар