Da li ste probali indonežansku kafu Kupi Khop koja se služi naopačke?

Kupi Khop je neobična i zanimljiva kafa koja se servira naopačke odnosno u naopako okrenutoj čaši na staklenoj tacni i pijucka kroz slamku.Iz očiglednih razloga, poznata je i kao indonežanska kafa naopačke…

Zanimljivosti 21.09.2022 | 15:51
Da li ste probali indonežansku kafu Kupi Khop koja se služi naopačke?

Ako se ikada nađete na zapadnoj obali Aceha, u Indoneziji, dugujete sebi da uživate u Kupi Khop kafi. Samo zbog jedinstvene metode serviranja vredi pokušati, jer čak i ako ne uživate u kafi, možete je barem podeliti na Instagramu ili na drugim društvenim mrežama koje želite.

Kupi Khop se sastoji od grubo mlevene robuste kafe kuvane u čaši koja se zatim okreće naopačke na staklenom tanjiru. Plastična slamka se zatim koristi za postepeno ceđenje kafe iz stakla bez da se nekontrolisano prolije.

Kafeterije su smišljale razne trikove da bi se podigle na konkurenciju, ali Kupi Khop je mnogo više od marketinškog trika. Zvanično je proglašen za nematerijalnu kulturnu baštinu (VBT) Regencije Zapadnog Aceha, a njegova istorija se može pratiti vekovima unazad.

Posluživanje kafe u naopako okrenutoj čaši zapravo nema smisla, ali ribari iz Aceha koji su prvi smislili ovu neobičnu metodu posluživanja

Uživanje u kafi tokom pecanja nije bila najjednostavnija stvar tada termos još nije izmišljen. Morali ste da ostavite šolju i proverite konopce ili pokušate da unesete ribu, a to je značilo da se kafa često hladila pre nego što ste se vratili. Ali držanje pokriveno značilo je da je duže ostalo toplo, da ne spominjemo da nema prašine, insekata i drugih nečistoća.

Kako onda uživati u kafi naopako? Podizanje čaše sa tanjira samo bi prouzrokovalo da se kafa prolije i napravi veliki nered. Tu dolazi do slamke. Obično se uvlači ispod ivice okrenute naopačke čaše kada se piće donese na sto, ali meštani su naučili da je sami gurnu ispod čaše, ne dižući čašu iz tanjira.

Kada je slamka na mestu, sve što treba da uradite je da nežno duvate u slamku, povećavajući pritisak unutar čaše i izazivajući kafu da curi iz nje. Kada se oko čaše stvori lokva, samo koristite slamku da pijuckate tečnost. Zatim samo ponovite postupak onoliko puta koliko je potrebno. Na ovaj način kafa ostaje topla duže vreme.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar